ΥΓΕΙΑ

Καρδιαγγειακή υγεία: Ο ρόλος του αλκοόλ και του αριθμού των γευμάτων

Στην επίδραση που έχει η συχνότητα κατανάλωσης γευμάτων και αλκοόλ στην καρδιαγγειακή υγεία επικεντρώθηκε η μελέτη «ΚΟΡΙΝΘΙΑ» που παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που διεξήχθη στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Καρδιαγγειακή υγεία: Ο ρόλος του αλκοόλ και του αριθμού των γευμάτων

Η μελέτη «ΚΟΡΙΝΘΙΑ» είναι επιδημιολογική μελέτη που διεξήγαγε η Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική υπό την επίβλεψη του καθηγητή Καρδιολογίας Δημήτρη Τούσουλη στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας σε περισσότερα από 2.000 άτομα.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην επίδραση που έχει η συχνότητα της κατανάλωσης των γευμάτων στην καρδιαγγειακή υγεία και ειδικότερα στην εξέλιξη της αθηρωμάτωσης, όπως αυτή εκφράζεται από την πάχυνση του ενδοθηλίου του έσω-μέσου χιτώνα (ΙΜΤ) των καρωτίδων αρτηριών, ενώ μελετήθηκε και η σχέση της διαμέτρου της ανιούσας αορτής με την κατανάλωση αλκοόλ.

wine beer

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, όπως ανακοινώθηκαν από τον κ. Τούσουλη, «η κατανάλωση περισσότερων από 3 γεύματα ημερησίως φάνηκε να σχετίζεται με μειωμένο πάχος του έσω-μέσου χιτώνα των καρωτίδων αρτηριών και μείωση του αθηρωματικού φορτίου».

Επίσης, από προκαταρκτικά δεδομένα της μελέτης «ΚΟΡΙΝΘΙΑ» φάνηκε πως, ανεξάρτητα από το είδος της καταναλισκόμενης ποσότητας, η συστηματική και καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σχετίζεται με διάταση και ανεύρυσμα της αορτικής ρίζας.

Συμπερασματικά, φαίνεται πως το είδος και η ποιότητα της διατροφής καθώς και οι διαιτητικές συνήθειες έχουν σημαντικό ρόλο στη γενικότερη αλλά και ειδικότερα στην καρδιαγγειακή υγεία και τονίζεται η ανάγκη ενός ισορροπημένου πρότυπου διατροφής.

Διαβάστε επίσης:

Υγεία καρδιάς: Οι 7 αριθμοί που πρέπει να γνωρίζετε

Σοκολάτα: Ποιο είδος μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ