ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Άνοια: Ο ρόλος του βάρους στην ανάπτυξη της νόσου

Άνοια: Ο ρόλος του βάρους στην ανάπτυξη της νόσου

Τα άτομα που έχουν υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν άνοια συγκριτικά με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου άνοιας, ενώ άλλες μελέτες έχουν συνδέσει το μικρότερο βάρος με την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης άνοιας.

Βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου ανέλυσαν σε νέα μελέτη στοιχεία για 1,3 εκατομμύρια ενήλικες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Η μελέτη επιβεβαιώνει τόσο την αρνητική επίδραση της παχυσαρκίας, όσο και την απώλεια βάρους που προκαλείται από μεταβολικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της περιόδου πριν την άνοια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στην άνοια, και στη συνέχεια αναπτύσσουν τη νόσο, τείνουν να έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος από ό, τι οι άνδρες χωρίς άνοια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το χαμηλότερο βάρος προκαλεί άνοια, αλλά ότι οι πάσχοντες καταναλώνουν λιγότερη τροφή και αδυνατίζουν.

dementia 2

«Η συσχέτιση Δείκτη Μάζας Σώματος και άνοιας που παρατηρείται στις διαχρονικές μελέτες πληθυσμού, όπως είναι η δική μας, οφείλεται στην πραγματικότητα σε δύο διαδικασίες», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Mika Kivimäki από το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Υγείας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου. «Η μία είναι η δυσμενής επίπτωση που έχουν τα παραπανίσια κιλά. Η άλλη είναι η απώλεια βάρους λόγω προ-κλινικής άνοιας. Τα άτομα που αναπτύσσουν άνοια μπορεί να έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος υψηλότερο από το μέσο όρο περίπου 20 χρόνια πριν την εμφάνιση της άνοιας αλλά κοντά στην εμφάνιση της άνοιας έχουν χαμηλότερο ΔΜΣ από όσους παραμένουν υγιείς».

Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 39 διαχρονικές μελέτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Συνολικά 1.349.857 ενήλικες χωρίς άνοια συμμετείχαν σε αυτές τις μελέτες και αξιολογήθηκε το βάρος και το ύψος τους. Η άνοια διαπιστώθηκε χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά αρχεία υγείας που προέκυψαν από νοσηλείες, συνταγογραφούμενα φάρμακα και μητρώα θανάτου.

Συνολικά 6.894 συμμετέχοντες ανέπτυξαν άνοια κατά τη διάρκεια των έως και 38 ετών παρακολούθησης. Δύο δεκαετίες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα της άνοιας, ο υψηλότερος ΔΜΣ προέβλεπε την εμφάνιση της νόσου.

Για κάθε 5 μονάδες αύξηση του ΔΜΣ ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 16-33% (5 μονάδες ΔΜΣ είναι περίπου 14,5 κιλά για ένα άτομο ύψους 170 εκατοστών).

Από την άλλη, το μέσο επίπεδο ΔΜΣ κατά την προκλινική φάση, κοντά στην έναρξη της άνοιας, ήταν χαμηλότερο σε σύγκριση με εκείνο των συμμετεχόντων που παρέμειναν υγιείς.

Η μελέτη δείχνει ότι η διατήρηση υγιούς βάρους θα μπορούσε να αποτρέψει ή τουλάχιστον να καθυστερήσει την άνοια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer & Dementia.

Διαβάστε επίσης:

Άνοια στις γυναίκες: Ο ρόλος της υπέρτασης στη μέση ηλικία

Πρόληψη άνοιας: Τα 7 βήματα για έναν υγιή εγκέφαλο

Κίνδυνος άνοιας: Μειώστε τον αφιερώνοντας 25 λεπτά την ημέρα

BEST OF NETWORK

Παραμένει ο σχεδιασμός για σταδιακό άνοιγμα - Τα self test «ξεκλειδώνουν» το Πάσχα στο χωριό

Εστίαση: Πότε αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» μετά το Πάσχα

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: H επιδημία είναι ακόμη εδώ - Η προϋπόθεση για άνοιγμα της εστίασης

Φρεγάτες: «Αυτογκόλ» των Γάλλων – Η ενδιάμεση λύση «τορπιλίζει» την πρόταση για τις Belh@rra

Ο ΣΥΡΙΖΑ κορυφώνει το «φλερτ» προς τη μεσαία τάξη αναζητώντας «νέα κοινωνική συμμαχία»

Πάσχα: Αυτή είναι η πρόταση της Εκκλησίας για την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση

Μικρή η διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων στην ελληνική αγορά

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: «Τρέχουν» οι αιτήσεις - Ποιοι οι δικαιούχοι

Νέες κινήσεις στην ελληνοτουρκική «σκακιέρα»: Στην Αθήνα ο Λίβυος πρόεδρος

Πάσχα στο χωριό για τους εμβολιασμένους;

«Σόρυ, Τζέιμς, αλλά αν είσαι εσύ μια φορά π….να, εγώ είμαι δέκα»: Παππάς non stop στο Survivor (vid)

Τα «μυστικά» του Τιτανικού: Ο «Τιτάνας», η πυρκαγιά και οι τέσσερις Έλληνες