ΥΓΕΙΑ

Οι 8 συνηθέστεροι λόγοι που πονά η γυναίκα στο σεξ

Περίπου μία στις τρεις γυναίκες αντιμετωπίζει συχνότερα ή σπανιότερα πόνους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Οι 8 συνηθέστεροι λόγοι που πονά η γυναίκα στο σεξ

Αποτέλεσμα είναι η φοβία απέναντι στο σεξ, η μειωμένη ερωτική διάθεση ή και η απώλεια της οικειότητας μεταξύ των δύο συντρόφων.

Ο πόνος είναι το «σήμα» που στέλνει το σώμα για να προειδοποιήσει ότι υπάρχει μια δυσλειτουργία που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Έτσι, οι γυναίκες δεν πρέπει να ντρέπονται να συζητήσουν τόσο με τον σύντροφό τους όσο και με τον γιατρό τους τις ενοχλήσεις που αντιμετωπίζουν στο σεξ ώστε να εντοπιστεί η ακριβής αιτία τους και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά κι έτσι να μπορέσουν να απολαύσουν μια υγιή και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

bigstock 190699981

Οι πιθανές αιτίες του πόνου στο σεξ είναι πολλές και κυμαίνονται από το αυξημένο στρες μέχρι ανατομικές ιδιαιτερότητες της γυναίκας.

1. Έλλειψη ερωτικής διέγερσης

Οι γυναίκες σε γενικές γραμμές χρειάζονται περισσότερο χρόνο από τους άντρες για να προετοιμαστούν για τη σεξουαλική επαφή κι έτσι τα προκαταρκτικά είναι απαραίτητα για να αυξηθεί η ροή αίματος προς τα γεννητικά όργανα και να επιτευχθεί επαρκής λίπανση. Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, επομένως ο χρόνος που θα πρέπει να αφιερώσει το ζευγάρι στα προκαταρκτικά εξαρτάται από τις ανάγκες του.

2. Κολπική ξηρότητα

Είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορεί να εμποδίσουν την καλή λίπανση του κόλπου, όπως ένα ζεστό μπάνιο πριν την ερωτική επαφή, μια φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της αλλεργίας ή και το αντισυλληπτικό χάπι. Η εύκολη λύση στην περίπτωση αυτή είναι το λιπαντικό, το οποίο θα διευκολύνει τη διείσδυση ώστε να αποτρέψει τον πόνο.

3. Στρες

Είναι σημαντικό η γυναίκα να είναι χαλαρή και ξέγνοιαστη για να μπορέσει να απολαύσει την ερωτική επαφή. Ένα μασάζ πριν το σεξ μπορεί να βοηθήσει, ενώ για αποτελεσματικότερη διαχείριση του στρες μακροπρόθεσμα οι ειδικοί συνιστούν τη γυμναστική, τη γιόγκα ή και την ψυχοθεραπεία.

4. Ανατομικές διαφορές

Το μεγάλο μέγεθος του πέους μπορεί να αποδειχτεί προβληματικό για μια γυναίκα με στενό τράχηλο. Το λιπαντικό σίγουρα θα κάνει τη διείσδυση πιο εύκολη, ενώ συγκεκριμένες στάσεις στο σεξ (π.χ. με τη γυναίκα από πάνω) βοηθούν τη γυναίκα να έχει καλύτερο έλεγχο ώστε να αποφύγει τον πόνο.

bigstock 211613080

5. Λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων

Αρκετές λοιμώξεις, όπως ο έρπης, οι τριχομονάδες αλλά και οι μύκητες, μπορεί να προκαλέσουν στη γυναίκα δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή. Ακόμη κι αν δεν εκδηλώνονται εμφανή συμπτώματα, η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει στα γυναικεία γεννητικά όργανα αλλαγές που συμβάλλουν στον πόνο. Στην περίπτωση αυτή, η επίσκεψη στον γιατρό και οι κατάλληλες εξετάσεις θα βοηθήσουν να διαπιστωθεί η λοίμωξη ώστε να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία και να αποφευχθεί ο πόνος.

6. Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση ταλαιπωρεί περίπου το 7% των γυναικών και ένα από τα χαρακτηριστικότερα συμπτώματά της είναι ο πόνος στο σεξ. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι ο ισχυρός πόνος στην περίοδο, η μεγάλη αιμορραγία στην περίοδο και ο πόνος κατά την ούρηση ή τις κενώσεις.

7. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Πρόκειται για μια σχετικά σπάνια αλλά πιθανή αιτία του πόνου στο σεξ. Αν ο πόνος συνδυάζεται με τα κλασικά συμπτώματα του συνδρόμου, όπως οι κράμπες στην κοιλιά και τα εναλλασσόμενα επεισόδια δυσκοιλιότητας και διάρροιας, επιβάλλεται η επίσκεψη στον γαστρεντερολόγο.

8. Εμμηνόπαυση

Πέρα από την κολπική ξηρότητα, σε πολλές γυναίκες η εμμηνόπαυση συνεπάγεται και αυξημένη ευαισθησία στον πόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε γυναίκας, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης ώστε να μειωθεί και ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.

Πηγή: prevention.com

Διαβάστε επίσης:

Βουλβοδυνία: Η άγνωστη πάθηση που καταστρέφει την ερωτική ζωή των γυναικών

Πόνος στο σεξ: Τι είναι φυσιολογικό και τι όχι

Επίπονος οργασμός: Πού οφείλεται, πώς αντιμετωπίζεται

Όταν το υπερβολικό ανδρικό μέγεθος είναι "ασύμβατο" με τον γυναικείο κόλπο...