ΥΓΕΙΑ

Τσάι για την πρόληψη του γλαυκώματος: Πόσο πρέπει να πίνετε

Το γλαύκωμα αποτελεί βασική αιτία απώλειας της όρασης για τους ηλικιωμένους, λόγω της συσσώρευσης υγρού στο μάτι και της δημιουργίας πίεσης, η οποία προκαλεί βλάβη στο οπτικό νεύρο.

Τσάι για την πρόληψη του γλαυκώματος: Πόσο πρέπει να πίνετε

Κάποιοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης γλαυκώματος. Πρόκειται για άτομα με οικογενειακό ιστορικό της πάθησης, τους πάσχοντες από υπέρταση, διαβήτη ή άλλες παθήσεις που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που πίνουν πολύ καφέ έχουν υψηλό κίνδυνο γλαυκώματος, γεγονός που κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι η καφεΐνη προσωρινά αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση. Αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει τεκμηριωθεί σχέση καφέ-γλαυκώματος.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, με επικεφαλής την καθηγήτρια Οφθαλμολογίας Ανν Κολεμαν, μελέτησαν τη σχέση γλαυκώματος και τσαγιού, καφέ και αναψυκτικών, με καφεΐνη ή όχι.

glaukoma

Παρατήρησαν ότι τα άτομα που έπιναν ζεστό τσάι σε καθημερινή βάση είχαν 74% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γλαύκωμα, συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν τσάι.

Παρόμοια σχέση δεν παρατηρήθηκε με το τσάι χωρίς καφεΐνη ή το παγωμένο τσάι, καθώς και με τον καφέ, με καφεΐνη ή χωρίς.

Τα στοιχεία προήλθαν από εθνική αμερικανική μελέτη για ενήλικες που είχαν υποβληθεί σε οφθαλμολογική εξέταση και είχαν συμπληρώσει αναλυτικά διατροφικά ερωτηματολόγια. Σχεδόν 1.700 άτομα είχαν γλαύκωμα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες να έχει κάποιος γλαύκωμα ήταν 74% χαμηλότερες μεταξύ αυτών που έπιναν ζεστό τσάι πάνω από έξι φορές την εβδομάδα. Και αυτό ίσχυε ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκαν παράγοντες, όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος, ο διαβήτης και το κάπνισμα.

Η Δρ Κολεμαν διευκρινίζει ότι δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο αν το ίδιο το τσάι ευθύνεται γι’ αυτή την επίδραση. Ενδεχομένως και άλλοι παράγοντες να παίζουν ρόλο σ’ αυτό «και όταν πρόκειται για την διατροφή είναι δύσκολο να διακρίνεις κάποιο μεμονωμένο χαρακτηριστικό ή θρεπτικό συστατικό από το σύνολο των διατροφικών συνηθειών του ατόμου», εξηγεί.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Ophthalmology.

Διαβάστε επίσης:

Γλαύκωμα: Από ποια ηλικία πρέπει να αρχίζει ο έλεγχος;

Η βιταμίνη που προστατεύει από το γλαύκωμα & σε ποιες τροφές βρίσκεται

Πέντε συχνές παθήσεις των ματιών και πώς θα τις αποφύγετε