ΥΓΕΙΑ

Ανάστροφη Τ3: Τι είναι και πώς επηρεάζει τον μεταβολισμό

H ανάστροφη ή αντίστροφη Τ3 (rT3) είναι ένα ισομερές της τριιωδοθυρονίνης Τ3 και η τρίτη πιο κοινή ιωδοθυρονίνη που παράγεται από τον θυρεοειδή αδένα και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος.

Ανάστροφη Τ3: Τι είναι και πώς επηρεάζει τον μεταβολισμό

Συγκεκριμένα, μόλις το 0,9% της παραγωγής των θυρεοειδικών ορμονών αφορά την rT3, ενώ την τετραϊωδοθυρονίνη (λεβοθυροξίνη, Τ4) αφορά το 90% και την τριιωδοθυρονίνη Τ3 το 9% της παραγωγής.

Η παραγωγή ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα ελέγχεται από τον υποθάλαμο και την υπόφυση.

Η φυσιολογική δράση των θυρεοειδικών ορμονών ρυθμίζεται από ένζυμα που ενεργοποιούν, αδρανοποιούν ή απλά αποδομούν την προορμόνη Τ4 και τροποποιούν λειτουργικά την Τ3 και την rT3. Αυτά τα ένζυμα λειτουργούν υπό τη διεύθυνση πολύπλοκων συστημάτων που περιλαμβάνουν διάφορους νευροδιαβιβαστές, ορμόνες, δείκτες μεταβολισμού και ανοσολογικά σήματα.

Τα επίπεδα της rT3 αυξάνονται σε διάφορες συνθήκες όπως το σύνδρομο μη θυρεοειδικής νόσου (ευθυρεοειδικό σύνδρομο), κατά το οποίο η κάθαρση της rT3 μειώνεται, ενώ η παραγωγή της στον οργανισμό παραμένει ανεπηρέαστη. Η μειωμένη κάθαρση προκαλείται ίσως από τη μειωμένη δραστηριότητα του ενζύμου 5-deiodinase στους περιφερικούς ιστούς ή λόγω της μειωμένης ηπατικής πρόσληψης της rT3.

Η ανάστροφη T3 (rT3) εκτιμάται ότι είναι μεταβολικά αδρανής, ενώ τα επίπεδά της τείνουν να ακολουθούν τα επίπεδα της Τ4, δηλαδή να είναι χαμηλά στον υποθυρεοειδισμό και υψηλά στον υπερθυρεοειδισμό.

bigstock 203242111

Επιπροσθέτως, αυξημένα επίπεδα rT3 έχουν παρατηρηθεί σε περίπτωση εξαντλητικής δίαιτας, νευρικής ανορεξίας, σε σοβαρό τραύμα και αιμορραγικό σοκ, σε ηπατική δυσλειτουργία, μετεγχειρητικά, σε σοβαρές λοιμώξεις, έντονο στρες, σε έλλειψη σιδήρου και σε ασθενείς με εγκαύματα.

Επίσης, σε περίπτωση μακροχρόνιας χρήσης β-αποκλειστών (προπρανολόλη, μετοπρολόλη), σακχαρώδους διαβήτη, παθήσεων των επινεφριδίων και νεφρικής ανεπάρκειας, η μετατροπή της Τ4 σε rT3 φαίνεται να ευνοείται έναντι της αυτής σε Τ3, που είναι φυσιολογικά η επικρατούσα οδός.

Αρκετοί επιστήμονες εκφράζουν την άποψη ότι όταν η αντίστροφη Τ3 αυξάνεται, μπορεί να ανταγωνιστεί την Τ3 στην περιοχή του κοινού τους υποδοχέα στα κύτταρα, με αποτέλεσμα τον λεγόμενο «κυτταρικό υποθυρεοειδισμό» και την εμφάνιση αντίστοιχων συμπτωμάτων.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης TSH και/ή της Τ4 μπορεί να είναι φτωχοί δείκτες των πραγματικών επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών στους ιστούς και, ως εκ τούτου, σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών δεν αντανακλούν το αν ή όχι ένα άτομο είναι πραγματικά ευθυρεοειδικό.

Αυτή η μελέτη έδειξε ότι αυξημένα επίπεδα Τ4 και rT3, μαζί με τα μειωμένα επίπεδα Τ3, συνδέονται με συμπτωματικό υποθυρεοειδισμό σε επίπεδο κυττάρου ή ιστού.

bigstock 185210011

Οι συγγραφείς αυτής της μελέτης κατέληξαν στα εξής:

- Τα άτομα με χαμηλή Τ3 και υψηλή ανάστροφη Τ3 είχαν χαμηλότερα σκορ PPS (μια βαθμολογία που αξιολογεί τη δραστηριότητα και τη σωματική και διανοητική λειτουργία).

- Επίσης, τα άτομα με υψηλές συγκεντρώσεις αντίστροφης Τ3 βρέθηκαν με χειρότερα σκορ σωματικής απόδοσης. Αυτά τα υψηλά επίπεδα rT3 συνοδεύονταν από φυσιολογικά επίπεδα FT4 (εντός του κανονικού εύρους).

Αυτές οι επισημάνσεις είναι δυνατό να εξηγηθούν, σύμφωνα με τους συγγραφείς, από μια μείωση στον περιφερικό μεταβολισμό των θυρεοειδικών ορμονών.

Πολλοί ασθενείς και ειδικοί του μεταβολισμού υποστηρίζουν ότι μια μείωση στα επίπεδα της ανάστροφης Τ3 μπορεί, αναλογικά, να αντιστρέψει την κλινική εικόνα και να βελτιώσει τη συμπτωματολογία του υποθυρεοειδισμού.

Η αντίστροφη Τ3 ενδέχεται λοιπόν να διαδραματίσει καίριο ρόλο στο πλαίσιο του υποθυρεοειδισμού και με μελλοντικές έρευνες θα διαφωτιστεί περισσότερο ο ρόλος της ώστε να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τις νόσους του θυρεοειδούς ευκολότερα.

Ευαγγελία Γιαζιτζόγλου, Ενδοκρινολόγος, Θεσσαλονίκη, Πηγή: Hashimoto.gr

Διαβάστε επίσης:

Αυξημένη ή χαμηλή Τ3; Διάβασε τι σημαίνει!

Πότε πρέπει να αφαιρείται ο θυρεοειδής

Θυρεοειδής: Εννέα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε