ΥΓΕΙΑ

Η σωματική άσκηση «ξανανιώνει» τις γερασμένες καρδιές

Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσουμε τη γυμναστική και να απολαύσουμε τα οφέλη που αυτή προσφέρει στην καρδιά, αφού η σωματική άσκηση είναι δυνατό να αντιστρέψει τις βλάβες που έχει υποστεί η καρδιά ενός ανθρώπου μεγάλης ηλικίας που στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του έκανε καθιστική ζωή.

Η σωματική άσκηση «ξανανιώνει» τις γερασμένες καρδιές

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης από το Ιατρικό Κέντρο Σαουθγουέστερν του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Texas Health Resources.

Για να επωφεληθεί κανείς στον μέγιστο βαθμό, συμβουλεύουν οι ερευνητές, θα πρέπει να ξεκινήσει να γυμνάζεται πριν την ηλικία των 65 ετών, όταν ακόμη η καρδιά διατηρεί ως έναν βαθμό την πλαστικότητά της και την ικανότητα να αναπλάθεται. Επίσης, καλό είναι η συχνότητα της σωματικής άσκησης να μην είναι μικρότερη από τέσσερις φορές την εβδομάδα, με διάρκεια περίπου 30 λεπτά τη φορά.

bigstock Middle Aged Man Being Encourag 92546489

«Βάσει σειράς μελετών που εκπόνησε η ομάδα μας τα τελευταία 5 χρόνια, μια ‘δόση’ γυμναστικής που ισοδυναμεί με τέσσερις έως πέντε συνεδρίες την εβδομάδα αποτελεί συνταγή ζωής» δηλώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Δρ Μπέντζαμιν Λεβίν.

Σε διάστημα δύο ετών, οι συμμετέχοντες στη μελέτη που ακολούθησαν το εντατικό πρόγραμμα γυμναστικής παρουσίασαν 18% βελτίωση στη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (δείκτης που αντιπροσωπεύει την καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση) και πάνω από 25% βελτίωση στην ελαστικότητα του αριστερού κοιλιακού μυός της καρδιάς, ο οποίος ελέγχει την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα και τείνει να γίνεται δύσκαμπτος όσο περνούν τα χρόνια αλλά και λόγω της καθιστικής ζωής. Όπως εξηγεί ο Δρ Λεβίν, όταν ο κοιλιακός μυς της καρδιάς χάνει την ελαστικότητά του, αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας.

Αυτό που συμβουλεύουν λοιπόν οι ειδικοί είναι να βάζουμε στη ζωή μας τη γυμναστική ακόμη και μετά από χρόνια καθιστικής ζωής προκειμένου να αναστρέψουμε σοβαρές βλάβες στην καρδιά και να αποφύγουμε την απειλητική για τη ζωή καρδιακή ανεπάρκεια.

Διαβάστε επίσης:

Μόλις 10 λεπτά γυμναστικής ωφελούν τον εγκέφαλο!

Η έντονη σωματική άσκηση «φρενάρει» την επιδείνωση του Πάρκινσον

Καρκίνος παχέος εντέρου: Σε πόσο διάστημα θα μειώσετε τον κίνδυνο με γυμναστική