ΥΓΕΙΑ

Πρόληψη παχυσαρκίας & μεταβολικού συνδρόμου: Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή

Η διατροφή που περιέχει πολλά λιπαρά είναι συνδεδεμένη με την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο.

Πρόληψη παχυσαρκίας & μεταβολικού συνδρόμου: Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, με επικεφαλής τον καθηγητή Άντριου Γκεγουιρτζ, σίτισαν για τέσσερις εβδομάδες ποντίκια είτε με διατροφή πολλών λιπαρών (πολλά λιπαρά και λίγες φυτικές ίνες με 5% κυτταρίνη) ή διατροφή με πολλά λιπαρά και ενισχυμένη με φυτικές ίνες (είτε ζυμώσιμη ινουλίνη, είτε αδιάλυτη κυτταρίνη).

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η διατροφή με ινουλίνη μείωσε την πρόσληψη βάρους και την παχυσαρκία που συνεπαγόταν η διατροφή με πολλά λιπαρά, ενώ παρατηρήθηκε και μείωση του μεγέθους των λιποκυττάρων.

Η διατροφική ενίσχυση με την ινουλίνη μείωσε επίσης και τα επίπεδα της χοληστερόλης και εμπόδισε την εκδήλωση δυσγλυκαιμίας.

Η αδιάλυτη κυτταρίνη συντέλεσε σε μέτρια μείωση της παχυσαρκιας και της δυσγλυκαιμίας.

futikes ines 2

Η ενίσχυση της διατροφής των πολλών λιπαρών με ινουλίνη αποκατέστησε το μικροβίωμα του εντέρου, αλλά όχι στα επίπεδα των τρωκτικών που ακολουθούσαν τη συνήθη γι' αυτά διατροφή.

Η ενίσχυση της διατροφης με κυτταρίνη είχε και στο μικροβίωμα του εντέρου ήπια επίδραση.

Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι η εναλλαγή από τη συνήθη διατροφή σε μια δίαιτα με πολλά λιπαρά είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εντερικής μάζας, κάτι που πιστεύουν όρι συντελεί σε χαμηλής διαβάθμισης φλεγμονή και μεταβολικό σύνδρομο.

Όταν τα ποντίκια επανήλθαν στην συνήθη δίαιτά τους, η εντερική μάζα αποκαταστάθηκε πλήρως.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η κατανάλωση ζυμώσιμων φυτικών ινών μπορεί να προλάβει την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και τις ανεπιθύμητες αλλαγές στο έντερο προάγοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο παχύ έντερο.

«Η μελέτη αποκαλύπτει τον ακριβή μηχανισμό για την αποκατάσταση της υγείας του εντέρου και την καταστολή της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου μέσω της έκφρασης της ιντερλευκίνης-22. Τα αποτελέσματα συντελούν στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που κρύβονται πίσω από την επαγόμενη από τη διατροφή παχυσαρκία και μας βοηθούν να κατανοήσουμε πως οι ζυμώσιμες φυτικές ίνες προάγουν την καλή υγεία», σχολιάζει ο Δρ Γκεγουιρτζ.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cell Host & Microbe.

Διαβάστε επίσης:

Μεταβολικό σύνδρομο: Το φρούτο που σας προστατεύει & πώς πρέπει να καταλώνεται

Δείτε αν είστε μεταβολικά υγιείς από τον σωματότυπό σας