ΥΓΕΙΑ

Εξάψεις: 6 κοινές αιτίες πλην της εμμηνόπαυσης

Οι εξάψεις είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που μπορεί να σας προκαλέσει ταχυκαρδία, απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και ιδρώτα.

Εξάψεις: 6 κοινές αιτίες πλην της εμμηνόπαυσης

Πρόκειται για το πιο κοινό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης και της περιεμμηνόπαυσης, μπορεί όμως να εκδηλώνεται σε γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας.

Οι εξάψεις μπορούν να εκδηλωθούν ανά πάσα στιγμή και για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μια έξαψη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σας συμβαίνει κάτι κακό. Δεν είναι σαφές γιατί κάποιοι άνθρωποι εκδηλώνουν εξάψεις και κάποιοι άλλοι όχι, πρόκειται όμως για μια καλοήθη ή παροδική κατάσταση.

Εάν έχετε συχνά εξάψεις, καταγράψτε τις μέρες και τις ώρες, καθώς και τι κάνατε πριν εκδηλωθούν, προκειμένου να εντοπίσετε τι τις προκαλεί.

Δείτε 6 κοινές αιτίες εξάψεων που δεν σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε:

farmaka

Φάρμακα

Οι εξάψεις μπορεί να είναι παρενέργειες πολλών κοινών συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Τέτοια είναι τα οπιοειδή, τα αντικαταθλιπτικά και ορισμένα φάρμακα για την οστεοπόρωση.

Αν οι εξάψεις συμπέσουν με την έναρξη μιας νέας θεραπείας, πιθανότατα αυτή είναι η αιτία.

Τι πρέπει να κάνετε: Ενημερώστε τον γιατρό σας για τις εξάψεις, προκειμένου να σας αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή. Μπορεί επίσης ο οργανισμός σας να χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στα φάρμακα, αλλά και γι’ αυτό θα σας ενημερώσει ο γιατρός σας.

zugaria

Παραπανίσια κιλά

Θα έχετε ίσως ακούσει ότι το σωματικό λίπος είναι μεταβολικά ενεργό, γεγονός που εξηγεί τη σχέση παχυσαρκίας και κάποιων μορφών καρκίνου. Επειδή τα παραπανίσια κιλά εμπλέκονται στο μεταβολισμό, μπορεί να είναι η αιτία των εξάψεών σας.

Τι πρέπει να κάνετε: Η διατροφή και η άσκηση μπορούν να ανακουφίσουν τις εξάψεις σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Σε σύγκριση με υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες που δεν προσπάθησαν να χάσουν βάρος, όσες ακολούθησαν διατροφή και άσκηση επί 200 λεπτά την εβδομάδα, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώνουν λιγότερες εξάψεις.

krasi

Τροφικές αλλεργίες

Σχεδόν όλοι «ανάβουμε» όταν τρώμε πικάντικες τροφές. Αν όμως έχετε μια άγνωστη τροφική αλλεργία ή δυσανεξία σε κάποια τροφή, η αιτία μπορεί να βρίσκεται αλλού.

Τι πρέπει να κάνετε: Το αλκοόλ, η καφεΐνη και τα πρόσθετα στις τροφές, όπως τα θειώδη άλατα, είναι μερικές κοινές αιτίες. Δώστε προσοχή στο πώς αντιδρά το σώμα σας την επόμενη φορά που θα φάτε κάποιες από αυτές τις τροφές και είναι πιθανό να βρείτε μια συσχέτιση. Αν αυτό δεν σας βοηθήσει, μιλήστε με τον γιατρό σας.

agxos

Άγχος

Το άγχος και το στρες μπορεί να προκαλέσουν ανώμαλους καρδιακούς παλμούς και εκνευρισμό, συμπτώματα των εξάψεων.

Τι πρέπει να κάνετε: Οι βαθιές αναπνοές είναι μια πολύ αποτελεσματική τεχνική για να ηρεμήσετε. Το ίδιο ισχύει για τη γιόγκα, την άσκηση και τον διαλογισμό. Αν αυτά δεν λειτουργούν, μπορεί να πάσχετε από μια πιο σοβαρή αγχώδη διαταραχή. Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

thireoeidis

Ασθένειες

Σχεδόν όλες οι παθήσεις που σχετίζονται με τις ορμόνες ή το ενδοκρινικό σας σύστημα, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της εμμηνόπαυσης. Συγκεκριμένα, τα προβλήματα του θυρεοειδούς -ειδικά ο υπερθυρεοειδισμός- μπορεί να δικαιολογήσει τις εξάψεις. Οι λοιμώξεις και οι ιώσεις, μπορεί επίσης να προκαλέσουν εξάψεις.

Τι πρέπει να κάνετε: Εάν το πρόβλημα είναι ο θυρεοειδής σας, πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε και άλλα συμπτώματα εκτός από τις εξάψεις. Οι ταχυκαρδίες, η ανεξήγητη απώλεια βάρους, η συχνοουρία και η κούραση συγκεκριμένες ώρες της ημέρας είναι συμπτώματα που σχετίζονται με έναν υπερδραστήριο θυρεοειδή. Όταν πρόκειται για άλλα προβλήματα υγείας -συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων- μπορεί να έχετε επίσης πυρετό, διάρροια ή ενοχλήσεις στο έντερο.

kouvertes

Ζεστό υπνοδωμάτιο

Η θερμοκρασία του σώματός σας παρουσιάζει φυσιολογικές αυξομειώσεις καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο να ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας αν αισθανθείτε υπερβολική ζέστη ή έχετε ιδρώσει.

Τι πρέπει να κάνετε: Αν παρατηρήσετε ότι οι εξάψεις εκδηλώνονται στη μέση της νύχτας, μπορεί να φταίει η υπερβολική ζέστη ή τα πολλά σκεπάσματα. Δοκιμάστε να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία του καλοριφέρ τον χειμώνα και να κοιμάστε με λιγότερα σκεπάσματα και ρούχα.

Πηγή: prevention.com

Διαβάστε επίσης:

Εξάψεις στην εμμηνόπαυση: Για ποιον κίνδυνο προειδοποιούν

Μήπως είστε πολύ νέα για να έχετε εξάψεις εμμηνόπαυσης;

Εξάψεις στην εμμηνόπαυση: Οι 2 λύσεις που προτείνουν οι ειδικοί