ΥΓΕΙΑ

Ο τρόπος μαγειρέματος του κρέατος που αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης

Ο τρόπος μαγειρέματος του φαγητού μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προστασία της υγείας.

Ο τρόπος μαγειρέματος του κρέατος που αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα τηγανητά, τα οποία είναι σημαντικά υψηλότερα σε λίπος και θερμίδες από τα αντίστοιχα μη τηγανισμένα, ενώ τα τρανς λιπαρά που περιέχουν, αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθειας και παχυσαρκίας.

Νέα επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που τρώνε το κρέας καλοψημένο, κινδυνεύουν περισσότερο από υπέρταση.

piesometro 3

Η έρευνα συμπεριέλαβε πάνω από 100.000 Αμερικανούς και διαπίστωσε ότι όσοι το έτρωγαν καλοψημένο είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση διάστημα 12-16 ετών, σε σύγκριση με όσους το προτιμούσαν λιγότερο ψημένο.

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από 3 μακροχρόνιες έρευνες σε σχεδόν 104.000 επαγγελματίες υγείας.

Όλοι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν κρέας και δεν έπασχαν από υπέρταση ή καρδιοπάθεια στην έναρξη της μελέτης, όταν έδωσαν πληροφορίες για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους. Στα επόμενα 12-16 χρόνια περισσότεροι από 37.000 συμμετέχοντες εμφάνισαν υπέρταση.

Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος μεταξύ όσων έτρωγαν το κρέας καλοψημένο.

Ειδικότερα, όσοι έτρωγαν καλοψημένο κρέας πάνω από 15 φορές το μήνα είχαν 17% υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, συγκριτικά με όσους έτρωγαν καλοψημένο κρέας λιγότερο από 4 φορές το μήνα. Τα είδη κρέατος ήταν βόειο, πουλερικά και ψάρια.

Το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως στη σχάρα και τα κάρβουνα, προκαλεί την απελευθέρωση καρκινογόνων ουσιών, όπως οι ετεροκυκλικές αρωματικές αμίνες (HAA), οι οποίες προκαλούν φλεγμονή στον οργανισμό, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη υπέρτασης και άλλων προβλημάτων υγείας.

Οι ερευνητές υπολόγισαν την πρόσληψη HAA με βάση τις λεπτομέρειες της διατροφής.

Όσοι ήταν στο ανώτερο όριο της πρόσληψης HAA, είχαν 17% μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης σε σχέση με όσους βρίσκονταν στο κατώτερο.

Ο ερευνητής Gang Liu από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας «T. H. Chan» του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, δήλωσε ότι τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι η μείωση της ποσότητας του κρέατος και η αποφυγή χρήσης μεθόδων υψηλής θερμοκρασίας στο μαγείρεμα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν στην πρόληψη της υπέρτασης.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο καρδιολογίας στη Νέα Ορλεάνη.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι ηλικιωμένοι πρέπει να τρώνε πάντα τη μπριζόλα τους καλοψημένη

Ποιος τρόπος μαγειρέματος προστατεύει από τον διαβήτη

Ο πιο υγιεινός τρόπος να μαγειρέψετε το κοτόπουλο!