ΥΓΕΙΑ

Οι καλύτερες πηγές πρωτεϊνών για την καρδιά (pics)

Οι πρωτεΐνες είναι ένα πολύτιμο συστατικό και «δομικό υλικό» κάθε κυττάρου του σώματος.

Οι καλύτερες πηγές πρωτεϊνών για την καρδιά (pics)

Τα μαλλιά και τα νύχια αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνες, ενώ ο οργανισμός μας τις αξιοποιεί και για την ανάπτυξη και την ανάπλαση των ιστών. Παράλληλα, τα συγκεκριμένα συστατικά εμπλέκονται στη σύνθεση ενζύμων, ορμονών και άλλων χρήσιμων χημικών ουσιών στο σώμα.

Μαζί με τα λιπαρά και τους υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες συνθέτουν την ομάδα των μακροθρεπτικών συστατικών, δηλαδή των συστατικών εκείνων που χρειαζόμαστε σε μεγάλες ποσότητες, σε αντίθεση με τις βιταμίνες και τα μέταλλα, που αποτελούν μικροθρεπτικά συστατικά κι έτσι πρέπει να τα λαμβάνουμε σε μικρές δόσεις.

Επειδή οι πρωτεΐνες δεν αποθηκεύονται στο σώμα –σε αντίθεση με τα λιπαρά και τους υδατάνθρακες– χρειαζόμαστε καθημερινό «ανεφοδιασμό» μέσω της διατροφής μας. Για τον μέσο ενήλικα, επαρκής θεωρείται η πρόσληψη 0,8 γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους.

Οι τροφές που παρέχουν πρωτεΐνες είναι πολλές, δεν έχουν όμως όλες την ίδια αξία. Μάλιστα, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη ερευνητών από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, ένα συγκεκριμένο είδος πρωτεϊνών ξεχωρίζει για τη συμβολή του στην καρδιαγγειακή υγεία.

proteines trofes

Φυτικές vs ζωικές πρωτεΐνες

Η νέα μελέτη, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία για περισσότερους από 81.000 ανθρώπους και δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση International Journal of Epidemiology, υποδεικνύει ότι οι πρωτεΐνες που προέρχονται από το κρέας συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, ενώ οι πρωτεΐνες από τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους ωφελούν την καρδιά.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι άνθρωποι που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ζωικών πρωτεϊνών εμφάνιζαν καρδιαγγειακά νοσήματα με 60% μεγαλύτερη συχνότητα, σε αντίθεση με όσους κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες φυτικών πρωτεϊνών, μεταξύ των οποίων παρατηρήθηκε μια μείωση 40% στα καρδιαγγειακά.

Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες μελέτες που έχουν εστιάσει με τόση λεπτομέρεια στην επίδραση κάθε είδους πρωτεϊνών στην υγεία της καρδιάς και μάλιστα σε τόσο μεγάλο δείγμα ανθρώπων.

«Αν και η πρόσληψη λιπαρών μέσω της διατροφής καθορίζει εν μέρει τον εκτιμώμενο καρδιαγγειακό κίνδυνο, φαίνεται πως και οι πρωτεΐνες παίζουν σημαντικό –και αρκετά παραμελημένο– ρόλο» αναφέρει ο Γκάρι Φρέιζερ από το Πανεπιστήμιο Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια, ένας εκ των ερευνητών που συμμετείχαν στη μελέτη, σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα.

Στην gallery που ακολουθεί μπορείτε να δείτε μέσα από φωτογραφίες ποιες είναι οι κορυφαίες πηγές φυτικών πρωτεϊνών, καθώς και ποια ποσότητα πρωτεϊνών δίνει η καθεμία.

Δείτε κι αυτό:

Δίαιτα και έλλειψη πρωτεϊνών: Ποια είναι τα συμπτώματα

Πρωτεΐνη και αύξηση μυϊκής δύναμης: Ο σωστός τρόπος πρόσληψης

Διατροφή με πολλές πρωτεΐνες: Ποιοι πρέπει να την ακολουθούν