ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Άσθμα στην παιδική ηλικία: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης

Άσθμα στην παιδική ηλικία: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης

Το άσθμα στην παιδική ηλικία συνδέεται με αρτηριακή δυσκαμψία στη νεαρή ενήλικη ζωή, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Στόχος της μελέτης ήταν να διερευνήσει τη σχέση του άσθματος, μιας χρόνιας πάθησης των πνευμόνων που δυσχεραίνει την αναπνοή, και της δυσκαμψίας των αρτηριών που συνδέεται με καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

«Υπάρχουν πολλές αποδείξεις για τη σχέση του άσθματος στη ενήλικη ζωή και των καρδιαγγειακών παθήσεων, ήταν όμως άγνωστο αν το ιστορικό άσθματος από την παιδική ηλικία επηρεάζει την αρτηριακή δυσκαμψία» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Dianjianyi Sun, από το Πανεπιστήμιο Τουλέιν των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια πολύ γνωστή μη επεμβατική μέθοδο για να μετρήσουν την αρτηριακή δυσκαμψία σε 1.746 νεαρούς και μέσης ηλικίας ενήλικες στη Λουϊζιάνα των ΗΠΑ.

Artery Disease

Μετά από παρακολούθηση 11 ετών, τα άτομα με ιστορικό παιδικού άσθματος δεν είχαν μόνο περισσότερες πιθανότητες να έχουν δύσκαμπτες αρτηρίες, αλλά ανέπτυξαν το πρόβλημα νωρίτερα σε σύγκριση με όσους δεν είχαν άσθμα. Ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο διέτρεχαν όσοι ήταν υπέρβαροι ή είχαν υπέρταση.

«Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι το ιστορικό άσθματος από την παιδική ηλικία σχετίζεται με επιταχυνόμενη αρτηριακή δυσκαμψία σε ενήλικες και πιθανώς αυξημένο κίνδυνο μελλοντικών καρδιακών παθήσεων», δήλωσε ο Sun.

Σύμφωνα με τον Stephen Archer, καρδιολόγο και ερευνητή στο Queen's University στον Καναδά, οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι το άσθμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Όταν είμαστε νέοι, τα αιμοφόρα αγγεία μας είναι πολύ ελαστικά. Απορροφούν ενέργεια όταν η καρδιά μας κτυπά και την επιστρέφουν στην κυκλοφορία του αίματος. Όπως συμβαίνει και με τα άλλα μέρη του σώματος, π.χ. τις αρθρώσεις ή τη μέση, τα αιμοφόρα αγγεία, γίνονται πιο άκαμπτα καθώς μεγαλώνετε» προσθέτει.

Αν και η μελέτη δεν διερεύνησε γιατί το άσθμα προκαλεί δυσκαμψία των αγγείων νωρίτερα, ο Archer εικάζει ότι αυτό σχετίζεται με τη φλεγμονή.

«Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά καρδιακά επεισόδια και υπάρχει πιθανότητα η φλεγμονή του άσθματος να μεταφράζεται σε πρόωρη αγγειακή γήρανση», δήλωσε ο Archer.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι τα άτομα με άσθμα πρέπει να ελέγχουν τακτικά την αρτηριακή τους πίεση και να ακολουθούν τις ιατρικές συμβουλές για την υγεία της καρδιάς, όπως ο έλεγχος της χοληστερόλης, η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Παιδικό άσθμα: Οι επιπτώσεις στην υγεία των οστών

Βήχας ή άσθμα; 4 βασικά συμπτώματα για να τα ξεχωρίσετε

Άσθμα: Τι πρέπει να τρώτε για να μειώσετε τις κρίσεις

BEST OF NETWORK

Παραμένει ο σχεδιασμός για σταδιακό άνοιγμα - Τα self test «ξεκλειδώνουν» το Πάσχα στο χωριό

Εστίαση: Πότε αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» μετά το Πάσχα

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: H επιδημία είναι ακόμη εδώ - Η προϋπόθεση για άνοιγμα της εστίασης

Φρεγάτες: «Αυτογκόλ» των Γάλλων – Η ενδιάμεση λύση «τορπιλίζει» την πρόταση για τις Belh@rra

Ο ΣΥΡΙΖΑ κορυφώνει το «φλερτ» προς τη μεσαία τάξη αναζητώντας «νέα κοινωνική συμμαχία»

Πάσχα: Αυτή είναι η πρόταση της Εκκλησίας για την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση

Μικρή η διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων στην ελληνική αγορά

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: «Τρέχουν» οι αιτήσεις - Ποιοι οι δικαιούχοι

Νέες κινήσεις στην ελληνοτουρκική «σκακιέρα»: Στην Αθήνα ο Λίβυος πρόεδρος

Πάσχα στο χωριό για τους εμβολιασμένους;

«Σόρυ, Τζέιμς, αλλά αν είσαι εσύ μια φορά π….να, εγώ είμαι δέκα»: Παππάς non stop στο Survivor (vid)

Τα «μυστικά» του Τιτανικού: Ο «Τιτάνας», η πυρκαγιά και οι τέσσερις Έλληνες