ΥΓΕΙΑ

Διαζύγιο και πρόωρος θάνατος: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

Η οικογενειακή κατάσταση συνδέεται τόσο με τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία.

Διαζύγιο και πρόωρος θάνατος: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

Νέα έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Αριζόνα κατέληξε στους δύο παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου για τις διαζευγμένες γυναίκες.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Kyle Bourassa μελέτησαν στοιχεία της έρευνας English Longitudinal Study of Aging, με τη συμμετοχή ανθρώπων πάνω από 50 ετών που ζουν στη Βρετανία. Οι ερευνητές συνέλεγαν στοιχεία κάθε δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα, ανέλυσαν στοιχεία 5.786 συμμετεχόντων, 926 από τους οποίους ήταν διαζευγμένοι και δεν είχαν ξαναπαντρευτεί και των υπόλοιπων που είχαν παντρευτεί.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για την ικανοποίηση από τη ζωή, τη συχνότητα άσκησης, ενώ υποβλήθηκαν σε μετρήσεις της πνευμονικής λειτουργίας και των επιπέδων φλεγμονής.

depression2 3

Οι ειδικοί παρακολούθησαν επίσης ποιοι πέθαναν κατά τη διάρκεια της έρευνας και ανακάλυψαν ότι οι χωρισμένοι είχαν 46% αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της έρευνας έναντι των παντρεμένων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι χωρισμένοι συμμετέχοντες και ιδιαίτερα γυναίκες, ανέφεραν χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή σε σχέση με παντρεμένους. Αυτό συνδεόταν με χαμηλότερα επίπεδα άσκησης και μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Χωρισμένοι συμμετέχοντες ήταν επίσης πιο πιθανό να καπνίζουν και είχαν φτωχότερη πνευμονική λειτουργία που προέβλεπε πρόωρη θνησιμότητα.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη μεταβλητές, όπως το φύλο, η ηλικία, η γενική κατάσταση ττης υγείας και το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.

Αν και η έρευνα δεν εξέτασε αναλυτικά την αιτία που το διαζύγιο φαίνεται να συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα καπνίσματος και λιγότερη άσκηση, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι χωρισμένοι δεν έχουν πια συζύγους στους οποίους να λογοδοτούν για τις συμπεριφορές υγείας τους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Behavioral Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Πώς μια χειραψία «προβλέπει» καρδιοπάθεια, καρκίνο και πρόωρο θάνατο

Νέα έρευνα: Πόσα χρόνια ζωής «κόβει» κάθε ποτήρι αλκοόλ

Πρόωρος θάνατος: Τα λιπαρά που μειώνουν τον κίνδυνο και πού θα τα βρείτε