ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Δύναμη λαβής: Τι αποκαλύπτει για την υγεία των πνευμόνων

Δύναμη λαβής: Τι αποκαλύπτει για την υγεία των πνευμόνων

Με την πάροδο των ετών, η μυϊκή μάζα του σώματος τείνει να μειώνεται, με αποτέλεσμα να μειώνεται η δύναμη και η αντοχή. Η κατάσταση αυτή είναι ευρύτερα γνωστή ως σαρκοπενία και συνδέεται με σημαντικούς λειτουργικούς περιορισμούς στην καθημερινή ζωή, καθώς και με λιγότερη ανεξαρτησία και χειρότερη ποιότητα ζωής μεταξύ των ηλικιωμένων.

Ένας δείκτης που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της συνολικής μυϊκής δύναμης και την εκτίμηση του κινδύνου σαρκοπενίας είναι η δύναμη λαβής. Η δύναμη λαβής είναι δυνατό να μετρηθεί εύκολα και γρήγορα με τη βοήθεια ενός εργαλείου που ονομάζεται δυναμόμετρο.

Η δύναμη λαβής έχει συνδεθεί στο πλαίσιο παλαιότερων ερευνών με τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και καρκίνου, καθώς και με τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Σύμφωνα όμως με μια νέα αμερικανο-κορεατική επιστημονική μελέτη η δύναμη λαβής μπορεί να αποδειχτεί αξιόπιστος δείκτης αξιολόγησης και της λειτουργίας των πνευμόνων.

ygeia pneumonwn

Δύναμη λαβής & υγεία πνευμόνων

Η απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης μπορεί να οδηγήσει σε μια επιδείνωση της λειτουργίας του αναπνευστικού συστήματος. Όταν οι πνεύμονες δεν λειτουργούν σωστά, είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος αναπνευστικών επιπλοκών όπως η βρογχίτιδα και η πνευμονία, καθώς και ο κίνδυνος καρδιοπάθειας ή ακόμη και θανάτου.

Προκειμένου να εξετάσουν τη σχέση ανάμεσα στη δύναμη λαβής και την υγεία των πνευμόνων, οι ερευνητές, από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο Ιατρικής Γιονσέι και το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 1.773 γυναίκες ηλικίας 65 έως 79 ετών, οι οποίες είχαν πάρει μέρος στη μεγάλη μελέτη KNHANES με θέμα την υγεία και τη διατροφή του πληθυσμού της Κορέας. Στο πλαίσιο της μελέτης KNHANES, οι συμμετέχοντες είχαν δώσει αναλυτικές πληροφορίες για την υγεία και τη διατροφή τους και είχαν υποβληθεί σε μια σειρά από εξετάσεις, όπως μέτρηση της πίεσης, οφθαλμολογική εξέταση και μέτρηση της δύναμης λαβής.

Από τα στοιχεία που συνέλεξαν και ανέλυσαν οι ερευνητές προέκυψε ότι μεταξύ των 1.773 γυναικών όσες είχαν τη μεγαλύτερη δύναμη λαβής παρουσίαζαν και την καλύτερη πνευμονική χωρητικότητα, έναν δείκτη αξιολόγησης της συνολικής λειτουργίας των πνευμόνων.

Η μέτρηση της δύναμης λαβής, καταλήγουν οι ερευνητές, μπορεί λοιπόν να αποτελέσει μια αξιόπιστη μέθοδο αξιολόγησης της πνευμονικής λειτουργίας των ηλικιωμένων και της εκτίμησης του κινδύνου που διατρέχουν να εμφανίσουν παθήσεις των πνευμόνων.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται αναλυτικά στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Γηριατρικής (Journal of the American Geriatrics Society).

Δείτε κι αυτό:

Πώς μια χειραψία «προβλέπει» καρδιοπάθεια, καρκίνο και πρόωρο θάνατο

Η γροθιά σας αποκαλύπτει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου

BEST OF NETWORK

Κορονοϊός: 1.547 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Στους 108 οι διασωληνωμένοι

Ρόδος: Τραγωδία με δύο νεκρούς νεαρούς που έκαναν kitesurf - Οι άνεμοι τους παρέσυραν στα βράχια

Κορονοϊός: Σε κατάσταση συναγερμού η Αττική - 28.000 με 40.000 τα ενεργά κρούσματα

Ανατριχίλα: Το συγκλονιστικό μήνυμα του πιλότου του μαχητικού F-16 για την 28η Οκτωβρίου

Κορονοϊός - Γερμανία: Μερικό lockdown μέχρι το τέλος Νοεμβρίου

Τζόκερ: Με μόλις 2 ευρώ κέρδισε πάνω από 2.300.000 ευρώ - Πού παίχτηκε το δελτίο

Κορονοϊός: SOS από Δερμιτζάκη – «Φόβοι για σκηνές Ιταλίας στην Ελλάδα με 6.000 κρούσματα τη μέρα»

Ερντογάν-Μακρόν: Τι κρύβει η άγρια κόντρα – Το Charlie Hebdo, το Ισλάμ και η ανατολική Μεσόγειος

Αδίστακτοι: Οι Τούρκοι… βύθισαν το «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού!

Συνεπιμέλεια ανηλίκων: Η προστασία των παιδιών από τη χρησιμοποίησή τους ως «όπλα» διαζυγίων

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τα απαραίτητα έγγραφα για να μετακινηθείτε - Πώς θα συμπληρώσετε τη δήλωση

Κορονοϊός: Δήλωση «βόμβα» Μπιλ Γκέιτς - «Δεν θα επιστρέψουμε στο φυσιολογικό»