Η καρδιά σας το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι έφτασε και είναι η πιο ξέγνοιαστη και χαλαρή εποχή του χρόνου. Όμως οι υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνουν τον μεγαλύτερο μυ του ανθρώπινου σώματος, την καρδιά.

Ερώτηση: Ποια είναι η επίδραση που έχει το καλοκαίρι στην καρδιά;

Απάντηση: Τους καλοκαιρινούς μήνες, η κακή χοληστερίνη LDL πέφτει κατά 8%, ενώ η καλή χοληστερίνη HDL ανεβαίνει κατά 5%. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές σε όσους κάνουν διακοπές στα ελληνικά νησιά και φυσικά απολαμβάνουν την πασίγνωστη μεσογειακή κουζίνα.

Ερώτηση: Τι πρέπει να τρώμε τους καλοκαιρινούς μήνες;

Απάντηση: Η καθημερινή δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είναι συνήθως χαμηλότερη σε θερμίδες και υψηλότερη σε θρεπτικά για την καρδιά μας συστατικά. Ακόμα κι αν ψήσουμε κάτι σε ένα καλοκαιρινό barbeque δεν χρησιμοποιούμε όλα αυτά τα χειμωνιάτικα λιπαρά και παίρνουμε πολύ λιγότερα τοξικά προιόντα γλυκοζυλίωσης (AGEs).

Ερώτηση: Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την καρδιά μας;

Απάντηση: Έχουμε πολλά οφέλη από τη ζωή έξω τους καλοκαιρινούς μήνες. Εννοείται ότι δεν κλεινόμαστε μέσα στο σπίτι, έχουμε να κάνουμε κολύμπι, ποδήλατο, περπάτημα, θαλάσσια σπορ, ακόμα και κυνηγητό των παιδιών μας στην παραλία –που έχουν τόσο μεγάλες αντοχές το καλοκαίρι– και όλα αυτά κάνουν την καρδιά μας πάρα πολύ ευτυχισμένη. Η βιταμίνη D που παίρνουμε από τον ήλιο μόνο καλό μας κάνει. Ακόμα και η παραμονή μας έξω από το σπίτι σταματάει την καθημερινή μας επίσκεψη στην κουζίνα και τη στάση μας υποχρεωτικά «μπροστά στο ψυγείο». Επίσης, έχουμε την ευκαιρία να διδάξουμε στα παιδιά μας να μάθουν να τρέφονται σωστά με φρούτα και λαχανικά, έτσι ώστε να βοηθήσουμε και την επόμενη γενιά να αποκτήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Ερώτηση: Τι συμβουλές θα δίνατε για τους καλοκαιρινούς μήνες;

Απάντηση: Έχουμε πολλά οφέλη από τις καλοκαιρινές διακοπές μας. Πρώτα απ’ όλα, αφήνοντας τη δουλειά σου πίσω, έχεις λιγότερο stress. Αυτό έχει πάντα μια θετική επίδραση πάνω στην καρδιαγγειακή υγεία. Επίσης, οι διακοπές δίνουν ένα ερέθισμα για να έχουμε μια πολύ καλύτερη φυσική κατάσταση. Έχουμε ανθρώπους που μιλάμε μαζί τους και θέλουν να χάσουν βάρος εν όψει των διακοπών τους και αυτό είναι πολύ καλό για την καλοκαιρινή υγεία της καρδιάς όλο τον χρόνο.

Θεόδωρος Γκαρδιακός

Dr Γκαρδιακός Θεόδωρος

Επιστημονικά Υπεύθυνος MEDIHALL

Πλατάνων 16, Κηφισιά

Τηλέφωνο: 2106250100

Email: info@medihall.gr

Site: www.medihall.gr