ΥΓΕΙΑ

Η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί «αθόρυβες» βλάβες στον εγκέφαλο

Η κολπική μαρμαρυγή, η συνηθέστερη μορφή αρρυθμίας, η οποία χαρακτηρίζεται από τον ακανόνιστο και συνήθως γρήγορο καρδιακό παλμό, συνδέεται με κλινικά ανεπαίσθητες βλάβες στον εγκέφαλο που μπορεί να οδηγήσουν στη νοητική έκπτωση και την άνοια.

Η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί «αθόρυβες» βλάβες στον εγκέφαλο

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, το οποίο διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Μόναχο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, οι βλάβες στον εγκέφαλο απαντώνται περίπου σε τέσσερις στους δέκα ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, χωρίς αυτοί να έχουν ιστορικό εγκεφαλικού ή παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου (μικροεγκεφαλικό).

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η κλινικά μη αναγνωρισμένη εγκεφαλική βλάβη μπορεί να εξηγήσει τη σχέση που παρατηρείται ανάμεσα στην άνοια και την κολπική μαρμαρυγή σε ασθενείς που δεν έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο» αναφέρει ο Ντέιβιντ Κόνεν, ένας εκ των ερευνητών που διεξήγαγαν τη μελέτη και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Καναδά.

Οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, γι’ αυτό και οι περισσότεροι λαμβάνουν αντιπηκτική φαρμακευτική αγωγή. Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού θεωρείται πως εξηγεί γιατί η κολπική μαρμαρυγή έχει συνδεθεί και με αυξημένο κίνδυνο νοητικής έκπτωσης και άνοιας.

Ωστόσο, η σχέση κολπικής μαρμαρυγής και άνοιας έχει διαπιστωθεί και σε ασθενείς που δεν έχουν ιστορικό για εγκεφαλικό επεισόδιο, εύρημα που υποδεικνύει εμπλοκή άλλων μηχανισμών.

Η αναζήτηση αυτών των μηχανισμών ήταν το ζητούμενο της νέας μελέτης, με απώτερο στόχο την εύρεση προληπτικών στρατηγικών ενάντια στην άνοια για τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.

Για τον σκοπό αυτόν, οι ερευνητές συγκέντρωσαν και ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 1.389 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, οι οποίοι δεν είχαν υποστεί στο παρελθόν εγκεφαλικό ή μικροεγκεφαλικό. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 72 έτη και ποσοστό 26% ήταν γυναίκες. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν υποβληθεί σε μαγνητική απεικόνιση εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα της μαγνητικής έδειξαν ότι, από το σύνολο των ασθενών, οι 569 (ποσοστό 41%) παρουσίαζαν τουλάχιστον έναν τύπο κλινικά μη αναγνωρισμένης εγκεφαλικής βλάβης: 207 ασθενείς είχαν υποστεί εγκεφαλικό έμφρακτο (νέκρωση ιστού σε τμήμα του εγκεφάλου λόγω απόφραξης ή στένωσης σε αρτηρία που διοχετεύει αίμα και οξυγόνο στον εγκέφαλο), 269 παρουσίαζαν μικροαιμορραγίες στον εγκέφαλο και 222 παρουσίαζαν στον εγκέφαλό τους τοπικές αλλοιώσεις μεγάλου βάθους.

«Τέσσερις στους δέκα ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή αλλά χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού ή μικροεγκεφαλικού παρουσίαζαν κλινικά μη αναγνωρισμένες ‘αθόρυβες’ βλάβες στον εγκέφαλό τους και αυτές οι βλάβες είναι δυνατό να πυροδοτήσουν τη νοητική έκπτωση» αναφέρει ο Κόνεν, σχολιάζοντας τα ευρήματα.

Διαβάστε επίσης:

Κολπική μαρμαρυγή: Παράγοντας κινδύνου και η κατάθλιψη;

Στρες: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής & πρόωρου θανάτου

Κολπική μαρμαρυγή: Ο ρόλος του θυρεοειδούς και της θυροξίνης