ΥΓΕΙΑ

Χρόνιες παθήσεις: 10 αντιφλεγμονώδεις τροφές για να μην πονάτε

Η φλεγμονή αποτελεί πλέον λέξη-κλειδί και συνδέεται με σχεδόν όλες τις τροφές, τόσο αυτές που την προκαλούν και πρέπει να αποφεύγετε, όσο και αυτές που τη μειώνουν.

Χρόνιες παθήσεις: 10 αντιφλεγμονώδεις τροφές για να μην πονάτε

Ο λόγος είναι ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η άνοια.

Κάθε φορά που το σώμα λαμβάνει τροφή ή βιώνει κάποιου είδους «εισβολή», στο ανοσοποιητικό προκαλείται μια φλεγμονώδης αντίδραση για να αντιμετωπιστεί αυτή η εισβολή. Στη συνέχεια, ξεκινά μια δεύτερη διαδικασία που λέγεται αντιφλεγμονώδης δράση, η οποία τροφοδοτείται από τα θρεπτικά συστατικά και τα μέταλλα που υπάρχουν ήδη στο σώμα και προέρχονται από τις τροφές που καταναλώνει κάποιος. Αυτή η διαδικασία είναι απολύτως φυσιολογική και τελικά φέρνει το σώμα στην αρχική προ της «εισβολής» κατάσταση.

Ωστόσο, η φλεγμονή γίνεται επιβλαβής για τον οργανισμό, όταν η δεύτερη διαδικασία -η αντιφλεγμονώδης- δεν λειτουργεί σωστά για να φέρει το σώμα στην αρχική κατάσταση. Η χαμηλού βαθμού φλεγμονή σε σταθερή βάση, πιστεύεται ότι είναι η αιτία πολλών χρόνιων παθήσεων.

Παρά το «στίγμα» που την ακολουθεί, η φλεγμονή είναι μια φυσική διαδικασία την οποία πρέπει να περάσει το σώμα κάθε φορά που τρώμε, τραυματιζόμαστε ή βιώνουμε κάτι εντός ή εκτός του οργανισμού που δεν έχουμε συνηθίσει.

Είναι δηλαδή εν τέλει μια χρήσιμη διαδικασία για την καταπολέμηση κάθε εισβολέα στον οργανισμό.

Για να αποφύγετε την χρόνια (κακή) μορφή φλεγμονής, πρέπει αρχικά να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση τροφής, καθώς η διαχείριση της περίσσειας τροφής είναι πάντα ένα επιπλέον βάρος για το σώμα.

Σε δεύτερη φάση, βεβαιωθείτε ότι τρώτε αρκετές από τις παρακάτω αντιφλεγμονώδεις τροφές:

Πηγή: prevention.com

Διαβάστε επίσης:

Οι 10 τροφές που επιδεινώνουν τις φλεγμονές στο σώμα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Δείτε τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

Λουτεΐνη: Σε ποιες τροφές βρίσκεται το συστατικό που νικά τις φλεγμονές