ΥΓΕΙΑ

Πόνοι περιόδου: Πώς επηρεάζονται από τις ώρες ύπνου

Οι περισσότερες γυναίκες ανυπομονούν να έρθει το σαββατοκύριακο για να κοιμηθούν παραπάνω και να αναπληρώσουν τον ύπνο της εβδομάδας.

Πόνοι περιόδου: Πώς επηρεάζονται από τις ώρες ύπνου

Σύμφωνα ωστόσο με Ιάπωνες επιστήμονες, αυτό μπορεί να επιδεινώσει τους πόνους της περιόδου.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Meiji, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κοιμούνται περισσότερο όταν δεν εργάζονται, μπορεί να βιώνουν πιο έντονους πόνους περιόδου.

Ανέλυσαν 150 γυναίκες ως προς τις συνήθειες ύπνου και τον μηνιαίο κύκλο τους, θέλοντας να εξετάσουν αν το κοινωνικό τζετ λαγκ μπορεί να επηρεάσει τα συμπτώματα της περιόδου.

kakos upnos2

Το τζετ λαγκ ταξινομήθηκε ως προς το αν το μεσαίο σημείο ύπνου ήταν μία ώρα αργότερα τις ημέρες που δεν εργάζονταν.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος κοιμάται από τις 11 μ.μ. έως τις 7 π.μ. τις καθημερινές, το μεσαίο σημείο είναι στις 3 π.μ. Αν την Κυριακή κοιμάται από τις 12 π.μ. έως τις 10 π.μ., το μεσαίο σημείο είναι στις 5 το πρωί, υπάρχει δηλαδή τζετ λαγκ 2 ωρών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχουσες που υπέφεραν από τζετ λαγκ 2 ωρών, πονούσαν και πρήζονταν περισσότερο όταν είχαν περίοδο.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Γιόκο Κομάντα, παρατηρήθηκαν επίσης αλλαγές στη συμπεριφορά. Δεν είναι σαφές πώς οι αλλαγές στον ύπνο επιδεινώνουν τα συμπτώματα της περιόδου, οι ειδικοί εκτιμούν ότι επηρεάζεται από τις αλλαγές στον κιρκάδιο ρυθμό, ο οποίος επηρεάζει τις ορμόνες που ρυθμίζουν τον έμμηνο κύκλο και τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό.

Διαβάστε επίσης:

Πόνοι στη μέση λόγω περιόδου: Πώς θα ανακουφιστείτε

Πόνοι περιόδου: Δείτε από τι κινδυνεύετε ανάλογα με τον τύπο τους

Πόνοι περιόδου: Έξι τρόποι για να τους προλάβεις