ΥΓΕΙΑ

Γυμναστική στο κρύο: Πόσο ασφαλής είναι; (video)

Η άσκηση είναι παντός καιρού! Αρκεί να ξέρεις τι να προσέξεις.

Γυμναστική στο κρύο: Πόσο ασφαλής είναι; (video)

Η άσκηση σε… «ακραίες» συνθήκες, όπως το βαρύ χειμωνιάτικο κρύο, όχι μόνο θεωρείται ασφαλής αλλά σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία μπορεί να οδηγήσει και στην καύση περισσότερων θερμίδων.

Απαραίτητη προϋπόθεση, είναι να έχεις ντυθεί καλά, να διατηρείς ζεστά τα άκρα σου και να πάρεις το «ok» από το γιατρό σου!

Το τελευταίο αφορά όσους πάσχουν από άσθμα ή κάποια χρόνια πάθηση και όσους έχουν σύνδρομο Raynaud, για τους οποίους η έκθεση στο κρύο μπορεί να κρύβει κινδύνους.

Όλοι, ωστόσο, μπορούν να ακολουθήσουν τις παρακάτω συμβουλές για να είναι ασφαλής ενώ αθλούνται στο κρύο.

Ελέγξτε την πρόγνωση του καιρού: Δώστε προσοχή στη θερμοκρασία, την υγρασία και τα μποφόρ, υπολογίστε και πόσο χρόνο θα είστε έξω, για να μην ξεπαγιάσετε!

Πώς θα ντυθείτε: Αποφύγετε τα πολύ χοντρά ρούχα και προτιμήστε πιο λεπτά σε στρώματα ώστε να μπορείτε να αφαιρείτε ανάλογα με το πόσο θα ζεσταθείτε. Το ρούχο που θα φορέσετε κατάσαρκα, καλό θα είναι να είναι συνθετικό, διότι τα φυσικά υλικά όπως το βαμβάκι συγκρατούν τον ιδρώτα και αυτό θα σας κάνει να παγώσετε!Από πάνω φορέστε ένα φλις που θα έχει το ρόλο της «μόνωσης» και για πανωφόρι ένα αδιάβροχο.

Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε συνδυασμούς ρούχων μέχρι να βρείτε τον κατάλληλο.

Φορέστε οπωσδήποτε γάντια και σκουφί που θα καλύπτει και τα αυτιά, καθώς και ισοθερμικές κάλτσες και επιλέξτε με προσοχή τα παπούτσια σας, για να είστε σίγουροι ότι δεν θα γλιστρήσετε.

Ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, τα ρούχα με ανακλαστικές ζώνες είναι απαραίτητα για να είστε ασφαλείς όταν αθλείστε έξω.

Ενυδατωθείτε: Πιείτε νερό ή κάποιο αθλητικό ποτό, ακόμη και αν δεν νιώθετε δίψα. Το κρύο ενισχύει την απώλεια υγρών τα οποία πρέπει να αναπληρωθούν.






Διαβάστε επίσης:

Τακτική άσκηση: Με ποιο τρόπο καθυστερεί τη φθορά του σώματος