ΥΓΕΙΑ

Περιττά κιλά: Οι δύο λόγοι που συρρικνώνουν τον εγκέφαλο

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι τείνουν να εμφανίζουν συρρίκνωση του εγκεφαλικού ιστού από τη μέση ηλικία και μετά, ειδικά αν τα παραπανίσια κιλά συγκεντρώνονται στην κοιλιά, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Περιττά κιλά: Οι δύο λόγοι που συρρικνώνουν τον εγκέφαλο

Η μελέτη σε περισσότερους από 9.600 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσε ότι όσοι ήταν παχύσαρκοι, είχαν συνήθως χαμηλότερο όγκο γκρίζας ύλης στον εγκέφαλο, συγκριτικά με όσους είχαν φυσιολογικό βάρος. Η γκρίζα ύλη περιέχει τα περισσότερα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, ενώ η λευκή ύλη περιέχει τις ίνες που συνδέουν διάφορα μέρη του εγκεφάλου.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τη συρρίκνωση της γκρίζας ύλης με αυξημένο κίνδυνο μελλοντικής άνοιας.

Η μελέτη βρήκε συσχέτιση και δεν αποδεικνύει ότι η παχυσαρκία καθαυτή προκαλεί τη συρρίκνωση της γκρίζας ύλης.

Η μελέτη περιλάμβανε 9.652 άτομα με μέση ηλικία τα 55 έτη, το 19% από τους οποίους ήταν παχύσαρκοι.

Συνολικά, οι παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες εμφάνισαν γενικά χαμηλότερο όγκο γκρίζας ύλης στις απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου, συγκριτικά με όσους είχαν φυσιολογικό βάρος.

obese brain

Οι μεγαλύτερες μειώσεις γκρίζας ύλης παρατηρήθηκαν σε άτομα που έφεραν μεγάλο μέρος των περιττών κιλών γύρω από τη μέση. Οι διαφορές εμφανίστηκαν σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στη ρύθμιση της συμπεριφοράς και της κίνησης, ανέφεραν οι ερευνητές.

Πώς συνδέεται όμως η παχυσαρκία με το μέγεθος του εγκεφάλου;

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Mark Hamer, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Loughborough στο Leicestershire της Αγγλίας, η παχυσαρκία και οι σχετιζόμενες με αυτή παθήσεις, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου 2, μπορούν να βλάψουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, το αλκοόλ, καθώς και αν οι συμμετέχοντες ασκούνταν. Ακόμα και τότε, η ίδια η παχυσαρκία συνδέθηκε με χαμηλότερο όγκο γκρίζας ύλης.

Μια άλλη πιθανότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ο αντίκτυπος που έχει το ίδιο το υπερβολικό λίπος. Ο λιπώδης ιστός απελευθερώνει διάφορες ορμόνες και μεταβολικά υποπροϊόντα που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου, σύμφωνα με την έρευνα.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η παχυσαρκία, τουλάχιστον στη μέση ηλικία, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας. Ολοένα και πληθαίνουν όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποδεικτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη σχέση.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού εντύπου Neurology.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Οι τροφές που βάζουν «φρένο» στη συρρίκνωση του εγκεφάλου

Η μοντέρνα συνήθεια που συρρικνώνει τον εγκέφαλο

Ατροφία εγκεφάλου: Με ποια έλλειψη βιταμινών συνδέεται