ΥΓΕΙΑ

Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Πώς θα προστατέψετε την όρασή σας

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια μη αναστρέψιμη οφθαλμική πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν όμως πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Πώς θα προστατέψετε την όρασή σας

Η εκφυλιστική ασθένεια των ματιών προκαλεί θολή κεντρική όραση λόγω βλάβης της ωχράς κηλίδας, μιας μικρής περιοχής στο πίσω μέρος του ματιού και είναι πιο συνηθισμένη μετά την ηλικία των 60 ετών.

Είναι επίσης συχνότερη στις γυναίκες, ενώ οι πάσχοντες πρέπει να κάνουν τακτικά οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με τη Julie Rosenthal, ειδικό αμφιβληστροειδούς στο Kellogg Eye Center του Πανεπιστημίου του Michigan, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ή να επιβραδύνετε την εξέλιξή της.

Εάν καπνίζετε, προσπαθήστε να το κόψετε, καθώς έχει βρεθεί ότι το κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης της πάθησης των ματιών.

Ελέγξτε αν έχετε οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Τα άτομα με συγγενή πρώτου βαθμού με την πάθηση, διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να την αναπτύξουν και οι ίδιοι. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό της νόσου, δίνετε βάση σε πιθανά συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναγνώριση προσώπων, η προσπάθεια να προσαρμόσετε την όρασή σας σε χαμηλό φωτισμό ή το να βλέπετε κυματιστές τις ευθείες γραμμές.

dry eyes2

Η κατανάλωση τροφών, όπως το σπανάκι, το κέιλ και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες βοηθούν στην προστασία από κυτταρικές βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της νόσου.

Εάν η διατροφή σας είναι φτωχή σε θρεπτική συστατικά πρέπει να λαμβάνετε πολυβιταμίνες. Τα άτομα που κινδυνεύουν από προχωρημένη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας πρέπει να λαμβάνουν σε συνεργασία με τον γιατρό τους εξειδικευμένο μείγμα συμπληρωμάτων που ονομάζεται AREDS (Age Related Eye Disease Study). Δεν πρόκειται για θεραπεία, μπορεί όμως να μειώσει τον κίνδυνο της σοβαρής μορφής της ασθένειας.

Όταν βρίσκεστε έξω, είναι σημαντικό να φοράτε γυαλιά ηλίου που παρέχουν προστασία από τις ακτίνες UV και το μπλε φως που προκαλούν βλάβη στον αμφιβληστροειδή. Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να φέρουν σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για την Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας την ένδειξη UV 400.

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε φυσιολογική αρτηριακή πίεση και υγιές βάρος. Η κακή κυκλοφορία του αίματος λόγω υπέρτασης περιορίζει τη ροή του αίματος στα μάτια, συμβάλλοντας στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η απώλεια βάρους είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Μαύρη σοκολάτα: Τα οφέλη της για την όραση

Ποια είναι τα καλύτερα τρόφιμα για τα μάτια και την όραση

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Με ποια διατροφή θα προστατεύσετε την όρασή σας