ΥΓΕΙΑ

Ακμή: Το smoothie που μειώνει τις εξάρσεις

Η ακμή είναι μια ασθένεια του δέρματος, που εμφανίζεται κυρίως στην εφηβική ηλικία και σε ορισμένες περιπτώσεις μετά την ενηλικίωση (ακμή ενηλίκων).

Ακμή: Το smoothie που μειώνει τις εξάρσεις

Οι βασικές αιτίες είναι η ορμονική ανισορροπία, το άγχος, η βακτηριακή μόλυνση, η φλεγμονή και η φαρμακευτική αγωγή.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση των ορμονών, που ρυθμίζουν την παραγωγή σμήγματος, ενισχύουν την επούλωση των φλεγμονών και την αναγέννηση της κυτταρικής στιβάδας του δέρματος.

Το σπανάκι, το αβοκάντο, τα μούρα και το ταχίνι και η συχνή κατανάλωσή τους, περιορίζουν τις εξάρσεις της ακμής και βοηθούν στο να διατηρήσετε υγιή επιδερμίδα.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία περιορίζουν την ανεξέλεγκτη δράση των ελεύθερων ριζών και βιταμίνη Α, που συμβάλει στη διατήρηση της υγείας του εντέρου αλλά και στην αναγέννηση των δερματικών κυττάρων.

bigstock Baby Spinach Leaves 283187833

Περιέχει βήτα-καροτίνη, που μειώνει την τριχοφυΐα και λουτεΐνη, που προστατεύει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Αβοκάντο

Είναι πηγή ωμέγα-3 λιπαρών, περιέχει περισσότερες από είκοσι βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού.

bigstock Female Hands Holding Spoon And 289736113

Η κατανάλωση αβοκάντο μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και συμβάλει στην ενυδάτωση της επιδερμίδας.

Μούρα

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο φλεγμονής, επουλώνουν την επιδερμίδα από τραυματισμούς και ουλές. Τα μούρα προστατεύουν επίσης από τους ρύπους, τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου και τα χημικά που περιέχουν πολλά προϊόντα ομορφιάς, βοηθώντας έτσι το δέρμα να διατηρήσει την νεανικότητά του.

bigstock Summer Harvest Red Ripe Berri 316245346

Ταχίνι

Το ταχίνι φτιάχνεται από αλεσμένους σπόρους σουσαμιού, είναι πηγή φυτικών πρωτεϊνών και η κατανάλωσή του ωφελεί την υγεία. Περιέχει βιταμίνες Β1, Β2 και Ε, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, κάλιο και φυτικές ίνες.

bigstock Tahini And Sesame Seeds On Woo 258065872

Συμβάλει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενισχύει το ανοσοποιητικό, ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερίνης, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, νευροεκφυλιστικών ασθενειών και διαβήτη. Προστατεύει την υγεία της καρδιάς και βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος.

Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα δροσερό smoothie με τις παραπάνω τροφές και θα δείτε το δέρμα σας να αλλάζει.

Υλικά

-1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου

-1 φλιτζάνι σπανάκι ωμό

-½ φλιτζάνι κατεψυγμένα μούρα

-½ μικρό αβοκάντο

-2 κουταλιές της σούπας ταχίνι

-1 κατεψυγμένη μπανάνα, ψιλοκομμένη

-Λίγο πάγο

Τοποθετήστε όλα τα συστατικά σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε μέχρι το μείγμα να δέσει καλά.

Με πληροφορίες από: foodmatters.com & Reader’s Digest

Διαβάστε επίσης:

Διεσταλμένοι πόροι: 5 τρόποι να τους συρρικνώσετε, σύμφωνα με τους δερματολόγους

Ακμή στο πιγούνι: Αίτια και αντιμετώπιση

Ορμονοεξαρτώμενη ακμή: Οι 4 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε (pics)