ΥΓΕΙΑ

Αλλεργική ρινίτιδα: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι δρομείς μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, έχουν αυξημένο κίνδυνο αλλεργικής ρινίτιδας, επισημαίνει το διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Immunology and Allergy Clinics of North America».

Αλλεργική ρινίτιδα: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Συγκεκριμένα το 10-20% του γενικού πληθυσμού πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα και, όλος περιέργως, το 40% των ενεργών αθλητών .

«Πράγματι η ρινίτιδα είναι μια κοινή κατάσταση που πλήττει ένα σημαντικό ποσοστό του γενικού πληθυσμού, καθώς και ένα υψηλό ποσοστό δρομέων-αθλητών» αναφέρει χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος και εξηγεί.

«Η άθληση σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει άσθμα και σε σπάνιες περιπτώσεις ακόμη και αναφυλαξία. Η ρινική συμφόρηση είναι ένα κυρίαρχο σύμπτωμα της αντίδρασης αργής φάσης στην αλλεργική ρινίτιδα και μπορεί να έχει επιπτώσεις μεγάλης εμβέλειας που εκτείνονται μέσω του αεραγωγού και πέρα από τη μύτη».

Η ρινίτιδα βρίσκεται συχνά μετά από εξετάσεις σε συνδυασμό με το άσθμα και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το άσθμα. Η ρινική απόφραξη, η οποία δεν επιτρέπει την είσοδο του αέρα από τα ρινικά τοιχώματα, μπορεί να συμβάλλει τόσο στα συμπτώματα, όσο και στην ανάπτυξη του άσθματος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μόλυνση της ατμόσφαιρας είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας και ιδιαίτερα το μονοξείδιο του άνθρακα, οι άκαυστοι υδρογονάνθρακες καθώς και τα οξείδια του αζώτου.

« Αυτές οι δυσμενείς συνθήκες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές για τον αθλητή υψηλών επιδόσεων που έχει αυξημένη ροή αέρα και που όταν αγωνίζεται σε ακραίες συνθήκες μπορεί να επιδεινώσουν τη ρινίτιδα και το άσθμα» προσθέτει ο κ Αρτόπουλος.

Επιπρόσθετα ανατομικά προβλήματα όπως:

  • Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος,
  • Η υπερτροφία των ρινικών κογχών,
  • Υποτροπιάζουσες ιγμορίτιδες-ρινοκολπίτιδες είναι επιβαρυντικοί παράγοντες.

«Σύμφωνα με τη θεωρία του ενιαίου αεραγωγού, μια ανοσοαπόκριση που προκαλείται στη μύτη μπορεί να επεκταθεί στους πνεύμονες μέσω κυτοκινών και άλλων φλεγμονωδών μεσολαβητών. Η ρινική συμφόρηση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στις διαταραχές του ύπνου, λόγω του ροχαλητού, με αποτέλεσμα την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας και τη μειωμένη απόδοση» επισημαίνει ο κ Αρτόπουλος.

Η θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο και να ενισχύσει την παραγωγικότητα. Ο έλεγχος της ρινίτιδας και της ρινικής συμφόρησης, επιτυγχάνεται με διάφορες θεραπείες και μπορεί να αντιστρέψει την τάση των κατώτερων αεραγωγών. Ο δρομέας, επαγγελματίας ή μη, θα πρέπει να απευθυνθεί στον εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο, ώστε, εκτός από τη θεραπεία, να λάβει τις απαραίτητες οδηγίες, βάση των διαφορετικών απαιτήσεων των δρομικών αποστάσεων.

«Ωστόσο σημαντικό ρόλο στην πρόληψη παίζουν τα μέτρα προφύλαξης, όπως η λήψη αντιοξιδωτικών βιταμινών C και Ε, η αποφυγή της άσκησης σε ώρες αιχμής της κυκλοφορίας στην πόλη ,το πρωί και το απόγευμα. Ιδιαίτερα όσοι πάσχουν από άσθμα να προτιμήσουν την άσκηση στον διάδρομο αντί για το κέντρο της πόλης, ενώ η μεγαλύτερη διάρκεια της προπόνησης ή και η γρήγορη ολοκλήρωσή της με υψηλές ταχύτητες είναι ιδανικό» επισημαίνει.

Διαβάστε επίσης:

Αλλεργική ρινίτιδα: Με ποια προβλήματα ψυχική υγείας συνδέεται