ΥΓΕΙΑ

Αλλεργική ρινίτιδα: Με ποια προβλήματα ψυχική υγείας συνδέεται

Όσοι υποφέρουν από αλλεργίες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αγχώδη διαταραχή και να εκδηλώσουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Αλλεργική ρινίτιδα: Με ποια προβλήματα ψυχική υγείας συνδέεται

Συγκεκριμένα, η αδιαθεσία που προκαλείται από την αλλεργική αντίδραση του οργανισμού μπορεί να αυξήσει την κορτιζόλη η οποία με την σειρά της εμποδίζει την παραγωγή σεροτονίνης, της ορμόνης που επηρεάζει την διάθεση.

Αυτή η ορμονική μεταβολή, σε συνδυασμό με την εκδήλωση δύσπνοιας, ερεθισμού στη ρινική κοιλότητα και φαγούρας μπορεί να προκαλέσει άγχος στο άτομο.

Ο Δρ. Αχμάντ Σενταγκάτ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι αναφέρει ότι το άτομο που πάσχει από αλλεργία μπορεί να απομονωθεί κοινωνικά, μέχρι να αναρρώσει. Ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει ότι αυτόν τον μηχανισμό άμυνας του οργανισμού υιοθετούν και τα πληγωμένα ή άρρωστα ζώα μέχρι να αναρρώσουν πλήρως.

Πέρα όμως από τις ψυχικές επιπτώσεις των αλλεργιών, η ιγμορίτιδα, η φλεγμονή των ιγμορείων, έχει συνδεθεί με ψυχικές παθήσεις όπως είναι η κατάθλιψη.

Οι φλεγμονώδεις χημικές ουσίες των ιγμορείων διαρρέουν στο αίμα και φθάνουν στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα.

mimosa

Ο Δρ. Σάντρο Γκαλέα, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης δήλωσε πως υπάρχουν έμμεσες αποδείξεις ότι η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε ψυχικές ασθένειες.

Η Μάγια Νάντα, παιδίατρος-αλλεργιολόγος στο παιδικό νοσοκομείο του Μισούρι αναφέρει ότι δεν είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίο η κορτιζόλη επηρεάζει την έκκριση σεροτονίνης.

Σε δηλώσεις της στο επιστημονικό περιοδικό "The Atlantic", επισημαίνει ότι αρκετοί ασθενείς της εμφάνισαν αγχώδη συμπεριφορά, συζητώντας τις αλλεργίες τους. Σε μια περίπτωση μάλιστα, το παιδικό άσθμα, αποδείχθηκε ότι ήταν κρίσεις πανικού.

Η Νάντα και η ερευνητική της ομάδα ανέλυσαν τα δεδομένα που προέκυψαν από μια ομάδα παιδιών ηλικίας επτά ετών. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό "Pediatrics", επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες τους.

allergia

Τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών με συμπτώματα αλλεργίας, όπως η καταρροή έχουν αυξημένο κίνδυνο αγχώδους διαταραχής και κατάθλιψης μέχρι την ηλικία των επτά ετών. Ο κίνδυνος για παιδιά που υπέφεραν από αλλεργική ρινίτιδα ήταν τριπλάσιος.

Άλλες μελέτες αναφέρουν ότι σε περιόδους που η γύρη των ανθισμένων δέντρων και αγριόχορτων κυκλοφορεί στον αέρα αυξάνεται ο κίνδυνος αυτοκτονίας στις γυναίκες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αλλεργίας, το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από αλλεργία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το υψηλότερο ποσοστό (20%) στον κόσμο.

Πηγή: Daily Mail

Διαβάστε επίσης:

Υποφέρεις από αλλεργική ρινίτιδα; Δες πώς θα την αντιμετωπίσεις με φυσικό τρόπο

Άσθμα & αλλεργική ρινίτιδα: Πώς συνδέονται με τις ψυχικές διαταραχές

Ιγμορίτιδα: Τι είναι και πότε αυξάνεται ο κίνδυνος να νοσήσετε