ΥΓΕΙΑ

Άσκηση: Η συχνότητα που «βάζει φρένο» στο Αλτσχάιμερ

Οι άνθρωποι που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, είναι σημαντικό να ασκούνται.

Άσκηση: Η συχνότητα που «βάζει φρένο» στο Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η άσκηση 3-4 φορές την εβδομάδα μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της νόσου.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η τακτική άσκηση επί ένα χρόνο επιβράδυνε την εκφύλιση της περιοχής του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη σε ανθρώπους που είχαν συσσώρευση βήτα αμυλοειδούς.

Η αερόβια άσκηση δεν σταμάτησε τη συσσώρευση των πλακών, φάνηκε όμως ότι μπορεί να επιβραδύνει την επίδρασή τους στον εγκέφαλο, ειδικά στα άτομα που αθλούνταν στα αρχικά στάδια της νόσου, δήλωσαν οι ερευνητές.

O Δρ Rong Zhang δήλωσε ότι αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερη δοκιμή, μελλοντικά η άσκηση μπορεί να συνταγογραφείται σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο Αλτσχάιμερ.

Η αερόβια άσκηση 3-4 φορές την εβδομάδα φάνηκε ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη νευρώνων στον ιππόκαμπο, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 70 ανθρώπους 55 ετών και άνω να κάνουν είτε αερόβια άσκηση για μισή ώρα 4-5 φορές την εβδομάδα, είτε λιγότερο έντονη άσκηση για ευλυγισία.

Όλοι οι ασθενείς είχαν κάποιου βαθμού συσσώρευση αμυλοειδούς πλάκας στον εγκέφαλο στην έναρξη της έρευνας και κατηγοριοποιήθηκαν ως έχοντες ελαφρά νοητική εξασθένηση.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν επί 1 χρόνο. Αν και οι δύο ομάδες διατήρησαν ανάλογες ικανότητες μνήμης και επίλυσης προβλημάτων, σε όσους ανήκαν στην ομάδα αερόβιας άσκησης παρατηρήθηκε μικρότερη συρρίκνωση του ιππόκαμπου.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι αν και οι παρεμβάσεις δεν σταμάτησαν τη συρρίνωση του ιππόκαμπου, παρατηρήθηκε επιβράδυνση του ρυθμού ατροφίας του μέσω της άσκησης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Alzheimer's Disease.

Πηγή: Science Daily

Διαβάστε επίσης:

Αλτσχάιμερ: Μπορούν να αντιστραφούν τα συμπτώματα & πώς;

Αγγειακή άνοια: Τι είναι και πώς θα προστατευθείτε

Αλτσχάιμερ: 5 συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε (εικόνες)