Καρκίνος του δέρματος: Ένας κίνδυνος χωρίς εποχικότητα

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως η ηλιοφάνεια είναι ένα φαινόμενο άρρηκτα συνδεδεμένο με έναν γερό σκελετό, με την καλή διάθεση και τη μακροζωία.

Από την άλλη βέβαια, στο χέρι μας είναι αν θα «μεταμορφωθεί» ο ήλιος από φίλο σε εχθρό της υγείας μας. Κάθε χρόνο, πιο συγκεκριμένα την περίοδο του καλοκαιριού, ακούμε όλο και περισσότερους ειδικούς να τονίζουν πόσο αναγκαία είναι η προστασία μας από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας και δη, από τη σοβαρή ασθένεια του καρκίνου του δέρματος. Επειδή μόνο γνωρίζοντας σε βάθος τον κίνδυνο είμαστε σε θέση να τον αντιμετωπίσουμε, οφείλουμε να κάνουμε μία μικρή εισαγωγή γύρω από τη συγκεκριμένη ασθένεια, προτείνοντας συγχρόνως τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε να προφυλάξουμε την υγεία μας.

Καρκίνος δέρματος: Σημάδια που χρειάζονται προσοχή

Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε εξ αρχής, πως ο καρκίνος του δέρματος διαχωρίζεται σε τρεις διαφορετικούς τύπους βλάβης. Η πιο συνηθισμένη από αυτές είναι η ακτινική υπερκεράτωση και ηλιακή υπερκεράτωση, δηλαδή οι τραχιές κρούστες που εμφανίζονται στην επιφάνεια του δέρματος και οι οποίες υποδηλώνουν την ανικανότητα του δέρματος να προστατευτεί από τις ακτίνες UV. Το καρκίνωμα από την άλλη, το οποίο αποτελεί το 90% των καρκίνων του δέρματος, προκύπτει από την αλόγιστη έκθεση στον ήλιο και παρουσιάζεται κατά κανόνα στο πρόσωπο. Τέλος, το μελάνωμα αποτελεί την τρίτη και πιο σοβαρή μορφή καρκίνου, η οποία αποτελεί συνέπεια της έκθεσής μας στον ήλιο ή κάποιου ηλιακού εγκαύματος. Εκδηλώνεται με τη μορφή καφέ ή μαύρων σημαδιών, ενώ στο 35% των περιπτώσεων «κρύβεται» από πίσω κάποια «αθώα» ελιά στο δέρμα.

ilios2

Πού οφείλονται όλα τα παραπάνω;

Όσο πολύ κι αν απολαμβάνουμε την παραμονή μας στον ήλιο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η υπεριώδης ακτινοβολία που εκπέμπει, είναι η κύρια αιτία που θέτει σε κίνδυνο την επιδερμίδα μας. Οι ακτίνες UVB είναι εκείνες που προκαλούν τα ηλιακά εγκαύματα, ενώ οι UVA αυτές που εισχωρούν «ύπουλα» στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, χωρίς όμως να προκαλούν πόνο. Και οι δύο κατηγορίες είναι ικανές να προκαλέσουν σοβαρές αλλαγές στον πυρήνα τον κυττάρων, καταστρέφοντας το DNA τους και οδηγώντας σε βάθος χρόνου στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Από την ενημέρωση στην πρόληψη

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, συμπεραίνουμε πως η καθημερινή και τακτική εφαρμογή ενός αντηλιακού υψηλής αντηλιακής προστασίας και ειδικά σχεδιασμένου για τις ανάγκες του δέρματός μας, είναι το λιγότερο απαραίτητη για να προφυλαχθούμε από τις ακτίνες UVB, UVA και συνεπώς από τον καρκίνο του δέρματος. Σε κάθε περίπτωση, ιδανικό θα ήταν να αποφεύγουμε τη χρήση τεχνητών μεθόδων μαυρίσματος όπως το solarium, καθώς και να περιορίσουμε τη χρονική διάρκεια παραμονής μας στον ήλιο, ειδικότερα τις ώρες που παρατηρείται έντονη ηλιοφάνεια. Καλό θα ήταν να προτιμήσουμε ένα σκιερό μέρος και να εξοπλιστούμε με καπέλο και γυαλιά ηλίου για μεγαλύτερη προστασία. Επιπλέον, παραμένοντας συνεπείς στο ραντεβού μας με το δερματολόγο, θα μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο πιθανών επικίνδυνων αλλαγών που προκύπτουν στην επιδερμίδα ή τις ελιές στο δέρμα μας. Η διατροφή θα μπορούσε να παίξει εξίσου καθοριστικό ρόλο, αφού τροφές «πλούσιες» σε βιταμίνη C και βιταμίνη E συμβάλλουν καθοριστικά στη φωτοπροστασία και την πρόληψη καρκίνου δέρματος, χωρίς βέβαια να αντικαθιστούν τη δράση των αντηλιακών προϊόντων.

ilios3

Κλείνοντας, έχει μεγάλη σημασία να υπογραμμίσουμε πως μπορεί η παρουσία του ήλιου να είναι πολύ πιο έντονη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν πρέπει όμως να επαναπαυόμαστε τους χειμερινούς. Το γεγονός πως η ηλιοφάνεια, άρα οι ακτίνες του ήλιου, δεν είναι το ίδιο αισθητές και ορατές, δεν σημαίνει πως πρέπει να παραβλέπουμε τη γενναιόδωρη και σχολαστική χρήση αντηλιακού στο δέρμα μας. Ο καρκίνος του δέρματος είναι μία σοβαρή ασθένεια που δεν γνωρίζει εποχικότητα, καλό θα ήταν λοιπόν, να λαμβάνουμε καθημερινά όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα «θωρακίζουν» όσο το δυνατόν περισσότερο την υγεία μας.