ΥΓΕΙΑ

Ιχθυέλαια: Τα οφέλη για την ανδρική γονιμότητα

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίων με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν τη γονιμότητα των ανδρών αυξάνοντας τις πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά.

Ιχθυέλαια: Τα οφέλη για την ανδρική γονιμότητα

Νέα επιστημονική έρευνα από τη Δανία επιβεβαιώνει τα παραπάνω, καθώς έδειξε ότι οι άνδρες που λαμβάνουν ιχθυέλαια έχουν μεγαλύτερη ποσότητα και καλύτερη ποιότητα σπέρματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια δημόσιας υγείας και περιβαλλοντικής ιατρικής Τίνα Κολντ Γιένσεν του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, ανέλυσαν στοιχεία για 1.679 νέους άνδρες, από τους οποίους οι 98 λάμβαναν συμπληρώματα ιχθυελαίων επί τρεις μήνες, ενώ οι 53 για πάνω από έξι μήνες.

Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσους δεν λάμβαναν ωμέγα-3 λιπαρά, όσοι τα έλαβαν για τρεις μήνες, είχαν όγκο σπέρματος και αριθμό σπερματοζωαρίων έως 1/3 μεγαλύτερο (μέση αύξηση 0,38 mL), ενώ όσοι τα έπαιρναν για περισσότερο από ένα εξάμηνο, είχαν όγκο σπέρματος σχεδόν κατά 2/3 μεγαλύτερο (μέση αύξηση 0,64 mL). Οι τελευταίοι είχαν επίσης ελαφρώς μεγαλύτερο επίπεδο ελεύθερης τεστοστερόνης στον οργανισμό τους (κατά 1%), καθώς και ελαφρώς μεγαλύτερο μέγεθος όρχεων (κατά 0,8 έως 1,5 mL) και υψηλότερα επίπεδα δύο ορμονών που βοηθούν στην ανδρική γονιμότητα.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ενώ όλοι οι άνδρες μπορούν να ωφεληθούν από τα ωμέγα-3, το μεγαλύτερο όφελος έχουν εκείνοι με υπογονιμότητα, λόγω της κακής ποιότητας σπέρματος. Άλλα συμπληρώματα, όπως ψευδαργύρου και φυλλικού οξέος, δεν φαίνεται να βοηθούν στη γονιμότητα όπως τα ωμέγα-3.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open.

Διαβάστε επίσης:

Ωμέγα-3 λιπαρά: 7 τροφές πιο πλούσιες από τα ψάρια (φωτο)

Ιχθυέλαια: 7 εκπληκτικά οφέλη για την υγεία σας (εικόνες)

Τα 5 βήματα για υγιές σπέρμα (εικόνες)