Anastasakis Hair clinic: Η ΑΣΦΑΛΗΣ κλινική Μεταμόσχευσης Μαλλιών

Ειδικά την τελευταία 5ετία έχει παρατηρηθεί μία ολοένα αυξανόμενη προσέλευση των ανδρών σε κλινικές μεταμόσχευσης μαλλιών με σκοπό να αποκτήσουν πάλι πυκνότερα μαλλιά και μια πιο νεανική εμφάνιση.

Το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον τομέα της μεταμόσχευσης μαλλιών. Καθώς όμως επανερχόμαστε σταδιακά σε μια νέα κανονικότητα οι ενδιαφερόμενοι για μεταμόσχευση μαλλιών ξεκινούν πάλι να αναζητούν την κατάλληλη κλινική και ιατρό για την επέμβασή τους. Πόσο ασφαλής είναι η μεταμόσχευση μαλλιών και τι πρέπει να προσέξουν ειδικά τώρα;

Ο Dr. Kωνσταντίνος Αναστασάκης MD, PhD, FISHRS, Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μεταμόσχευσης Μαλλιών (ΕΛΑΜΑΤ) του τοπικού παραρτήματος της ISHRS (International Society of Hair Restoration Surgery) στην Ελλάδα, Fellow Member της ISHRS, Treasurer του Board of Governors του American Board of Hair Restoration Surgery (ABHRS) και Διδάκτωρ Πανεπιστημίου, απαντά στα ερωτήματα των αναγνωστών μας:

Ιατρέ, είναι ασφαλής η Μεταμόσχευση Μαλλιών στην ....COVID-19 εποχή;

Dr. Αναστασάκης: Η Μεταμόσχευση Μαλλιών ανέκαθεν ήταν μια απόλυτα ασφαλής ιατρική πράξη. Υπάρχουν όμως κάποιες προϋποθέσεις. Πρέπει να γίνεται βάσει των υψηλών προτύπων που έχουν θέσει οι δύο Παγκόσμιοι Οργανισμοί ISHRS (International Society of Hair Restoration Surgery) και ABHRS (American Board of Hair Restoration Surgery)

Πρέπει να γίνεται σε πιστοποιημένους χώρους και μόνο από ιατρούς. Αντίθετα ήταν και θα είναι πάντα εξαιρετικά επικίνδυνη όταν γίνεται σε μη αδειοδοτημένους χώρους όπως κέντρα αισθητικής και από μη αδειοδοτημένο προσωπικό και μη-ιατρούς.

Σας ακούω πολύ σαφή σε αυτό και αυστηρό!

Dr. Αναστασάκης: Φυσικά και είμαι διότι με απασχολεί πάρα πολύ η ασφάλεια του κοινού! Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια αυστηρά χειρουργική πράξη. Ακόμα και η μέθοδος FUE, κατά την οποία δεν χρησιμοποιείται κλασσικό νυστέρι, είναι μια εξαιρετικά επεμβατική πράξη κατά την οποία γίνεται τοπική αναισθησία και χιλιάδες μικρές στρογγυλές τομές στο τριχωτό της κεφαλής. Οι αποφάσεις που καλείται να πάρει ο χειρουργός που εκτελεί τη μεταμόσχευση μαλλιών κατά τη διάρκεια της, απαιτούν ιατρικές γνώσεις και εξειδίκευση. Μόνο τότε θα γίνουν όλα τα βήματα σωστά και θα αποφευχθούν επιπλοκές που μπορεί να αποβούν καταστροφικές όχι μόνο για την έκβαση του τελικού αποτελέσματος αλλά ακόμα και για την υγεία του ασθενούς.

Για να είναι πάντα ασφαλής επέμβαση η μεταμόσχευση μαλλιών, μιας και είναι μια αμιγώς χειρουργική πράξη – σε κάθε εποχή, όχι μόνο στην COVID-19 εποχή - προϋποθέτει ο χώρος που πραγματοποιείται είναι κατάλληλος και ειδικά εξοπλισμένος για μια τέτοια πράξη. Επιπλέον ο ιατρός και το νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση, εμπειρία και εξειδίκευση για αυτή την επέμβαση, καθώς και τις ιατρικές γνώσεις ώστε να ακολουθούν όλους τους κανόνες αντισηψίας και προστασίας που απαιτούνται και που διασφαλίζουν την υγεία των ασθενών αλλά και των ίδιων.

1



Τι έχει αλλάξει με την πανδημία του COVID-19 στον τομέα της Μεταμόσχευσης Μαλλιών;

Dr. Αναστασάκης: Δεν μπορώ να μιλήσω εξ ονόματος όλων όσων ασχολούνται με τη μεταμόσχευση μαλλιών. Mπορώ όμως να σας εξηγήσω τι ακολουθούμε εμείς στην Anastasakis Hair Clinic.

Αρχικά, να τονίσω ότι στην κλινική μας ανέκαθεν εφαρμόζαμε όλα τα μέτρα προστασίας που είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας σε χώρους ιατρείων, όπως ατομικά μέσα προστασίας, πρωτόκολλα αποστείρωσης, αυστηρά 1 ασθενής/επεμβατικό χώρο/ημέρα κλπ.

Επιπλέον, εφαρμόζαμε τις κατευθυντήριες οδηγίες της ISHRS και της ABHRS που είναι πολύ πιο αυστηρές και συγκεκριμένες!
Πλέον, έχουμε αναβαθμίσει και προσαρμόσει όλες τις διαδικασίες μας στις αναβαθμισμένες οδηγίες και πρωτόκολλα των οργανισμών αυτών, που περιλαμβανόμουν τα μέσα προστασίας για τον COVID-19.

Αρχικά, το κομμάτι της ιατρικής επίσκεψης για ενημέρωση και διάγνωση, έχει προσαρμοστεί στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των Κρατικών Αρχών.

Στην Anastasakis Hair Clinic εφαρμόζονται αυστηρά προκαθορισμένα ραντεβού ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός στο χώρο αναμονής.

Επιπλέον, εφαρμόζουμε τους πιο αυστηρούς κανόνες προστασίας όσον αφορά την απολύμανση χεριών, τη χρήση μάσκας και γαντιών από όλο το προσωπικό αλλά και από τους επισκέπτες του ιατρείου.

Αρκεί να σας πω ότι κάθε ενδιαφερόμενος που επισκέπτεται την Anastasakis Hair Clinic απολυμαίνει τη χέρια του, του δίνονται αποστειρωμένα γάντια και ειδική χειρουργική μάσκα.

Ως πρόσθετο μέτρο έχουμε ενσωματώσει τα ειδικά τεστ ανοσοσφαιρινών για όλα τα μέλη του προσωπικού με τακτικό έλεγχο ανά 2 ημέρες.

2

Στην υπηρεσία της Μεταμόσχευσης Μαλλιών προσφέρουμε στον υποψήφιο για Μεταμόσχευση Μαλλιών, το μοριακό διαγνωστικό test για PCR COVID-19 πριν την επέμβαση σε συνεννόηση με εξειδικευμένο διαγνωστικό κέντρο και χωρίς επιπλέον κόστος για τον ασθενή.

Ποια χαρακτηριστικά αποδίδουμε σε μια Ασφαλή κλινική μεταμόσχευσης Μαλλιών;

Dr. Αναστασάκης: Μία Ασφαλής Κλινική Μεταμόσχευσης Μαλλιών (COVID-Protected Facility) εφαρμόζει εκτός από τα κρατικά μέτρα και τα ΕΙΔΙΚΑ πρωτόκολλα που έχει εκδώσει η International Society of Hair Restoration Surgery (ISHRS) για την ασφάλεια των ασθενών που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μαλλιών.

Με οδηγό τις κατευθυντήριες οδηγίες των κρατικών φορέων και τις συστάσεις της ISHRS έχουμε αναπτύξει στην κλινική μας, 7 πρωτόκολλα ασφάλειας και προστασίας ασθενών και εργαζομένων που αφορούν σε όλους τους χώρους της κλινικής.

Έχουμε τροποποιήσει την πολιτική της μίας επέμβασης / ανά αίθουσα / ανά ημέρα σε μία επέμβαση / ανά ημέρα / όροφο κλινικής!

Καταλαβαίνετε ότι, στο μόνο πράγμα που δεν μπορούμε να κάνουμε «εκπτώσεις» είναι στη διασφάλιση της υγείας όλων όσων μας εμπιστεύονται.

Το επιστημονικό προσωπικό της κλινικής μας, είναι εκπαιδευμένο στη χρήση των αυξημένων μέσων ατομικής προστασίας που χρησιμοποιούμε αυτό το διάστημα όπως ειδικές ολόσωμες φόρμες μίας χρήσης, ειδικά γυαλιά και προσωπίδες μίας χρήσης και ειδικές χειρουργικές μάσκες.

Ανέκαθεν για εμάς η υψηλή ποιότητα στην παροχή της υπηρεσίας της Μεταμόσχευσης Μαλλιών, συνδυάζονταν με ειδικά εξοπλισμένους και κατάλληλους χώρους αποκλειστικά και ειδικά για τη μεταμόσχευση μαλλιών. Μια ασφαλής κλινική, που τηρεί όλους τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας και μια έμπειρη επιστημονική ομάδα με επικεφαλής έναν ιατρό εξειδικευμένο στην μεταμόσχευση μαλλιών είναι ο συνδυασμός που οδηγεί με ασφάλεια σε ένα άριστο αποτέλεσμα, ανεξαρτήτως συνθηκών.

3

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια άνθηση των λεγόμενων «πειρατικών κλινικών» μεταμόσχευσης μαλλιών. «Κλινικές» σε προορισμούς όπως η Τουρκία ή ακόμα και στη χώρα μας που οι επεμβάσεις γίνονται σε ακατάλληλους χώρους χωρίς άδεια από κάποιον κρατικό φορέα και από μη-ιατρούς. Πιστεύετε ότι το φαινόμενο αυτό θα μειωθεί εξαιτίας της εμφάνισης της πανδημίας;

Dr. Αναστασάκης: Θέλω να πιστεύω πως ναι, αλλά δυστυχώς η απληστία των κλινικών αυτών δεν περιορίζεται λόγω του ιού. Αντίθετα, θα προσφέρουν ολοένα και περισσότερα κίνητρα κυρίως οικονομικά για να προσελκύσουν κόσμο.

Όμως αυτή η περίοδος θέλει ιδιαίτερη προσοχή! Ως καταναλωτής θα ήμουν εξαιρετικά επιφυλακτικός στο να επιλέξω να κάνω μεταμόσχευση μαλλιών σε μια χώρα που ουσιαστικά δεν έχουμε ιδέα για το τι γίνεται με την πανδημία και αν τα στοιχεία που δημοσιεύονται ισχύουν. Αυτά που έχουν ακουστεί από τα ΜΜΕ της γείτονος χώρας π.χ. ότι ο COVID-19 δεν θα μεταδοθεί στον πληθυσμό λόγω κάποιου γονιδίου που έχουν και τους εξασφαλίζει ανοσία, ή ότι μια τόσο μεγάλη σε έκταση και πληθυσμό χώρα θα έχει ξεμπερδέψει με την πανδημία μέσα σε 2-4 εβδομάδες και φυσικά η κορυφαία προτροπή για τη χρήση κολόνιας-λεμόνι(!) ως μέσον προστασίας, προβληματίζει (αν όχι τρομάζει) για το πόσο σοβαρά παίρνουν την προστασία της δημόσιας υγείας και κατά πόσο ακολουθούν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όσον αφορά τη μεταμόσχευση μαλλιών, στην Κωνσταντινούπολη μόνο, υπάρχουν περισσότερες από 800 «κλινικές» Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE, από τις οποίες το 98% είναι παράνομες και λειτουργούν χωρίς άδεια.

 AHC photos editorial



Πολλές από αυτές χρησιμοποιούν το όνομα κάποιου γιατρού καθαρά για βιτρίνα και οι εργαζόμενοι που κάνουν τις μεταμοσχεύσεις είναι ανειδίκευτοι υπάλληλοι, ούτε λόγος για ιατρούς! Οι χώροι αυτοί –γνωστοί ως φάρμες μαλλιών (hair farms) – δεν πληρούν ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και αντισηψίας από τη στιγμή που στην ίδια αίθουσα χειρουργούνται ταυτόχρονα και 10 άτομα.

Φανταστείτε τους κινδύνους μιας τέτοιας επιλογής εν μέσω πανδημίας!

Θα σας συμβούλευα να μην βάλετε σε κίνδυνο την υγεία σας μόνο και μόνο για να εξοικονομήσετε μερικά ευρώ... Η υγεία σας είναι ανεκτίμητη!

Τι θα προτείνατε σε κάποιον που θέλει να κάνει μεταμόσχευση μαλλιών αυτήν την περίοδο;

Dr. Αναστασάκης: Αυτό που πάντα προτείνω! Να κάνει μία σωστή έρευνα αγοράς και να επιλέξει τον ιατρό εκείνον που θα του εμπνεύσει σιγουριά και ασφάλεια με τις γνώσεις, την εμπειρία του και την ιατρική του ηθική. Η μεταμόσχευση μαλλιών δεν είναι μια επείγουσα χειρουργική πράξη, επισκεφθείτε ιατρούς και κλινικές, δείτε τους χώρους τους, δείτε αν είναι χώροι αποκλειστικά αφιερωμένοι στη μεταμόσχευση μαλλιών και δεν είναι κάποιο κέντρο αισθητικής που παράλληλα ασχολείται και με τη μεταμόσχευση μαλλιών. Ξεκινήστε την έρευνά σας μέσω Internet, αναζητήστε μία κλινική που έχει ιατρό με ονοματεπώνυμο, δείτε το site της κλινικής ή του ιατρού που σας ενδιαφέρει, δείτε φωτογραφίες και κυρίως βίντεο από περιστατικά του, δείτε αν γνωρίζει και εφαρμόζει όλες τις τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών και βεβαιωθείτε ότι τη μεταμόσχευση μαλλιών την κάνει ο ιατρός.

Όσο για αυτή την περίοδο σιγουρευτείτε ότι η κλινική ή ο ιατρός που επιλέξατε ακολουθεί τα μέτρα προστασίας που έχουν ορίσει οι κρατικοί φορείς και επιπλέον εφαρμόζει και τα ΕΙΔΙΚΑ πρωτόκολλα που έχει εκδώσει η International Society of Hair Restoration Surgery (ISHRS) για την ασφάλεια των ασθενών που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μαλλιών.

Μία ασφαλής κλινική με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, με κατάλληλους χώρους και εξοπλισμό, είναι η μόνη που μπορεί να σας εξασφαλίσει άριστο αποτέλεσμα στη δική σας μεταμόσχευση μαλλιών.

AHC SAFE SHIELD για newsletter