ΥΓΕΙΑ

Μουσική: Πώς επηρεάζει την αρτηριακή πίεση και τους παλμούς της καρδιάς (έρευνα)

Η μουσική επηρεάζει τους καρδιακούς παλμούς των νέων ανθρώπων, ενώ μια συγκεκριμένη μελωδία μπορεί να επηρεάσει τις καρδιές τους με διαφορετικό τρόπο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μουσική: Πώς επηρεάζει την αρτηριακή πίεση και τους παλμούς της καρδιάς (έρευνα)

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες, μη φαρμακευτικές θεραπείες για προβλήματα υγείας όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι διαταραχές του καρδιακού ρυθμού ή να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χαλαρώσουν ή να παραμείνουν σε εγρήγορση, ανέφεραν οι ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες που εξέτασαν τις φυσικές αντιδράσεις στη μουσική, υπολόγισαν τις αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό, αφού οι συμμετέχοντες άκουσαν ηχογραφήσεις που χαρακτηρίστηκαν ως λυπημένες, χαρούμενες, ήρεμες ή βίαιες.

Η νέας μελέτη τριών ασθενών με ήπια καρδιακή ανεπάρκεια που χρειάζονται βηματοδότη, βασίστηκε σε πιο στοχευμένη προσέγγιση.

Κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής συναυλίας κλασικής μουσικής με πιάνο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τους βηματοδότες των ασθενών για να μετρήσουν την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς τους κατά τη διάρκεια σημαντικών αλλαγών στο ρυθμό, την ένταση ή την ταχύτητα.

«Χρησιμοποιήσαμε ακριβείς μεθόδους για να καταγράψουμε την αντίδραση της καρδιάς στη μουσική και διαπιστώσαμε ότι αυτό που ηρεμεί ένα άτομο μπορεί να διεγείρει ένα άλλο», δήλωσε η Elaine Chew, ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας, στο Παρίσι.

«Παρόλο που δύο άτομα μπορεί να παρουσιάζουν στατιστικά σημαντικές αλλαγές στην ίδια μουσική μετάβαση, οι αντιδράσεις τους θα μπορούσαν να κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Έτσι, για ένα άτομο η μουσική μετάβαση μπορεί να είναι χαλαρωτική, ενώ ένα άλλο να το διεγείρει ή να του προκαλεί άγχος», δήλωσε η Chew.

Για παράδειγμα, κάποιος που δεν περιμένει μία εναλλαγή από χαμηλή σε δυνατή μουσική, μπορεί να στρεσαριστεί, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να χαλαρώσει.

Η μικρή μελέτη παρουσιάστηκε πρόσφατα στη διαδικτυακή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Κατανοώντας πώς αντιδρά η καρδιά ενός ατόμου σε μουσικές αλλαγές, σκοπεύουμε να σχεδιάσουμε προσαρμοσμένες μουσικές παρεμβάσεις για να προκαλέσουμε την επιθυμητή αντίδραση», δήλωσε η Chew.

Ο Pier Lambiase, καθηγητής καρδιολογίας στο University College του Λονδίνου και επικεφαλής της μελέτης δήλωσε ότι οι στοχευμένες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης ή τη μείωση του κινδύνου διαταραχών του καρδιακού ρυθμού χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων. Οι ερευνητές διεξάγουν τώρα δοκιμές με οκτώ ασθενείς για να επιβεβαιώσουν περαιτέρω τα ευρήματά τους.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Πώς να περιορίσετε το άγχος πριν από μία επέμβαση

Η συμβολή της μουσικής στην ανακούφιση του πόνου