ΥΓΕΙΑ

Διακοπτόμενος ύπνος: Πώς συνδέεται με την αθηροσκλήρωση & τις καρδιαγγειακές παθήσεις (έρευνα)

Η αθηροσκλήρωση είναι μία χρόνια πάθηση, η οποία προκαλείται από τη συσώρρευση λιπιδίων (ένα από αυτά είναι η «κακή» LDL χοληστερόλη) στα τοιχώματα των μεγάλων και μεσαίων αρτηριών, προκαλώντας στένωση και προβληματική ροή του αίματος.

Διακοπτόμενος ύπνος: Πώς συνδέεται με την αθηροσκλήρωση & τις καρδιαγγειακές παθήσεις (έρευνα)

Το πότε θα εκδηλώσει συμπτώματα κάποιος ασθενής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται το οικογενειακό ιστορικό, μια διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη, η παχυσαρκία, η αυξημένη «κακή» και η ελαττωμένη «καλή» χοληστερόλη, τα αυξημένα τριγλυκερίδια, ο διαβήτης, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα και η ηλικία.

Νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο διακοπτόμενος ύπνος επιδεινώνει την αθηροσκλήρωση και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μέσω της επίδρασής του σε φλεγμονώδεις διεργασίες του οργανισμού.

Παλιότερες έρευνες είχαν διαπιστώσει ότι ο διαταραγμένος ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων προάγοντας την φλεγμονή. Ο διακοπτόμενος ύπνος έχει συσχετιστεί με τον αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, αλλά ο ακριβής μηχανισμός παραμένει ασαφής.

Για να ελέγξουν εάν η επίδραση οφείλεται στους αυξημένους δείκτες φλεγμονής, οι ερευνητές μέτρησαν τη διαταραχή του ύπνου μέσω διεξαγωγής μελέτης ύπνου στο εργαστήριο, καθώς και μέσω ενός απλού ανιχνευτή κίνησης που φοριέται στον καρπό για πολλές νύχτες. Παράλληλα μέτρησαν τα επίπεδα των ουδετερόφιλων και μονοκυττάρων, δυο τύπων λευκών αιμοσφαιρίων υπεύθυνων για την απόκριση του οργανισμού στη φλεγμονή.

Οι μετρήσεις των ερευνητών βάσει του ανιχνευτή κίνησης έδειξαν ότι ο ανεπαρκής ύπνος οδηγούσε σε αύξηση των ουδετερόφιλων που με τη σειρά τους οδηγούσαν σε αύξηση της φλεγμονής. Η επίδραση του ανεπαρκούς ύπνου στα ουδετερόφιλα και την αθηροσκλήρωση παρέμεινε σημαντική ακόμη και όταν λήφθηκαν υπόψιν γνωστοί παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, ο δείκτης μάζας σώματος, το κάπνισμα και η αρτηριακή πίεση.

Παρόμοια ήταν τα ευρήματα για τη σχέση διαταραχών ύπνου και αθηροσκλήρωσης βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης ύπνου, αν και όχι τόσο ισχυρά, γεγονός που αποδίδεται εν μέρει στο γεγονός ότι η μελέτη ύπνου διήρκεσε μια νύχτα, ενώ οι μετρήσεις από τον ανιχνευτή κίνησης διήρκεσαν μια εβδομάδα.

Η βελτίωση του ύπνου μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και του κινδύνου αθηροσκλήρωσης δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS Biology.

Διαβάστε επίσης:

Αθηροσκλήρωση: Με πόσες ώρες ύπνου θα προστατεύσετε την καρδιά σας

Αθηροσκλήρωση: Τα επικίνδυνα «σημάδια» στον ύπνο

Με ποια διατροφή θα «ξεβουλώσετε» τις αρτηρίες σας