ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Ψυχοθεραπεία: Τα οφέλη της για το ανοσοποιητικό (έρευνα)

Ψυχοθεραπεία: Τα οφέλη της για το ανοσοποιητικό (έρευνα)

Οι συμπεριφοριστικές θεραπείες μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική μη φαρμακευτική προσέγγιση για τη μείωση της φλεγμονής που συνδέεται με πολλές παθήσεις και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού.

Η ανασκόπηση 56 τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών έδειξε ότι ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι, όπως η γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία, μπορούν να επηρεάσουν σωματικές λειτουργίες και να αποδειχθούν σωτήριες στην αντιμετώπιση ακόμη και της φλεγμονής στον οργανισμό.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. George Slavich, διευθυντής του Εργαστηρίου Αξιολόγησης και Έρευνας για το Άγχος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, σε συνεργασία με συναδέλφους του από τα Πανεπιστήμια της Καλιφόρνια στο Ντέιβις και του Σαν Ντιέγκο, εξέτασαν εάν παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, θα μπορούσαν να ενισχύσουν και διεργασίες που σχετίζονται με τη σωματική υγεία.

Για το λόγο αυτό διερεύνησαν τη διάρκεια και τις μεθόδους ψυχοθεραπείας (γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία με ή χωρίς τη συνοδεία φαρμάκων, συμβουλευτική διαχείρισης θλίψης και πένθους, συνδυασμούς ψυχοθεραπευτικών μεθόδων και ψυχοεκπαίδευση), συμπεριλαμβανομένης της ομαδικής έναντι της ατομικής ψυχοθεραπείας.

Εξέτασαν επίσης πώς οι διάφορες μέθοδοι επηρέασαν διαφορετικούς δείκτες της φλεγμονής και άλλες λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο Δρ. Slavish εξήγησε πως μέθοδοι όπως η γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία μπορούν να αλλάξουν την οπτική μας για τον κόσμο, σε σημείο που να επηρεάσει τη βιολογία μας και να αποδειχθούν σωτήριες στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η φλεγμονή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι προφλεγμονώδεις κυτοκίνες επηρεάστηκαν περισσότερο από την γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία.

Οι κυτοκίνες σχετίζονται με την εμφάνιση και διάρκεια της φλεγμονής και αν τα επίπεδά τους είναι υψηλά για μεγάλο διάστημα, οδηγούν σε χρόνια φλεγμονή, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και Αλτσχάιμερ, αλλά και προβλήματα ψυχικής υγείας όπως αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες, σχιζοφρένεια και αυτοκτονικές τάσεις.

Συγκριτικά με τις άλλες μεθόδους, η γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία αποδείχτηκε η πλέον αποτελεσματική στη μείωση της φλεγμονής, έπειτα από αρκετές συνεδρίες, ανέφερε ο Δρ. Slavich. Τα οφέλη διήρκησαν για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη θεραπεία.

Τα ευρήματα μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμα για όσους δεν μπορούν να λάβουν φάρμακα για ιατρικούς λόγους ή τα φάρμακα που χρειάζονται είναι πολύ ακριβά, καθώς και για όσους προτιμούν απλώς μια ολιστική προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας τους, ανέφερε ο ερευνητής.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Psychiatry.

Διαβάστε επίσης:

Οι «αθώες» τροφές που αυξάνουν τους δείκτες φλεγμονής (εικόνες)

Κακή διάθεση: Μήπως ευθύνεται κάποια χρόνια φλεγμονή;

5 καλοκαιρινές τροφές που μειώνουν την φλεγμονή (εικόνες)

BEST OF NETWORK

Κρούσματα σήμερα: Δεδομένη η παράταση του Lockdown στην Αττική – «Βράζει» με 869 νέες μολύνσεις

Μετακίνηση εκτός νομού: Πώς θα πάμε στα χωριά μας το Πάσχα - Όλα τα δεδομένα

Ένσταση ακυρότητας από Δημήτρη Λιγνάδη: «Με συλλάβατε χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις»

Τραγωδία στο Αιγάλεω: Δύο νεκροί σε φρικτό τροχαίο - Γνωστός YouTuber ο ένας νεαρός

Νίκος Στραβοπόδης: Αυτός είναι ο δεύτερος ηθοποιός που ερευνάται για βιασμό - Η μήνυση σε βάρος του

Στα ύψη η τουρκική προπαγάνδα: «Η Ελλάδα θέλει πόλεμο» – Παραλήρημα Τούρκου ναυάρχου

Παγκόσμια ανησυχία: Οι 8 ασθένειες που απειλούν με αφανισμό την ανθρωπότητα

Survivor Spoiler 24/2: Αυτή αποχωρεί σήμερα (video)

Survivor Spoiler 24/2: Τραυματίζεται η Ελευθερία – «Κωλοτούμπα» από τον Κώστα Παπαδόπουλο (vid)

Απήχθη όταν ήταν 3 ετών και υιοθετήθηκε - 32 χρόνια μετά βρήκε την οικογένειά του

Κορονοϊός: Απογοητευτικά στοιχεία - Τι δείχνουν τα λύματα σε 7 περιοχές

Survivor: #Aνθή_φύγε – Χαμός στο Twitter με την Σαλαγκούδη