ΥΓΕΙΑ

Ψυχοθεραπεία: Τα οφέλη της για το ανοσοποιητικό (έρευνα)

Οι συμπεριφοριστικές θεραπείες μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική μη φαρμακευτική προσέγγιση για τη μείωση της φλεγμονής που συνδέεται με πολλές παθήσεις και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού.

Ψυχοθεραπεία: Τα οφέλη της για το ανοσοποιητικό (έρευνα)

Η ανασκόπηση 56 τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών έδειξε ότι ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι, όπως η γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία, μπορούν να επηρεάσουν σωματικές λειτουργίες και να αποδειχθούν σωτήριες στην αντιμετώπιση ακόμη και της φλεγμονής στον οργανισμό.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. George Slavich, διευθυντής του Εργαστηρίου Αξιολόγησης και Έρευνας για το Άγχος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, σε συνεργασία με συναδέλφους του από τα Πανεπιστήμια της Καλιφόρνια στο Ντέιβις και του Σαν Ντιέγκο, εξέτασαν εάν παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, θα μπορούσαν να ενισχύσουν και διεργασίες που σχετίζονται με τη σωματική υγεία.

Για το λόγο αυτό διερεύνησαν τη διάρκεια και τις μεθόδους ψυχοθεραπείας (γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία με ή χωρίς τη συνοδεία φαρμάκων, συμβουλευτική διαχείρισης θλίψης και πένθους, συνδυασμούς ψυχοθεραπευτικών μεθόδων και ψυχοεκπαίδευση), συμπεριλαμβανομένης της ομαδικής έναντι της ατομικής ψυχοθεραπείας.

Εξέτασαν επίσης πώς οι διάφορες μέθοδοι επηρέασαν διαφορετικούς δείκτες της φλεγμονής και άλλες λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο Δρ. Slavish εξήγησε πως μέθοδοι όπως η γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία μπορούν να αλλάξουν την οπτική μας για τον κόσμο, σε σημείο που να επηρεάσει τη βιολογία μας και να αποδειχθούν σωτήριες στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η φλεγμονή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι προφλεγμονώδεις κυτοκίνες επηρεάστηκαν περισσότερο από την γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία.

Οι κυτοκίνες σχετίζονται με την εμφάνιση και διάρκεια της φλεγμονής και αν τα επίπεδά τους είναι υψηλά για μεγάλο διάστημα, οδηγούν σε χρόνια φλεγμονή, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και Αλτσχάιμερ, αλλά και προβλήματα ψυχικής υγείας όπως αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες, σχιζοφρένεια και αυτοκτονικές τάσεις.

Συγκριτικά με τις άλλες μεθόδους, η γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία αποδείχτηκε η πλέον αποτελεσματική στη μείωση της φλεγμονής, έπειτα από αρκετές συνεδρίες, ανέφερε ο Δρ. Slavich. Τα οφέλη διήρκησαν για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη θεραπεία.

Τα ευρήματα μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμα για όσους δεν μπορούν να λάβουν φάρμακα για ιατρικούς λόγους ή τα φάρμακα που χρειάζονται είναι πολύ ακριβά, καθώς και για όσους προτιμούν απλώς μια ολιστική προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας τους, ανέφερε ο ερευνητής.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Psychiatry.

Διαβάστε επίσης:

Οι «αθώες» τροφές που αυξάνουν τους δείκτες φλεγμονής (εικόνες)

Κακή διάθεση: Μήπως ευθύνεται κάποια χρόνια φλεγμονή;

5 καλοκαιρινές τροφές που μειώνουν την φλεγμονή (εικόνες)