ΥΓΕΙΑ

Το φρούτο που αντιμετωπίζει τις δερματικές αλλεργίες

Ο όρος δερματικές αλλεργίες αναφέρεται στην εκδήλωση αλλεργικών συμπτωμάτων από το δέρμα, το όργανο με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης αλλεργιών.

Το φρούτο που αντιμετωπίζει τις δερματικές αλλεργίες

Οι περισσότερες αλλεργίες (με εξαίρεση την αναπνευστική) μπορούν να εκδηλωθούν είτε αποκλειστικά ως δερματική αλλεργία είτε με συνδυασμό συμπτωμάτων από το δέρμα και από άλλα όργανα.

Οι δερματικές αλλεργίες περιλαμβάνουν την κνίδωση (που ενίοτε συνοδεύεται από αγγειοοίδημα, δηλαδή πρήξιμο), το βρεφικό έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα, την αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής και το αγγειοοίδημα χωρίς κνίδωση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, τα σμέουρα μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή που σχετίζεται με τις δερματικές αλλεργίες.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε μαύρα σμέουρα, κατάφερε να μειώσει τη φλεγμονή λόγω εξ επαφής υπερευαισθησίας στο δέρμα πειραματόζωων, η οποία ευθύνεται και για την ερυθρότητα της επιδερμίδας.

Οι ερευνητές χώρισαν ποντίκια σε δύο ομάδες, στις οποίες παρείχαν την ίδια τροφή, με μόνη διαφορά την προσθήκη μαύρων σμέουρων στην πειραματική ομάδα. Τρεις εβδομάδες μετά, εξέθεσαν το ένα αυτί κάθε ποντικιού σε ερεθιστικούς παράγοντες που τους προκάλεσαν δερματίτιδα εξ επαφής. Η μέτρηση της μείωσης του οιδήματος ήταν αποκαλυπτική.

Στα ποντίκια που κατανάλωναν μαύρα σμέουρα, το οίδημα μειώθηκε αισθητά, σε αντίθεση με την ομάδα ελέγχου.

Το φρούτο με τις αντιαλλεργικές ιδιότητες, φαίνεται πως ρυθμίζει τα δενδριτικά κύτταρα, τους «αγγελιαφόρους» που ενημερώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα πότε πρέπει να αντιδράσει προκαλώντας φλεγμονή ή να παραμείνει αδρανές.

Τη σπουδαιότητα της ανακάλυψης υπογράμμισε ο συγγραφέας της μελέτης Steve Oghumu, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, εξομοιώνοντας τη δράση της κατανάλωσης μαύρων σμέουρων με εκείνη φαρμάκων, όπως τα στεροειδή, που εφαρμόζονται στο δέρμα.

Όπως ανέφερε ο Δρ. Oghumu, τα συμπτώματα στο δέρμα δεν οφείλονται στα ίδια τα αλλεργιογόνα και παθογόνα αλλά στον τρόπο που ο οργανισμός αντιδρά, όπως στην περίπτωση της εξ επαφής υπερευαισθησίας. Αυτήν ακριβώς την απόκριση καταφέρνουν να ελέγξουν τα μαύρα σμέουρα, τα οποία σε άλλες μελέτες έχουν παρουσιάσει ισχυρή δράση έναντι φλεγμονών που σχετίζονται με διάφορους τύπους καρκίνου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nutrients.

Διαβάστε επίσης:

Ο χυμός που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και προστατεύει από τα καρδιαγγειακά

Πότε η φαγούρα οφείλεται σε αλλεργία

Πέντε τρόποι για να ανακουφιστείτε από τη φαγούρα (εικόνες)