ΥΓΕΙΑ

Υψηλή χοληστερόλη: Τι πρέπει να αποκλείσετε από τη διατροφή

Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία αποτελεί μια γενετική διαταραχή που αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης 2 έως 4 φορές πάνω από τον μέσο όρο.

Υψηλή χοληστερόλη: Τι πρέπει να αποκλείσετε από τη διατροφή

Μέχρι σήμερα, η βασική οδηγία σε ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία ήταν να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφών με κορεσμένα λιπαρά ώστε να κρατούν τη χοληστερόλη τους σε χαμηλότερα επίπεδα, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τέτοιες τροφές είναι το κρέας, τα αυγά και το τυρί, αλλά και το λάδι καρύδας, καθώς ενοχοποιούνται για την αύξηση της χοληστερόλης.

Σύμφωνα ωστόσο με τα ευρήματα νέας μελέτης, τα άτομα με παθολογικά υψηλές τιμές χοληστερόλης, δεν πρέπει να αποφεύγουν μόνο τα κορεσμένα λιπαρά.

Διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα διατροφής και καρδιακής υγείας, συμπεριλαμβανομένων πέντε καρδιολόγων, μελέτησαν τη διατροφή πασχόντων από οικογενή υπερχοληστερολαιμία και διαπίστωσαν μια ενδιαφέρουσα συσχέτιση που δεν αφορά τα λιπαρά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης David Diamond, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, τα σάκχαρα και όχι τα κορεσμένα λιπαρά είναι η πραγματική απειλή για για την υγεία της καρδιάς.

Κατά τους ερευνητές, μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι πιο αποτελεσματική για άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών, όπως οι υπέρβαροι, οι υπερτασικοί και οι διαβητικοί.

Τα νέα ευρήματά έρχονται σε συμφωνία με πρόσφατη δημοσίευση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, η οποία παρείχε ισχυρές ενδείξεις ότι τα τρόφιμα που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα, όπως το ψωμί, οι πατάτες και τα γλυκά, είναι αυτά που πρέπει να αποφεύγονται.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο BMJ Evidence-Based Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Αλάτι, ζάχαρη, τρανς λιπαρά: Πόσο πρέπει να τα μειώσετε για να μην πεθάνετε πρόωρα

Ροφήματα με ζάχαρη: Πόσο αυξάνουν τον διαβήτη τύπου 2

Υπερκατανάλωση ζάχαρης: Οι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία (εικόνες)