ΥΓΕΙΑ

Ωκυτοκίνη: Η συμβολή της στην αντιστροφή των επιπτώσεων του Αλτσχάιμερ

Η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης», παράγεται στον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης, στη βάση του εγκεφάλου και ελευθερώνεται όταν οι άνθρωποι έρχονται κοντά, σωματικά και κοινωνικά.

Ωκυτοκίνη: Η συμβολή της στην αντιστροφή των επιπτώσεων του Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας ιαπωνικής μελέτης, η ωκυτοκίνη έχει τη δύναμη να αναστρέψει τη γνωστική φθορά που προκαλεί η νόσος Αλτσχάιμερ.

Το Αλτσχάιμερ είναι η κύρια μορφή άνοιας που πλήττει 47 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα για την αντιμετώπισή της.

Μία από τις κύριες αιτίες εκδήλωσης της νόσου είναι οι συγκεντρώσεις της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές στον εγκέφαλο, οι οποίες εμποδίζουν την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων και οδηγούν στον προοδευτικό εκφυλισμό τους, με συνέπεια τη σοβαρή απώλεια μνήμης, τη νοητική έκπτωση, καθώς και την επιδείνωση των κινητικών δεξιοτήτων και της επικοινωνίας.

Οι επιστήμονες έχουν εστιάσει στην επίδραση της συσσώρευσης του β-αμυλοειδούς στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου και συγκεκριμένα στην «συναπτική πλαστικότητα», ιδιότητα του νευρικού συστήματος που ουσιαστικά αποτελεί την «πηγή» της μνήμης και της μάθησης -γνωστικές λειτουργίες που φθίνουν σε μεγάλο βαθμό σε ηλικιωμένους πάσχοντες από άνοια.

Για πρώτη φορά στο φάσμα των ερευνών μπήκε η ωκυτοκίνη και η διαφαινόμενη επίδρασή της στην αναστροφή της γνωστικής φθοράς που προκαλείται από το β-αμυλοειδές, όπως τονίζει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που διεξήγαγε τη μελέτη καθηγητής Akiyoshi Saitoh από το Πανεπιστήμιο Επιστημών του Τόκιο.

Η μελέτη αποτελεί τη συνέχεια πρόσφατων ερευνών που συνέδεσαν την ωκυτοκίνη (ορμόνη γνωστή και για το ρόλο της στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα) με τις ιδιότητες της μάθησης και μνήμης.

Ο καθηγητής Saitoh και η ομάδα του εξέθεσαν τον εγκεφαλικό ιστό πειραματόζωων σε συγκεντρώσεις β-αμυλοειδούς για να επιβεβαιώσουν ότι η πρωτεΐνη εμποδίζει τη μεταβίβαση σημάτων μεταξύ των νευρώνων και ουσιαστικά βλάπτει τη συναπτική πλαστικότητα. Ωστόσο, μετά από πρόσθετη έγχυση με ωκυτοκίνη η συναπτική λειτουργικότητα βελτιώθηκε, γεγονός που συνηγορεί στο ότι η ορμόνη της αγάπης έχει τη δυνατότητα να αναστρέψει τη βλάβη που προκαλεί το β αμυλοειδές στη συναπτική πλαστικότητα.

Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα και πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες σε ζωικά μοντέλα καθώς και σε ανθρώπους ώστε να συγκεντρωθούν επαρκή στοιχεία για την ωκυτοκίνη και την πιθανή χρησιμοποίησή της ως φάρμακο για τη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως επισημαίνει ο καθηγητής.

Υποστηρίζει όμως ότι η έρευνα θα μπορούσε σταδιακά «να χαράξει ένα νέο μονοπάτι προς τη δημιουργία νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση της άνοιας».

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Biochemical and Biophysical Research Communication.

Διαβάστε επίσης:

Η ορμόνη που βοηθά στη μείωση του στρες και πώς αυξάνεται

Γιατί τα κατοικίδια μας κάνουν ευτυχισμένους; Οι επιστήμονες απαντούν

Η «ορμόνη της αγάπης» καταπολεμά την ανορεξία