ΥΓΕΙΑ

Βιταμίνη D: Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη συμπληρωμάτων (εικόνες)

Η «βιταμίνη του ήλιου» ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και το φωσφόρου, διευκολύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών αλλά και για την αυξημένη αντίσταση σε ορισμένες ασθένειες.

Βιταμίνη D: Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη συμπληρωμάτων (εικόνες)

Πότε η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D κρίνεται απαραίτητη και πότε περιττή;

Το αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής (IOM) και η αμερικανική Επιχειρησιακή Ομάδα Υπηρεσιών Πρόληψης (USPSTF) μετά από επισκόπηση όλων των διαθέσιμων ερευνητικών δεδομένων που αφορούν στη βιταμίνη D και τα οφέλη της για την υγεία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε αρκετές περιπτώσεις η λήψη συμπληρώματος είναι ευεργετική.

Οι δύο οργανισμοί υποστηρίζουν ότι 600 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D είναι αρκετές για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες και ότι η λήψη μεγαλύτερης ποσότητας δεν αποφέρει επιπρόσθετα οφέλη για την υγεία.

Τονίζουν επίσης ότι τα οφέλη περιορίζονται στην υγεία των οστών και πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη προστατεύει από καρδιοπάθεια, καρκίνο, διαβήτη ή νοητική κατάπτωση, όπως έχουν καταδείξει ορισμένες μικρής έκτασης μελέτες.

Δείτε σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να αποφεύγεται: