ΥΓΕΙΑ

Μεταστατικός καρκίνος εντέρου: Η συμβολή του καφέ στο προσδόκιμο επιβίωσης

Οι πάσχοντες από μεταστατικό καρκίνο του εντέρου που πίνουν μερικά φλιτζάνια καφέ την ημέρα, έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μικρότερο κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου.

Μεταστατικός καρκίνος εντέρου: Η συμβολή του καφέ στο προσδόκιμο επιβίωσης

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε αμερικανική μελέτη παρατήρησης, η οποία είχε ενσωματωθεί σε μια κλινική δοκιμή φαρμάκων φάσης 3, και επιβεβαιώνει ανάλογα στοιχεία προηγούμενων ερευνών, σύμφωνα με τα οποία η τακτική κατανάλωση καφέ βελτιώνει την έκβαση του μη μεταστατικού καρκίνου του εντέρου.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει ακόμη κι αν υπάρχουν μεταστάσεις.

Οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana-Farber και της Ιατρικής Σχολής της Κλινικής Mayo, ανέλυσαν στοιχεία για 1.171 ασθενείς που έκαναν θεραπεία για μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο.

Όσοι έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ ημερησίως, ήταν πιθανότερο να ζήσουν περισσότερο και η νόσος τους αργούσε να επιδεινωθεί, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ. Όσοι έπιναν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ, είχαν ακόμη μεγαλύτερο όφελος.

Η μελέτη αναδεικνύει μόνο συσχέτιση και δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Για το λόγο αυτό οι ερευνητές ανέφεραν πως δεν είναι ακόμη σε θέση να συστήσουν στους καρκινοπαθείς να αρχίσουν να πίνουν περισσότερο καφέ.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό περιοδικό ογκολογίας JAMA Oncology.

Διαβάστε επίσης:

Ποιες μορφές καρκίνου προλαμβάνει η τακτική κατανάλωση καφέ (φωτο)

Ο καφές ωφελεί σοβαρά την υγεία, το λένε και οι επιστήμονες

Με ποιον καρκίνο σχετίζεται η κατανάλωση καφέ - Ποιο είδος είναι πιο επικίνδυνο