Ροχαλητό και υπνική άπνοια: Πώς συνδέονται και πώς μπορεί να γίνει εύκολα διάγνωση

Το να εντοπίσουμε εάν το ροχαλητό μας «κρύβει» κάτι περισσότερο γίνεται εύκολα, με απλές εξετάσεις που μας δείχνουν και πώς θα το αντιμετωπίσουμε – αρκεί να μην το «αφήσουμε».

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται τον ύπνο προκειμένου να ανασυγκροτηθεί, να επαναρυθμιστεί βιολογικά και να ανακτήσει δυνάμεις για να αντιμετωπίσει ακόμα μία ημέρα καθημερινής έντασης ή ρουτίνας. Το ροχαλητό «από μόνο του» μπορεί να διαταράσσει τον ύπνο μας και επομένως τη βασική αυτή λειτουργία του οργανισμού μας, μη επιτρέποντάς μας την ξεκούραση, με συνέπειες που μπορεί να χαρακτηριστούν ακόμα και ολέθριες: Το 8% των τροχαίων ατυχημάτων αποδίδεται στην έλλειψη ύπνου και αυτή είναι, μαζί με την κατανάλωση αλκοόλ, η συχνότερη αιτία τροχαίων στη χώρα μας. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου θεωρείται κύρια αιτία εργατικών ατυχημάτων, καθώς ο άνθρωπος που δεν έχει ξεκουραστεί επαρκώς, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί ή να αποδώσει όπως θέλει, πιέζεται και γίνεται επιρρεπής σε επικίνδυνες καταστάσεις.

UPNOSΗ υπνική άπνοια, επίσης, θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου και για εγκεφαλικό επεισόδιο, πνευμονική υπέρταση, υπερτροφία της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς και έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι ο άστατος ύπνος, ο κακής ποιότητας ύπνος που δεν επιτρέπει στον οργανισμό να ξεκουραστεί επαρκώς έχει συγκεκριμένες αιτίες, που εφόσον αντιμετωπιστούν καταλλήλως, το πρόβλημα λύνεται αυτομάτως. Προκειμένου όμως να είμαστε βέβαιοι πως αντιμετωπίζουμε σωστά τις διαταραχές του ύπνου, οφείλουμε να εντοπίσουμε τις αιτίες που τις προκαλούν, διενεργώντας την κατάλληλη εξέταση, από εξειδικευμένους ανθρώπους που θα μας βοηθήσουν σε όλη τη διαδικασία.

Το ροχαλητό και πώς αντιμετωπίζεται

Ξεκινώντας από τα βασικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως «ροχαλητό» ονομάζουμε τον ήχο που παράγεται κατά την διάρκεια του ύπνου από τη δόνηση των τοιχωμάτων του φάρυγγα και του πίσω μέρους του «ουρανίσκου» μας. Αυτή η δόνηση προκαλείται από το γεγονός πως ο αέρας δεν έχει εύκολη δίοδο από τον φάρυγγα, που παρουσιάζει στένωση, εξαιτίας, κυρίως, της ανατομικής κατασκευής της περιοχής και της μυϊκής χαλάρωσης την ώρα του ύπνου.

Το ροχαλητό θεωρείται μη φυσιολογική αναπνοή και μπορεί να αποτελεί την πρώτη ένδειξη σοβαρότερων διαταραχών στον ύπνο – συνηθέστερα της υπνικής άπνοιας. Η υπνική άπνοια συμβαίνει όταν έχουμε πλήρεις διακοπές της αναπνοής που διαρκούν από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και πάνω από ένα λεπτό. Πρόκειται για σοβαρή πάθηση, η οποία χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση, εφόσον διαγνωσθεί.

Ένας απλός, φιλικός για παιδιά και ενήλικες, αλλά και οικονομικός τρόπος είναι η ιατρική μέθοδος ψηφιακής ανάλυσης των ήχων της αναπνοής στο σπίτι. Η εξέταση «SNORE CHECK» είναι εντελώς απλή και ανώδυνη και πραγματοποιείται στον δικό σας χώρο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Διερευνά με ακρίβεια το είδος και τα αίτια του ροχαλητού, ενώ διαπιστώνει εάν υπάρχει υπνική άπνοια και σε τι βαθμό, δίνοντας στον γιατρό όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, προκειμένου να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό της Affidea αναλαμβάνει να παραδώσει τον εξοπλισμό της εξέτασης και να ενημερώσει αναλυτικά για τη χρήση του. Εφόσον πραγματοποιηθεί ο έλεγχος, την επόμενη ημέρα, κατόπιν σχετικού προγραμματισμού, το προσωπικό του τμήματος παραλαμβάνει τον εξοπλισμό και τον παραδίδει στον γιατρό ο οποίος θα αναλύσει τα αποτελέσματα της καταγραφής της αναπνοής κατά τον ύπνο και θα επιληφθεί του προβλήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο διαγνωστικό κέντρο Affidea Περιστερίου στο 210 5760345 ή να στείλετε e-mail στο peristeri@affidea.com.