ΥΓΕΙΑ

Βιταμίνη D: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από έλλειψη (εικόνες)

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη την οποία συνθέτει ο οργανισμός κυρίως μέσω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο δέρμα μας αλλά προσλαμβάνεται και καταναλώνοντας ορισμένες τροφές.

Βιταμίνη D: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από έλλειψη (εικόνες)

Αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο υγείας για όλες τις ηλικίες, καθώς έχει ως κύριο ρόλο τη σωστή ανάπτυξη των οστών και την προαγωγή της υγείας του σκελετού.

Η έλλειψή της έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία, όπως ο αυξημένος κίνδυνος για νόσο Αλτσχάιμερ, διαβήτη, οστεοπόρωση και καρδιοπάθεια.

Από την άλλη, τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης ορισμένων ασθενών, όπως οι άντρες που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και οι γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού.

Η έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D στον οργανισμό μπορεί να διαπιστωθεί με τη βοήθεια αιματολογικής εξέτασης. Η αιματολογική εξέταση για τη μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης συστήνεται κυρίως στις παρακάτω υποομάδες του πληθυσμού, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι είναι πιο επιρρεπείς στην έλλειψη ή την ανεπάρκεια βιταμίνης D: