ΥΓΕΙΑ

Νερό: Αποτρέπει την καρδιακή ανεπάρκεια χαρίζοντας υγιή καρδιά - Πώς να ενισχύσετε την ενυδάτωσή σας

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι η νοσολογική οντότητα στην οποία η καρδιά αδυνατεί να εκπληρώσει τον ρόλο της επαρκώς παρέχοντας ικανοποιητική διοχέτευση αίματος σε διάφορά όργανα του σώματος. Σύμφωνα με έρευνες η καλή ενυδάτωση του οργανισμού υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς σας.

Νερό: Αποτρέπει την καρδιακή ανεπάρκεια χαρίζοντας υγιή καρδιά - Πώς να ενισχύσετε την ενυδάτωσή σας

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο European Heart Journal αποκαλύπτει ότι η μη κατανάλωση επαρκούς νερού σε τακτά χρονικά διαστήματα εντός της ημέρας μπορεί να σάς θέσει, μεταξύ άλλων παθήσεων, σε βάθος χρόνου σε κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων καρδιακών προβλημάτων. Έτσι, μπορεί να αναρωτιέστε αν πίνετε αρκετό νερό κάθε μέρα για να υποστηρίξετε την υγεία της καρδιάς σας.

6 - 8 ποτήρια νερό σε ημερήσια βάση

Θα σας συμβουλεύαμε να πίνετε 6 ως 8 ποτήρια ημερησίως προκειμένου να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας αλλά και να διατηρήσετε σε καλή υγεία την καρδιά σας. Η αναγκαία ποσότητα διαφέρει τους καλοκαιρινούς μήνες, αν ασκήστε και ιδρώνετε ή αν εργάζεστε στο ύπαιθρο. Αν δεν σάς αρέσει το νερό μπορείτε είτε να αγοράσετε από το εμπόριο εμφιαλωμένα με ενισχυτικά γεύσης ή να προσθέσετε μια φέτα λεμόνι ή αγγούρι σε ένα ποτήρι νερό. Επίσης, μπορείτε να πιείτε παγωμένο τσάι που θα έχετε φτιάξει στο σπίτι χωρίς γλυκαντικές ουσίες και ζάχαρη.

Cucumber And Lime Slices Are Filled With Water In A Glass. Cooking Water Infused With Lime And Cucum

Το μέσο ποσοστό νερού στο ανθρώπινο σώμα

Το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό, με μέσο όρο περίπου 60%. Βέβαια, η ποσότητα του νερού στο σώμα μεταβάλλεται με την ηλικία, το φύλο και τα επίπεδα ενυδάτωσης. Αυτό σημαίνει πως τα μωρά έχουν υψηλότερο ποσοστό νερού στο σώμα τους απ’ ότι ένας υπερήλικας. Ο μέσος όρος νερού στο σώμα ενός ενήλικου ανθρώπου κυμαίνεται μεταξύ 45-75%. Να σημειωθεί, επίσης, πως ο λιπώδης ιστός περιέχει λιγότερο νερό από έναν μυ, οπότε το ποσοστό του νερού μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τον σωματότυπο του κάθε ατόμου.

Όπως τονίζουν οι καρδιολόγοι η μείωση της πρόσληψης αλατιού, η κατανάλωση επαρκούς νερού μαζί με την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής και της άσκησης υποστηρίζουν την καλή υγεία της καρδιάς συμβάλλοντας στην μείωση των μακροπρόθεσμων κινδύνων για καρδιακές παθήσεις.

Το «ταπεινό» νερό σώζει από την καρδιακή ανεπάρκεια

Η Dmitrieva και μια ομάδα ερευνητών ξεκίνησαν με μια «προκλινική έρευνα» που αποκάλυψε τη σύνδεση μεταξύ της σκλήρυνσης των καρδιακών μυών (καρδιακή ίνωση) και της αφυδάτωσης, ακολουθούμενη από ανάλυση των υπαρχόντων δεδομένων σε πάνω από 15.000 άτομα ηλικίας 45 έως 66 ετών. Να σημειωθεί πως τα εν λόγω άτομα είχαν συμμετάσχει σε μια διετή μελέτη για την αθηροσκλήρωση.

Η πιο πρόσφατη μελέτη περιορίστηκε στην παρατήρηση εκείνων των ατόμων που έχουν φυσιολογικά επίπεδα ενυδάτωσης. Οι 11.814 συμμετέχοντες δεν ήταν παχύσαρκοι και δεν είχαν καρδιακή ανεπάρκεια ή διαβήτη όταν ξεκίνησε η πρόσφατη μελέτη. Από τους ενήλικες που μελετήθηκαν, 1.366 (11,56% από αυτούς) τελικά προσβλήθηκαν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Η εκτίμηση της ομάδας για την πιθανή σύνδεση με την ενυδάτωση μετρήθηκε από τα παρατηρούμενα επίπεδα νατρίου τα οποία αυξάνονται όταν το σώμα κάποιου είναι λιγότερο ενυδατωμένο. Αυτό ήταν καθοριστικό για την ανίχνευση του υψηλότερου κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας ενός συμμετέχοντα.

1643647553842-954252562-NERO-VRADY.jpg

Τα θρεπτικά συστατικά του νερού

Το νερό δεν περιέχει μακροθρεπτικά συστατικά, συνεπώς δεν έχει θερμίδες. Ωστόσο περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο σε διαφορετικές αναλογίες βάσει της προέλευσης του νερού και της ποιότητάς του.

Μεσήλικα άτομα με επίπεδα νατρίου υψηλότερα από 142 διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα μεσήλικα άτομα με επίπεδα νατρίου υψηλότερα από 142 διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας καθώς γερνούν. Η έρευνα διαπίστωσε, επίσης, ότι ένας επαρκώς ενυδατωμένος οργανισμός μπορεί δυνητικά να αποτρέψει μια αλυσίδα προβλημάτων που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο Manfred Boehm, M.D., επικεφαλής του Εργαστηρίου Καρδιαγγειακής Αναγεννητικής Ιατρικής εξηγεί: «Η πρόσληψη νατρίου και υγρού στον ορό αίματος μπορεί εύκολα να αξιολογηθεί στις κλινικές εξετάσεις και να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν ασθενείς που μπορεί να επωφεληθούν μαθαίνοντας τον τρόπο να βελτιώσουν την ενυδάτωση του οργανισμού τους αποτρέποντας την αφυδάτωση».

1643647432125-927395362-andras-nero.jpg

Η συνολική συμβολή της επαρκούς ενυδάτωσης στον ανθρώπινο οργανισμό

Γενικότερα το νερό είναι απαραίτητο για όλες τις διεργασίες που συντελούνται στο σώμα μας που δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα «εργοστάσιο» που δουλεύει επί 24ωρου βάσεως για να μας διατηρήσει στη ζωή.

Συνεπώς η επαρκής ποσότητα νερού επιτρέπει στον οργανισμό τα εξής:

  • να ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος
  • να μεταφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά στους ιστούς του σώματος
  • να αποβάλλει τα παραπροϊόντα του μεταβολισμού μέσω της ούρησης
  • να επιτελεί καλύτερα την πέψη τον τροφών
  • να διατηρεί την υγεία των αρθρώσεων
  • να προσφέρει υγιές και σφριγηλό δέρμα

Τέλος η λήψη 6 έως 8 ποτηριών νερού μειώνει τη δυσκοιλιότητα, τις πέτρες στους νεφρούς, τους πονοκεφάλους ενώ βελτιώνει τη διάθεση και τη σωματική αντοχή.