ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του ήπατος: Πώς ενοχοποιούνται αναψυκτικά και ροφήματα με ζάχαρη

Όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό ή άλλο ρόφημα με ζάχαρη τη μέρα, διατρέχουν 78% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, σε σύγκριση με όσους πίνουν λιγότερα από τρία τέτοια ποτά τον μήνα, δείχνει μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Καρκίνος του ήπατος: Πώς ενοχοποιούνται αναψυκτικά και ροφήματα με ζάχαρη

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women's της Βοστώνης, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για 90.504 γυναίκες, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο συνέδριο «Nutrition 2022» της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Διατροφή. Περίπου το 7% κατανάλωναν ένα ή περισσότερα ποτά με ζάχαρη ημερησίως, ενώ στην πορεία 205 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του παγκρέατος.

Η συχνότητα του καρκίνου του ήπατος έχει αυξηθεί κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την πλειονότητα των ασθενών αποτελούν η χρόνια ηπατίτιδα, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και ο διαβήτης, όμως περίπου το 40% των περιστατικών αυτού του καρκίνου δεν εξηγούνται με αυτές τις αιτίες.

kathariotita-me-anapsiktika-4.jpg

Τα πορίσματα της μελέτης

Η τακτική κατανάλωση ποτών με ζάχαρη έχει συνδεθεί από άλλες έρευνες με διάφορα προβλήματα υγείας. Αν και η κατανάλωσή τους έχει μειωθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες, εξακολουθεί να είναι συχνή. Η νέα μελέτη δείχνει ότι πιθανώς σχετίζονται και με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ροφήματα με ζάχαρη αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2, που με τη σειρά τους αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του ήπατος. Επίσης τα ζαχαρούχα ροφήματα συμβάλλουν σε αυξημένη ινσουλινοαντίσταση και σε συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, δύο παράγοντες που κάνουν κακό στην υγεία του εν λόγω οργάνου.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη, συνιστά έναν πιθανό τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του ήπατος. Αν τα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν, η μείωση αυτών των αναψυκτικών μπορεί να αποτελέσει μια στρατηγική δημόσιας υγείας για τη μείωση των περιστατικών καρκίνου του ήπατος. Η αντικατάσταση των αναψυκτικών που έχουν ζάχαρη, με νερό και με καφέ ή τσάι χωρίς ζάχαρη, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο αυτού του καρκίνου», δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος, επίκουρος καθηγητής Σουεχόνγκ Ζανγκ του Χάρβαρντ.

1643647574892-836542170-KARKINOS.jpg

Τι είναι ο καρκίνος του ήπατος

Ο καρκίνος του ήπατος θεωρείται η 3η αιτία θανάτου. Χωρίζεται σε πρωτοπαθή και σε δευτεροπαθή καρκίνο. Η δε συχνότερη μετάσταση στο ήπαρ προέρχεται συνήθως από τον καρκίνο του παχέως εντέρου, από τον καρκίνο του πνεύμονα αλλά και από τον καρκίνο του μαστού.

Οι ένοχες αιτίες που προκαλούν καρκίνο του ήπατος

Η μακροχρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα Β και C συνδέεται με τον καρκίνο του ήπατος, καθώς οδηγεί σε κίρρωση.

  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
  • Η παχυσαρκία και ο διαβήτης
  • Κληρονομικές μεταβολικές ασθένειες
  • Περιβαλλοντική έκθεση σε αφλατοξίνες
  • Αυτοάνοσες ασθένειες: Πρωτοπαθής Χολική Χολαγγειίτιδα, τυροσιναιμία, η έλλειψη Alpha1-αντιτρυψίνης, η πορφυρία cutaneatarda, η Νόσος αποθήκευσης Γλυκογόνου και η Νόσος Wilson

Τα συμπτώματα

Ο πάσχον αισθάνεται καταβολή, κακουχία, αδυναμία και δεν έχει όρεξη για φαγητό.

Σε αρκετά περιστατικά καταγράφονται επιπλέον υψηλός πυρετός, τάσεις για έμετο και ναυτία.

Όσο ο καρκίνος του ήπατος είναι σε εξέλιξη μπορεί να εκδηλωθεί ίκτερος, πρήξιμο και πόνος στο άνω τμήμα της κοιλιάς, ενώ μπορεί να διαπιστωθεί και διόγκωση του ήπατος.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του ήπατος

Η μεταμόσχευση τους ήπατος αποτελεί λύση αν ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί. Υπάρχει η επιλογή χειρουργικής επέμβασης με μερική ηπατεκτομή. Τέλος η χρήση ραδιοσυχνοτήτων καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα με θερμότητα.

Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Κρυοχειρουργική
  • Ήπια εμβολή ή χημειοεμβολισμός
  • Ακτινοθεραπεία