ΥΓΕΙΑ

Πόσο πρέπει να κοιμάστε για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ο καλός ύπνος μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, σύμφωνα νέα μελέτη.

Πόσο πρέπει να κοιμάστε για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Γάλλοι ερευνητές όρισαν ως τον καλύτερο τύπο ύπνου, αυτόν που διαρκεί 7-8 ώρες.

Σημειώνουν επίσης ότι όσοι κοιμούνται καλά σπάνια ξυπνούν και στριφογυρίζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις νυχτερινές συνήθειες 7.000 ανθρώπων άνω των 50 ετών για να καταλήξουν στη σύνδεση.

Η μελέτη, η οποία είχε διάρκεια σχεδόν 10 χρόνων, έδειξε ότι οι άνθρωποι με την καλύτερη ποιότητα ύπνου είχαν 75% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά και πολλές καρδιοπάθειες, μπορούν να προληφθούν εάν οι άνθρωποι κοιμούνται καλά.

Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Aboubakari Nambiema, από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Γαλλίας, δήλωσε: «Η σημασία της ποιότητας και της ποσότητας του ύπνου για την υγεία της καρδιάς θα πρέπει να διδάσκεται στα πρώτα χρόνια της ζωής, όταν μαθαίνονται οι υγιεινές συμπεριφορές. Η ελαχιστοποίηση του νυχτερινού θορύβου και του εργασιακού στρες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του ύπνου».

Δεκάδες μελέτες έχουν συνδέσει τον ανεπαρκή ύπνο με καρδιακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς βοηθά την καρδιά ο ύπνος. Το να μην κοιμάται όμως κάποιος επαρκώς, αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ανθυγιεινών συνηθειών που μπορούν να βλάψουν την καρδιά, όπως είναι η κακή διατροφή και η σωματική αδράνεια.

Ο Δρ. Nambiema και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις συνήθειες ύπνου 7.200 συμμετεχόντων που είχαν συμπεριληφθεί σε προηγούμενη μελέτη.

Οι εθελοντές, ηλικίας 50 έως 75 ετών, υποβλήθηκαν σε φυσική εξέταση και ρωτήθηκαν για τις συνήθειες του ύπνου τους και το ιατρικό τους ιστορικό.

Έδωσαν πληροφορίες για τη διάρκεια ύπνου, αν ήταν πρωινοί τύποι και αν υπέφεραν από αϋπνία, υπνική άπνοια ή κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Για κάθε έναν από αυτούς τους πέντε παράγοντες, έλαβαν ένα βαθμό εάν ο ύπνος τους ήταν ο καλύτερος δυνατός και κανέναν αν δεν ήταν.

Το να κοιμάται κάποιος 7-8 ώρες τη νύχτα, να είναι πρωινός τύπος και να μην έχει αϋπνία, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας ή υπνική άπνοια συνεπαγόταν πέντε βαθμούς.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες και συνέκριναν τις βαθμολογίες τους με περιπτώσεις καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού.

Διαπίστωσαν ότι το 10% των συμμετεχόντων είχε τη βέλτιστη βαθμολογία ύπνου και το 8% τη χειρότερη.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 274 άνθρωποι υπέστησαν στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό.

Όσοι πέτυχαν πέντε πόντους είχαν 75% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακό πρόβλημα, σε σύγκριση με όσους είχαν βαθμολογία 0 ή 1.

Κάθε μονάδα αύξησης στη βαθμολογία, συνδέθηκε με μείωση του κινδύνου κατά 22%.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 72% για όσους κοιμούνται καλά, τόνισαν οι ερευνητές.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι για κάθε μονάδα που αυξήθηκε η βαθμολογία με την πάροδο του χρόνου, μειώθηκε κατά 7% ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού.

Ο Δρ Nambiema είπε: «Η μελέτη μας δείχνει τη δυνατότητα να κοιμόμαστε καλά για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και ότι η βελτίωση του ύπνου συνδέεται με χαμηλότερους κινδύνους στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού. Διαπιστώσαμε επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων έχει δυσκολίες ύπνου. Δεδομένου ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν κορυφαία αιτία θανάτου παγκοσμίως, απαιτείται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του καλού ύπνου για τη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς».

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν το Σάββατο στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη.

Πηγή: Mail Online