ΥΓΕΙΑ

Προκαλούν οι στατίνες πόνους στις αρθρώσεις; Τι δείχνει νέα μεγάλη ανασκόπηση

Οι στατίνες είναι φάρμακα που βοηθούν στη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Προκαλούν οι στατίνες πόνους στις αρθρώσεις; Τι δείχνει νέα μεγάλη ανασκόπηση

Σταματούν την παραγωγή «κακής» χοληστερόλης, γνωστή ως λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), στο ήπαρ.

Με την πάροδο του χρόνου, η συσσώρευση χοληστερόλης μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών και καρδιακές παθήσεις, μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο.

Σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο ή έχουν οικογενειακό ιστορικό, επί του παρόντος συνταγογραφούνται στατίνες.

Οι στατίνες δεν προκαλούν συνήθως μυϊκό πόνο και αδυναμία, παρά το γεγονός ότι αναφέρονται ως παρενέργειες σε όλο τον κόσμο.

Ανασκόπηση ορόσημο διαπίστωσε ότι οι στατίνες ευθύνονται σε λιγότερο από το 10% των περιπτώσεων για πόνους σε ασθενείς που τις λαμβάνουν.

Τα συμπτώματα αποτελούν πιθανώς φυσιολογικά σημάδια του γήρατος, σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι ερευνητές λένε ότι τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν τους ασθενείς και τους γιατρούς να «λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις» όταν εξετάζουν εάν πρέπει να σταματήσουν να παίρνουν τα χάπια.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Colin Baigent, επιδημιολόγος στην Οξφόρδη, είπε ότι εάν ένας ασθενής που λαμβάνει στατίνες υποφέρει από μυϊκούς πόνους, «το πιθανότερο είναι να οφείλεται σε άλλες αιτίες».

«Η θεραπεία με στατίνες θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να διερευνηθούν άλλες πιθανές αιτίες», πρόσθεσε.

Οι στατίνες είναι τα πιο ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα στον κόσμο και λαμβάνονται από 8 εκατομμύρια ενήλικες στη Βρετανία και 32 εκατομμύρια στις ΗΠΑ για την πρόληψη εμφραγμάτων και εγκεφαλικών.

Ένας στους τρεις ασθενείς όμως, σταματά να τα παίρνει, εν μέρει λόγω ανησυχιών σχετικά με παρενέργειες, όπως προβλήματα των μυών και των αρθρώσεων.

Η νέα ανασκόπηση 23 τυχαιοποιημένων δοκιμών εξέτασε τα ποσοστά των παρενεργειών σε 155.000 ασθενείς που έλαβαν στατίνες ή εικονικά φάρμακα.

Συνολικά, το 27,1% των ασθενών που έλαβαν τα φάρμακα ανέφεραν μυϊκό πόνο ή αδυναμία, σε σύγκριση με το 26,6% όσων έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Μετά τον πρώτο χρόνο θεραπείας, δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ αυτών που έλαβαν στατίνες και εκείνων που έλαβαν εικονικά δισκία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ισχυρότερες δόσεις ενέχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο μυϊκών προβλημάτων, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες.

Η Δρ. Christina Reith, εκ των επικεφαλής συγγραφέων της μελέτης και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Η έρευνά μας δείχνει ότι ενώ τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία με στατίνες μπορεί να εμφανίσουν μυϊκά συμπτώματα, πρέπει να σημειωθεί ότι και άτομα που δεν λαμβάνουν στατίνες παρουσιάζουν συχνά τέτοια συμπτώματα. Για όσους λαμβάνουν στατίνες και εμφανίζουν μυϊκά συμπτώματα, τις περισσότερες φορές δεν ευθύνονται οι στατίνες. Ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα βοηθήσουν τους γιατρούς και τους ασθενείς να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το εάν θα ξεκινήσουν ή θα συνεχίσουν τη θεραπεία με στατίνες, λαμβάνοντας υπόψη τα γνωστά σημαντικά οφέλη τους στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου».

Ο ιστότοπος του NHS αναφέρει τον μυϊκό πόνο και την αδυναμία ως δύο από τις πιο συχνές παρενέργειες, μαζί με τους πονοκεφάλους, την κακουχία, τα προβλήματα του πεπτικού, την αϋπνία και τα χαμηλά αιμοπετάλια.

Οι ερευνητές της Οξφόρδης υπογραμμίζουν όμως, ότι ο μικρός κίνδυνος μυϊκού πόνου πρέπει να τονιστεί και να εξισορροπηθεί έναντι των πλεονεκτημάτων των στατινών.

Συνολικά, καταγράφηκε 7% αυξημένος κίνδυνος μυϊκών πόνων ή αδυναμίας από τις στατίνες κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της μελέτης, συγκριτικά με τα εικονικά φάρμακα. Αυτός όμως εξαφανίστηκε μετά από 12 μήνες.

Οι ισχυρές δόσεις συσχετίστηκαν με ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο κατά 11% τον πρώτο χρόνο, ο οποίος υποχώρησε στη συνέχεια στο 5%.

Ο καθηγητής Sir Nilesh Samani, ιατρικός διευθυντής στο British Heart Foundation, το οποίο συγχρηματοδότησε τη μελέτη, δήλωσε: «Αυτή η συγκέντρωση δεδομένων από πολλές κλινικές δοκιμές, παρέχει μια σαφή εικόνα ότι ενώ οι στατίνες σχετίζονται με μια μικρή αύξηση του κινδύνου μυϊκών πόνων ή αδυναμίας, δεν προκαλούν την πλειοψηφία των συμπτωμάτων μυϊκού πόνου που συνήθως συνδέονται με αυτές. Ενισχύει επίσης τις αποδείξεις ότι οι στατίνες είναι ασφαλείς, κάτι που θα πρέπει να καθησυχάζει όσους τις λαμβάνουν ή σκέφτονται να το πράξουν».

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.