ΥΓΕΙΑ

Πώς η αποκάλυψη της εγκεφαλικής δραστηριότητας σχετίζεται με την υποκειμενικότητα;

Ο Δρ. Moti Salti του τμήματος γνωστικών και εγκεφαλικών επιστημών στο BGU και η Δρ. Dafna Bergerbest παρουσιάζουν ένα νέο πλαίσιο για την αντικειμενική σύγκριση των υποκειμενικών εμπειριών.

Πώς η αποκάλυψη της εγκεφαλικής δραστηριότητας σχετίζεται με την υποκειμενικότητα;

Η πραγματική κατανόηση του πώς κάποιος άλλος πέρα από εμάς βιώνει το ίδιο γεγονός ή την ίδια εικόνα είχε πάντα μεγάλο ενδιαφέρον καθώς ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται το ίδιο πράγμα υπό άλλο πρίσμα.

Ο ειδικός στην απεικόνιση εγκεφάλου και ο ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης Δρ.Moti Salti του τμήματος γνωστικών και εγκεφαλικών επιστημών του Κέντρου Νευροεπιστήμης Zlotowski στο Πανεπιστήμιο Ben-Gurion (BGU) του Negev στη Beersheba και η γνωσιακή ειδικός Δρ. Dafna Bergerbest δημοσίευσαν μια μελέτη που αφορά στην αντικειμενική σύγκριση των υποκειμενικών εμπειριών και την αποκάλυψη της υποκείμενης εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα, δημοσίευσαν τα πορίσματα της μελέτης τους στο Perspectives on Psychological Science με τίτλο «The Idiosyncrasy Principle: A New Look at Qualia».

Το όνομα qualia αφορά την ατομική υποκειμενική εμπειρία. Σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία του κάθε ανθρώπου, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν διαφορετικά χαρακτηριστικά του φυσικού κόσμου με ιδιότυπο τρόπο για να οικοδομήσουν την υποκειμενική τους εμπειρία από αυτόν. Αυτή η συνάρτηση μεταφοράς από τον φυσικό κόσμο στην υποκειμενική εμπειρία είναι εξαιρετικά δύσκολο να χαρτογραφηθεί, καθώς δεν έχουμε αντικειμενικά κριτήρια για την υποκειμενική εμπειρία.

«Στη μελέτη της συνείδησης, τα qualia παραμελούνται. Το 1974, ο Thomas Nagel εξήγησε ότι η μελέτη των qualia απαιτεί μια «αντικειμενική φαινομενολογική μέθοδο», στόχος της οποίας θα ήταν να περιγράψει τον υποκειμενικό χαρακτήρα των εμπειριών. Εισάγουμε ένα αντίστοιχο θεωρητικό και πειραματικό πλαίσιο που βασίζεται στην «αρχή της ιδιοσυγκρασίας», έγραψαν οι ερευνητές.

Προτείνουν να εστιάσουμε στην πληθώρα (την υποκειμενική εμπειρία της ποσότητας), ένα πεδίο στο οποίο μπορούν να καθοριστούν κριτήρια. Οι Bergerbest και Salti προτείνουν ένα ερευνητικό σχέδιο που καθιστά δυνατή τη χαρτογράφηση των επιμέρους λειτουργιών μεταφοράς μιας πληροφορίας, τόσο σε επίπεδο συμπεριφοράς όσο και σε νευρωνικό επίπεδο.

«Αν ρίξετε 20 φασόλια σε ένα τραπέζι και ζητήσετε από δύο άτομα να σας πουν πόσα είναι, ο ένας μπορεί να σας πει 22 και ο άλλος 18. Στόχος μας είναι να αποκαλύψουμε και να ποσοτικοποιήσουμε όλες τις παραμέτρους που διέπουν αυτήν την υποκειμενική εμπειρία. Μόλις οριοθετήσουμε αυτές τις μεμονωμένες συναρτήσεις μεταφοράς, μπορούμε να συγκρίνουμε τη μία με την άλλη», εξήγησε ο Moti Salti.

1643645429664-87674727-egkefalos-2.jpg

Ο τρόπος που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται

Ο στόχος είναι να κρυπτογραφηθεί ο εγκεφάλος δείχνοντας πώς επεξεργάζεται τις υποκειμενικές εμπειρίες.

«Για παράδειγμα, στον ιατρικό τομέα, βλέπουμε την αναγνώριση του οφέλους των εξατομικευμένων θεραπειών και στον εκπαιδευτικό τομέα, συνειδητοποιούμε ότι μια εξατομικευμένη εκπαιδευτική προσέγγιση έχει άφθονες προοπτικές. Προκαλεί σύγχυση το γεγονός ότι μια τέτοια προσέγγιση δεν υιοθετήθηκε μέχρι στιγμής στη μελέτη της εγκεφαλικής δραστηριότητας» κατέληξαν οι Bergerbest και Salti.