ΥΓΕΙΑ

Έχετε διαβήτη παρότι είστε αδύνατοι; Πώς θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση

Ένα ποσοστό ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2, έχουν φυσιολογικό βάρος. Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να αναστρέψουν την κατάσταση μέσω της απώλειας ενός ποσοστού του βάρους τους, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Έχετε διαβήτη παρότι είστε αδύνατοι; Πώς θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αρκεί η απώλεια του 10% του σωματικού βάρους.

Δηλαδή ένας άνθρωπος που ζυγίζει 83 κιλά, αρκεί να χάσει 8 κιλά για να απαλλαγεί από τον διαβήτη τύπου 2.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ λένε ότι τα ευρήματά τους υποστηρίζουν ότι ο καθένας από εμάς έχει ένα «προσωπικό όριο λίπους».

Ο παγκοσμίου φήμης ειδικός στο διαβήτη και επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Roy Taylor, είπε: «Αν αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2, έχετε απλώς περισσότερο λίπος στο σώμα σας από αυτό που μπορείτε να διαχειριστείτε, ακόμα κι αν είστε φαινομενικά αδύνατοι. Το πλεονάζον λίπος διαρρέει στο συκώτι και το πάγκρεας μπλοκάροντας τη φυσιολογική τους λειτουργία και προκαλώντας διαβήτη τύπου 2. Αρκεί μόλις μισό γραμμάριο λίπους παραπάνω στο πάγκρεας για να εμποδίσει τη φυσιολογική παραγωγή ινσουλίνης. Με ρωτούν συχνά: "Γιατί έχω διαβήτη τύπου 2 όταν όλοι οι φίλοι μου είναι παχύτεροι από εμένα και δεν έχουν διαβήτη;". Η παρούσα εργασία απαντά σε αυτό το αίνιγμα».

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή εάν η ινσουλίνη που παράγει δεν χρησιμοποιείται σωστά, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, ακρωτηριασμό άκρων ή κώμα.

Επηρεάζει περίπου 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους στη Βρετανία και 37 εκατομμύρια στις ΗΠΑ.

Αν και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παχυσαρκία, περίπου το 15% των πασχόντων από διαβήτη τύπου 2 έχουν «φυσιολογικό βάρος.

Αυτό τους τοποθετεί στην ομάδα που είναι γνωστή ως TOFIs (Thin Outside Fat Inside), δηλαδή εξωτερικά αδύνατοι και εσωτερικά υπέρβαροι.

Στους ανθρώπους αυτούς οι γιατροί δεν συνιστούν συνήθως να χάσουν βάρος, καθώς πιστεύουν ότι η αιτία της πάθησης δεν βρίσκεται στο βάρος τους.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα ωστόσο, αυτή η τακτική είναι λανθασμένη.

Για τη μελέτη επιλέχθηκαν 20 άνθρωποι με μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος 24,8, που θεωρείται υγιές βάρος.

Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να καταναλώνουν καθημερινά 800 θερμίδες για ένα δεκαπενθήμερο, το οποίο αποτελείτο από σούπες και ροφήματα χαμηλών θερμίδων.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να αφήσουν τις σούπες και τα ροφήματα, αλλά να τρώνε λογικά για έως και έξι εβδομάδες, οπότε δεν ξαναπήραν τα χαμένα κιλά.

Ο κύκλος αυτός επαναλήφθηκε έως και τρεις φορές, έως ότου έχασαν τουλάχιστον το 10% του σωματικού τους βάρους.

Στους 14 από τους 20 εθελοντές τα επίπεδα σακχάρου σταθεροποιήθηκαν επιτρέποντάς τους να σταματήσουν τη φαρμακευτική αγωγή.

Η αναστροφή ορίστηκε ως τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που παραμένουν κάτω από το τεχνικό όριο για διαβήτη για τουλάχιστον έξι μήνες.

Ο μέσος ΔΜΣ τους έπεσε στο 22,4.

Οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι τα επίπεδα λίπους στο συκώτι και το πάγκρεας είχαν μειωθεί «ουσιαστικά».

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στη Στοκχόλμη.

Πηγή: Mail Online