ΥΓΕΙΑ

Είστε στην εμμηνόπαυση; Γιατί πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ

Εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, προβλήματα ύπνου, αύξηση βάρους. Η εμμηνόπαυση δυσκολεύει τη ζωή των περισσότερων γυναικών.

Είστε στην εμμηνόπαυση; Γιατί πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ

Μπορεί όμως ένα ποτήρι κρασί ή ένα κοκτέιλ να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί.

Η Δρ. Juliana Kling από το Κέντρο Γυναικείας Υγείας της Mayo Clinic υποστηρίζει ότι η κατανάλωση αλκοόλ στην εμμηνόπαυση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων, όπως είναι οι καρδιοπάθειες και η οστεοπόρωση. Προειδοποιεί μάλιστα ότι το αλκοόλ και η εμμηνόπαυση μπορεί να αποτελέσουν επικίνδυνο συνδυασμό.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των γυναικών κατά την εμμηνόπαυση είναι τα αγγειοκινητικά συμπτώματα, γνωστά ως εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις.

Περίπου το 80% των γυναικών έχουν εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις, ενώ το 30% τα βιώνει πολύ έντονα.

«Πολλές γυναίκες περιγράφουν την κατάσταση ως έξαψη σε όλο το σώμα που ξεκινά από το στήθος», λέει η Kling. «Συνδέεται με την εφίδρωση και μπορεί να είναι εξαιρετικά ενοχλητική κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και του νυχτερινού ύπνου. Οι εξάψεις οφείλονται σε διαταραχή της ρύθμισης της θερμότητας του σώματος. Το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει αυτά τα συμπτώματα.

Τα προβλήματα ύπνου επίσης συνδέονται συχνά με την εμμηνόπαυση. Η Kling λέει ότι σε μερικούς ανθρώπους, το αλκοόλ μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. «Πολλοί πιστεύουν ότι ένα ποτήρι κρασί μπορεί να τους νυστάξει, στην πραγματικότητα όμως διαταράσσει τον ύπνο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέχετε και ίσως χρειαστεί να περιορίσετε ή να καταργήσετε την κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο», λέει.

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, ο κίνδυνος για την ανάπτυξη συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας, αυξάνεται. Τέτοια είναι οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η οστεοπόρωση. Το αλκοόλ μπορεί να δυσκολέψει τη διατήρηση υγιούς βάρους, κάτι που επίσης αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων παθήσεων.

«Πολλοί δεν αναγνωρίζουν τη συσχέτιση του αλκοόλ και των προβλημάτων υγείας, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού» λέει η Kling.

«Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, είναι επομένως σημαντικό να ελαχιστοποιήσετε ή να αποφύγετε το αλκοόλ σε αυτή τη φάση».

Πηγή: Medical express