ΥΓΕΙΑ

Πώς να αποτρέψετε το κρυολόγημα όταν το αισθάνεστε "να έρχεται"

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το κρυολόγημα είναι μια συνηθισμένη πάθηση, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες.

Πώς να αποτρέψετε το κρυολόγημα όταν το αισθάνεστε "να έρχεται"
Bigstock

Αυτό το άρθρο παρέχει δέκα αποτελεσματικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να προλάβετε το κρυολόγημα, ώστε να μην ασθενήσετε βαριά, όταν αρχίσετε να αισθάνεστε άρρωστοι.

Τι είναι το κοινό κρυολόγημα

Το κρυολόγημα προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις, με τους ρινοϊούς να είναι οι πιο συνηθισμένοι “ένοχοι”. Διαδίδονται μέσω των σταγονιδίων από τον βήχα ή το φτέρνισμα και με τον αγγίζετε μολυσμένες επιφάνειες και στη συνέχεια το πρόσωπό σας.

Τα κοινά συμπτώματα του κρυολογήματος είναι:

  • καταρροή
  • ρινική συμφόρηση
  • φτέρνισμα
  • πονόλαιμος και
  • βήχας
kryologima-synaxi-mpoukoma

Πώς να αντιμετωπίσετε εγκαίρως το κρυολόγημα

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, αυτές οι στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων:

  1. Μείνετε ενυδατωμένοι: Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση άφθονων υγρών για την πρόληψη της αφυδάτωσης, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος.
  2. Καλή ανάπαυση: Ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας καθώς υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στο κοινό κρυολόγημα.
  3. Διαχειριστείτε το άγχος της ημέρας: Το στρες αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας σας πιο ευαίσθητους σε λοιμώξεις. Η εξάσκηση τεχνικών διαχείρισης του στρες, όπως η βαθιές αναπνοές, μπορεί να σας βοηθήσει.
  4. Ισορροπημένη διατροφή: Η σωστή δίαιτα πρέπει να σας παρέχει τα βασικά θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, βοηθώντας το να αποκρούσει τις λοιμώξεις. Πρέπει να περιλάβετε μια ποικιλία λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, άπαχων πρωτεϊνών και υγιεινών ελαίων.
  5. Μέλι: Έχει αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος, ιδιαίτερα τον πονόλαιμο και τον βήχα. Προσοχή: Αποφύγετε να δίνετε μέλι σε παιδιά κάτω τους ενός έτους, λόγω του κινδύνου βρεφικής αλλαντίασης.
  6. Βιταμίνη D: Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης του αναπνευστικού. Εάν η έκθεση στον ήλιο είναι περιορισμένη, μιλήστε με τον γιατρό σας για να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης D.
  7. Ψευδάργυρος: Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου έχει βρεθεί ότι μειώνουν τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί με παρενέργειες, όπως η ναυτία, όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα ψευδαργύρου.
  8. Βιταμίνη C: Αν και η βιταμίνη C μπορεί να μην προλαμβάνει ένα κρυολόγημα, αλλά μπορεί να συντομεύσει τη διάρκειά του. Εντούτοις, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.
  9. Εισπνεύστε ατμό: Η εισπνοή ατμού από ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της συμφόρησης και να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα όταν έχετε κρυολόγημα. Η χρήση υγραντήρα είναι μια άλλη επιλογή.
  10. Απλά φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή: Τα παυσίπονα, οι παστίλιες για τον λαιμό, τα ρινικά σπρέι με φυσιολογικό ορό και τα φάρμακα για τον βήχα και το κρυολόγημα μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα. Πάντα να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία υγείας πριν χρησιμοποιήσετε αυτά τα φάρμακα, ειδικά για παιδιά.

Συμπερασματικά

Το να αισθάνεστε ότι “έρχεται” ένα κρυολόγημα μπορεί να είναι μια ενοχλητική εμπειρία, αλλά αυτές οι στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας και ενδεχομένως να συντομεύσουν τη διάρκεια της ασθένειας.

Θυμηθείτε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας εάν έχετε ανησυχίες για την κατάστασή σας ή εάν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν.