ΥΓΕΙΑ

Γιατί μερικοί δεν παρουσιάζουν ποτέ συμπτώματα COVID-19 ακόμα και με θετικό τεστ

Μιχάλης Θερμόπουλος

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς μερικοί άνθρωποι καταφέρνουν να αποφύγουν τα συμπτώματα της COVID-19 ακόμα και αφού κολλήσουν τον ιό;

Γιατί μερικοί δεν παρουσιάζουν ποτέ συμπτώματα COVID-19 ακόμα και με θετικό τεστ
Bigstock

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι μια συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη τους βοηθά να είναι πολύ ικανοί στο να ξεγλιστράνε από την βαριά νόσηση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια βρήκαν τα πρώτα στοιχεία για μια γενετική βάση ατόμων που είναι ασυμπτωματικοί στον κορονοϊό SARS-CoV-2. Το μυστικό βρίσκεται στις γονιδιακές μεταλλάξεις του ανθρώπινου λευκοκυτταρικού αντιγόνου (HLA), σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Τα HLA είναι οι πρωτεϊνικοί δείκτες που παίζουν βασικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού έναντι των μολυσματικών ασθενειών. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πώς η ευαισθησία και η εξέλιξη λοιμώξεων -όπως ο ιός της ηπατίτιδας Β και ο HIV- διέφεραν σε άτομα με διαφορές στα HLA.

COVID-19: Το αντιγόνο που κάνει ασυμπτωματικό όποιον το έχει

Η μελέτη εντόπισε ένα HLA, γνωστό ως HLA-B*15:01, που κάνει τους ανθρώπους ασυμπτωματικούς στην COVID-19.

Περιελάμβανε 29.947 συμμετέχοντες από το Εθνικό Πρόγραμμα Δοτών Μυελού στις ΗΠΑ. Χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή για κινητά, οι ερευνητές εξέτασαν τους συμμετέχοντες για COVID-19 και έλεγξαν αν εμφάνιζαν συμπτώματα. Η μελέτη διεξήχθη κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας προτού τα εμβόλια ήταν άμεσα διαθέσιμα.

Στο τέλος της μελέτης τον Απρίλιο του 2021, 1.428 συμμετέχοντες βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19, εκ των οποίων οι 136 παρέμειναν ασυμπτωματικοί. Η γονιδιακή μετάλλαξη HLA-B*15:01 παρατηρήθηκε σε περίπου 10% του πληθυσμού της μελέτης.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το 20% των συμμετεχόντων που ήταν ασυμπτωματικοί στην μόλυνση είχαν τουλάχιστον ένα αντίγραφο του HLA-B*15:01, έναντι μόλις 9% όσων ανέφεραν συμπτώματα είχαν τη γονιδιακή μετάλλαξη. Σε άτομα με δύο αντίγραφα της παραλλαγής, η πιθανότητα να είναι ασυμπτωματικά στην COVID-19 ήταν πάνω από οκτώ φορές μεγαλύτερη!

Προσοχή: Το ότι έχουν αυτή την μετάλλαξη δεν σημαίνει ότι δεν κολλάνε τον κορωνοϊό. Οι ερευνητές λένε ότι απλώς τους αποτρέπει από το να αναπτύξουν εμφανή συμπτώματα.

"Εάν έχετε έναν στρατό που είναι σε θέση να αναγνωρίσει τον εχθρό νωρίς, αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Είναι σαν να έχετε στρατιώτες που είναι προετοιμασμένοι για μάχη και ξέρουν ήδη τι να αναζητήσουν", δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Jill Hollenbach.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών ή εμβολίων στο μέλλον:

“Με την μελέτη της ανοσολογικής τους απόκρισης, θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε νέους τρόπους προώθησης της ανοσολογικής προστασίας έναντι του SARS-CoV-2, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην μελλοντική ανάπτυξη εμβολίων ή φαρμάκων”, δήλωσε η Stephanie Gras, καθηγήτρια και επικεφαλής εργαστηρίου στο Πανεπιστήμιο La Trobe.