ΥΓΕΙΑ

Γρίπη των χοίρων: Συμπτώματα - Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο

Η γρίπη H1N1 είναι επίσης γνωστή ως γρίπη των χοίρων. Ονομάζεται γρίπη των χοίρων γιατί στο παρελθόν οι άνθρωποι που ασθένησαν είχαν άμεση επαφή με χοίρους.

Γρίπη των χοίρων: Συμπτώματα - Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο
Bigstock

Αυτό άλλαξε πριν από αρκετά χρόνια, όταν εμφανίστηκε ένας νέος ιός που εξαπλώθηκε σε ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν καν βρεθεί κοντά σε χοίρους.

Το 2009, ο ιός Η1Ν1 εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο, έτσι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον χαρακτήρισε τότε ως πανδημία. Από τότε, οι άνθρωποι συνέχισαν να αρρωσταίνουν από τη γρίπη των χοίρων, αλλά μόνο σε λίγα περιστατικά.

Αν και η γρίπη των χοίρων δεν είναι τόσο τρομακτική όσο φαινόταν πριν από μερικά χρόνια, είναι ακόμα σημαντικό να προστατεύσετε τον εαυτό σας από το να την κολλήσετε. Όπως η εποχική γρίπη, μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα υγείας σε μερικούς ανθρώπους. Το καλύτερο είναι να κάνετε το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης κάθε χρόνο. Η γρίπη των χοίρων είναι ένας από τους ιούς που περιλαμβάνονται στο ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο.

Γρίπη των χοίρων: Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο

Μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο με την εποχική γρίπη. Όταν οι άνθρωποι που έχουν τον ιό H1N1 βήχουν ή φτερνίζονται, ψεκάζουν μικροσκοπικές σταγόνες του ιού στον αέρα. Εάν έρθετε σε επαφή με αυτές τις σταγόνες, αγγίξετε μια επιφάνεια (όπως πόμολο πόρτας ή τραπέζι) όπου έπεσαν οι σταγόνες ή αγγίξετε κάτι που έχει αγγίξει πρόσφατα ένα μολυσμένο άτομο, μπορεί να κολλήσετε τη γρίπη των χοίρων.

Οι ασθενείς μπορεί να τον μεταδώσουν μία ημέρα πριν εμφανίσουν συμπτώματα και έως και 7 ημέρες αφότου αρρωστήσουν. Τα παιδιά μπορεί να είναι μεταδοτικά για έως και 10 ημέρες.

Παρά το όνομα, δεν μπορείτε να κολλήσετε τη γρίπη των χοίρων τρώγοντας... μπέικον, ζαμπόν ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν χοιρινού κρέατος.

Γρίπη των χοίρων: Συμπτώματα

Αυτά, επίσης, είναι σχεδόν ίδια με την εποχική γρίπη. Δηλαδή:

 • Βήχας
 • Πυρετός
 • Πονόλαιμος
 • Βουλωμένη μύτη ή καταρροή
 • Πόνοι στο σώμα γενικά
 • Πονοκέφαλος
 • Κρυάδες
 • Κούραση

Όπως η κανονική γρίπη, έτσι και η γρίπη των χοίρων μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως πνευμονία, άλλη λοίμωξη των πνευμόνων και άλλα αναπνευστικά προβλήματα. Και μπορεί να επιδεινώσει μια υπάρχουσα χρόνια ασθένεια όπως ο διαβήτης ή το άσθμα. Εάν έχετε συμπτώματα όπως δύσπνοια, έντονους εμετούς, πόνο στην κοιλιά ή στα πλευρά, ζάλη ή σύγχυση, καλέστε αμέσως το γιατρό σας ή το 166.

Υπάρχουν εξετάσεις για τη γρίπη των χοίρων;

Ναι. Χωρίς τεστ είναι δύσκολο να μάθετε αν έχετε γρίπη των χοίρων ή εποχική γρίπη, επειδή τα περισσότερα συμπτώματα είναι τα ίδια. Εάν έχετε γρίπη των χοίρων, μπορεί να είναι πιο πιθανό να αισθανθείτε άρρωστοι στο στομάχι σας και να κάνετε εμετό παρά με την κανονική γρίπη. Αλλά μια εργαστηριακή εξέταση είναι ο μόνος τρόπος να το μάθετε στα σίγουρα.

Τα μόνα άτομα που πρέπει οπωσδήποτε να υποβληθούν σε σχετικές εξετάσεις είναι όσοι βρίσκονται στο νοσοκομείο ή όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για απειλητικά για τη ζωή προβλήματα από τη γρίπη των χοίρων. Τέτοια άτομα είναι:

 • Παιδιά κάτω των 5 ετών
 • Άτομα 65 ετών και άνω
 • Παιδιά και έφηβοι (κάτω των 18 ετών) που λαμβάνουν μακροχρόνια θεραπεία με ασπιρίνη και που ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο για σύνδρομο Reye μετά την μόλυνση από γρίπη των χοίρων. Το σύνδρομο Reye είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια που συνδέεται με τη χρήση ασπιρίνης στα παιδιά.
 • Έγκυες γυναίκες
 • Ενήλικες και παιδιά με χρόνια προβλήματα στους πνεύμονες, την καρδιά, το ήπαρ, το αίμα, το νευρικό σύστημα, νευρομυϊκά ή μεταβολικά προβλήματα
 • Ενήλικες και παιδιά που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που λαμβάνουν φάρμακα για την καταστολή του ανοσοποιητικού τους συστήματος ή που έχουν HIV)
 • Άτομα σε οίκους ευγηρίας και άλλες εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας

Γρίπη των χοίρων: Αντιμετώπιση

Μερικά από τα ίδια αντιιικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της εποχικής γρίπης δρουν και κατά της γρίπης των χοίρων (Η1Ν1). Ο γιατρός σας θα σας καθοδηγήσει αναλόγως.

Αυτά τα φάρμακα μπορούν να σας βοηθήσουν να γίνετε καλά πιο γρήγορα. Μπορούν επίσης να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα. Λειτουργούν καλύτερα όταν τα παίρνετε εντός 48 ωρών από τα πρώτα συμπτώματα γρίπης, αλλά μπορούν να βοηθήσουν ακόμα κι αν τα εμφανίσετε αργότερα.

Τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά, διότι η γρίπη προκαλείται από έναν ιό, όχι από βακτήρια.

Τα παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή και τα φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από πόνους και πυρετό. Μη δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά κάτω των 18 ετών λόγω του κινδύνου του συνδρόμου Reye. Βεβαιωθείτε ότι τα φάρμακα για το κρυολόγημα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή δεν έχουν ασπιρίνη πριν τα δώσετε στα παιδιά.

Υπάρχει εμβόλιο για τη γρίπη των χοίρων;

Το ίδιο εμβόλιο που προστατεύει από την εποχική γρίπη προστατεύει και από το στέλεχος της γρίπης των χοίρων H1N1.

Εκτός από ένα εμβόλιο γρίπης, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να παραμείνετε υγιείς:

 • Πλένετε τα χέρια σας καλά όλη την ημέρα με σαπούνι και νερό. Ή χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ
 • Μην αγγίζετε τα μάτια, την μύτη ή το στόμα σας
 • Αποφύγετε άτομα που είναι άρρωστα

Πηγή: webmd.com