ΥΓΕΙΑ

Καταθρενία: Τι είναι ο στεναγμός και το βογκητό στον ύπνο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο στεναγμός που σχετίζεται με τον ύπνο ονομάζεται καταθρενία (catathrenia) και κάνει το άτομο να φτάνει έως και τα βογκητά ενώ κοιμάται.

Καταθρενία: Τι είναι ο στεναγμός και το βογκητό στον ύπνο
Bigstock

Η καταθρενία είναι μια μακροχρόνια διαταραχή που εμφανίζεται συχνά τη νύχτα.

Καταθρενία: Συμπτώματα

Ο ήχος του στεναγμού είναι συνήθως αρκετά δυνατός. Η αναπνοή γίνεται ασυνήθιστα αργή κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου στεναγμού. Το άτομο παίρνει μια αργή, βαθιά αναπνοή. Στη συνέχεια, βγάζει ένα παρατεταμένο στεναγμό, βογκητό ή ήχο σαν τρίξιμο καθώς εκπνέει. Ο ήχος μπορεί να διαρκέσει από λίγες μόνο στιγμές έως περισσότερα από 40 δευτερόλεπτα! Πάντα τελειώνει με έναν αναστεναγμό ή ένα γρύλισμα. Αυτοί οι ήχοι συχνά επαναλαμβάνονται πολλές φορές τη νύχτα.

Οι εκφράσεις του προσώπου είναι ήρεμες και δεν αντανακλούν κάποιο πρόβλημα αγωνία. Το άτομο με καταθρενία δεν αντιλαμβάνεται καν τι συμβαίνει. Αυτοί οι στεναγμοί δεν φαίνεται να σχετίζονται με κανένα συναίσθημα. Ο στεναγμός μπορεί να συμβεί όταν ξαπλώνετε σε οποιαδήποτε θέση. Αλλά τείνει να σταματά όταν αλλάζετε θέσεις στο κρεβάτι. Στη συνέχεια, μπορεί να συνεχιστεί αργότερα το βράδυ.

Άλλες περιγραφές του ήχου της καταθρενίας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Υψηλής συχνότητας ήχοι
  • Δυνατό βουητό
  • Δυνατός βρυχηθμός

Καταθρενία: Αίτια

Η αιτία των στεναγμών κατά τον ύπνο δεν είναι γνωστή. Δεν σχετίζεται με κανένα πρόβλημα με την αναπνοή. Δεν υπάρχει επίσης καμία μη φυσιολογική εγκεφαλική δραστηριότητα. Μια φυσική εξέταση τείνει να μην δείχνει κάποια σχετική ιατρική αιτία. Επίσης, δεν φαίνεται να υπάρχει σύνδεση με ψυχικές διαταραχές.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχετε μια ήπια περίπτωση ανήσυχου ύπνου ή κούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας ως αποτέλεσμα της καταθρενίας το βράδυ που πέρασε. Διαφορετικά, συνήθως δεν υπάρχει σοβαρό παράπονο για τον ύπνο. Μπορεί επίσης να έχετε βραχνή φωνή ή πονόλαιμο το πρωί.

bigstock-Irritating-Snoring-83343923.jpg

Ύπνος REM

Η καταθρενία εμφανίζεται πιο συχνά κατά τη διάρκεια του ύπνου REM. Υπάρχουν τέσσερα στάδια που συνθέτουν έναν κύκλο ύπνου. Συνήθως ολοκληρώνετε 4-6 κύκλους ύπνου σε μια νύχτα. Το τέταρτο στάδιο κάθε κύκλου ονομάζεται ύπνος REM. Συνήθως ξεκινά 90 με 120 λεπτά αφότου αποκοιμηθείτε. Ο ύπνος REM αποτελεί περίπου το 20-25% του συνολικού χρόνου ύπνου το βράδυ και ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία.

Η πρώτη περίοδος REM τείνει να διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Το στάδιο REM επιμηκύνεται κατά τη διάρκεια κάθε κύκλου ύπνου. Η τελευταία περίοδος ύπνου REM μπορεί να διαρκέσει έως και μία ώρα. Αυτές οι τελευταίες περίοδοι ύπνου REM περιλαμβάνουν τα περισσότερα επεισόδια στεναγμών. Η καταθρενία μπορεί να εμφανιστεί περιοδικά και σε άλλα στάδια του ύπνου.

Τέτοιοι ήχοι μπορεί επίσης να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης. Αυτός ο ήχος δεν θα ακούγεται σε τακτική βάση όπως συμβαίνει με το βογκητό. Ένας τύπος ήχου “γκρίνιας” μπορεί επίσης να γίνει με το ροχαλητό. Αλλά ο κύριος ήχος του ροχαλητού εμφανίζεται όταν εισπνέετε, ενώ ο στεναγμός από καταθρενία εμφανίζεται όταν εκπνέετε. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να κάνουν έναν σκληρό, τσιριχτό ήχο σαν τρίξιμο όταν αναπνέουν. Αυτό ονομάζεται stridor. Μπορεί να εμφανιστεί κυρίως όταν κοιμούνται. Αλλά το stridor συμβαίνει σχεδόν με κάθε αναπνοή. Σε αντίθεση με τον στεναγμό, δεν εμφανίζεται ανά χρονικές περιόδους τη νύχτα.

Καταθρενία: Διάγνωση

Θα χρειαστεί να επισκεφτείτε έναν γιατρό ύπνου εάν ο στεναγμός που σχετίζεται με τον ύπνο διαταράσσει σοβαρά τον ύπνο του/της συντρόφου σας στο κρεβάτι. Το ίδιο ισχύει και εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε καλά ή είστε πολύ κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο γιατρός θα πρέπει να μάθει πότε άρχισε ο στεναγμός, πόσο συχνά εμφανίζεται και πόσο διαρκεί μέσα στη νύχτα. Θα πρέπει να γνωρίζει και το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας. Φροντίστε να τον ενημερώσετε και για οποιαδήποτε προηγούμενη ή παρούσα χρήση φαρμάκων.

Κανονικά δεν απαιτούνται εξετάσεις για κάποιο άτομο με καταθρενία, εκτός εάν επηρεάζει την εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας, την ποιότητα του ύπνου σας ή τον ύπνο του/της συντρόφου σας στο κρεβάτι. Ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε μια μελέτη ύπνου εάν το πρόβλημά σας διαταράσσει σοβαρά τον ύπνο σας ή εάν υπάρχει μεγάλη κλινική υποψία για ένα νευρολογικό πρόβλημα, όπως οι επιληπτικές κρίσεις. Αυτή η εξέταση καταγράφει τα κύματα του εγκεφάλου, τους παλμούς της καρδιάς και την αναπνοή σας καθώς κοιμάστε. Καταγράφει επίσης πώς κινούνται τα χέρια και τα πόδια σας. Αυτή η μελέτη θα βοηθήσει να αποκαλυφθεί εάν ο στεναγμός σχετίζεται με οποιαδήποτε άλλη διαταραχή του ύπνου.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την καταθρενία.

Πηγές: sleepeducation.org, health.com