ΥΓΕΙΑ

Αποκοιμηθείτε σε 2 λεπτά: Η τεχνική που εφαρμόζουν οι στρατιώτες

Πέφτετε στο κρεβάτι και χρειάζεστε πολύ ώρα για να σας πάρει ο ύπνος;

Αποκοιμηθείτε σε 2 λεπτά: Η τεχνική που εφαρμόζουν οι στρατιώτες
Bigstock

Ίσως είναι ώρα να δοκιμάσετε μια δημοφιλή τεχνική ύπνου που εφαρμόζεται στον στρατό των ΗΠΑ, η οποία βοηθά τους στρατιώτες να αποκοιμηθούν μέσα σε μόλις δύο λεπτά, ακόμη και σε ένα θορυβώδες περιβάλλον με υψηλό στρες.

Αυτή η “στρατιωτική τεχνική ύπνου” αναπτύχθηκε από τον Bud Winter, έναν προπονητή ολυμπιακών σπριντ που την περιέγραψε πρώτη φορά στο βιβλίο του, "Relax and Win: Championship Performance".

Περίπου το 10% των ενηλίκων στον κόσμο υποφέρουν από αϋπνία, μια κοινή διαταραχή ύπνου που προκαλεί δυσκολία στον ύπνο και την καλή ποιότητα ύπνου. Η αϋπνία μπορεί να επηρεάσει την μνήμη και τη συγκέντρωση ενός ατόμου και αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο για υπέρταση, στεφανιαία νόσο, διαβήτη και καρκίνο.

Ένα άτομο χρειάζεται κατά μέσο όρο 20 λεπτά για να αποκοιμηθεί, σύμφωνα με τον William O. Roberts, καθηγητή και πρώην διευθυντή του Προγράμματος Αθλητιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Η δυσκολία στον ύπνο μπορεί να προέλθει από διάφορους παράγοντες, όπως το άγχος, οι αλλαγές στο πρόγραμμα εργασίας και οι διατροφικές συνήθειες. Μερικές φορές, μπορεί να είναι σημάδι μιας ιατρικής κατάστασης όπως άγχος, κατάθλιψη, χρόνια παλινδρόμηση οξέος και νόσος του Πάρκινσον.

Η στρατιωτική τεχνική για να αποκοιμηθείτε μέσα σε δύο λεπτά

Εάν η δυσκολία να αποκοιμηθείτε δεν οφείλεται σε υποκείμενη κατάσταση και είναι συμπτωματική, πιθανώς λόγω άγχους ή ενός νέου περιβάλλοντος, αξίζει να δοκιμάσετε την στρατιωτική τεχνική ύπνου.

Βήματα για να κοιμηθείτε τη με στρατιωτική τεχνική ύπνου:

  1. Πάρτε βαθιές αναπνοές: Ξαπλώστε ακίνητα ανάσκελα, χαλαρώστε κάθε μυ και πάρτε βαθιές αναπνοές
  2. Χαλαρώστε το πρόσωπό σας: Χαλαρώστε τους μύες του προσώπου σας, ανακουφίζοντας την ένταση στο σαγόνι και τα φρύδια σας.
  3. Ρίξτε τους ώμους σας: Το επόμενο βήμα είναι να χαλαρώσετε τους μύες των ώμων, των χεριών και των χεριών σας.
  4. Χαλαρώστε το κάτω μέρος του σώματός σας: Αφού χαλαρώσουν οι μύες του πάνω μέρους του σώματος, εστιάστε στη χαλάρωση των μυών του στήθους, της κοιλιάς και της λεκάνης μέχρι τους μηρούς, τα γόνατα, τις γάμπες, τους αστραγάλους, τα πέλματα και τα δάχτυλα των ποδιών.
  5. Καθαρίστε το μυαλό σας: Μόλις χαλαρώσουν οι μύες του σώματος, ήρθε η ώρα να καθαρίσετε το μυαλό σας. Για να ηρεμήσετε το μυαλό σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να οραματιστείτε μια κατευναστική εικόνα. Εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε αποσπασμένοι, επαναλάβετε τη φράση “μην σκέφτεσαι” για λίγα δευτερόλεπτα.

Η επίδραση της στρατιωτικής μεθόδου ύπνου μπορεί να διαφέρει για κάθε άτομο. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη έρευνα που να αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα ή τα οφέλη της τεχνικής.

Ωστόσο, είναι μια τεχνική ύπνου που βασίζεται σε βαθιά αναπνοή και προοδευτική μυϊκή χαλάρωση (χαλάρωση των μυών από πάνω προς τα κάτω), τα οποία και τα δύο έχουν συσχετιστεί με βελτιωμένο ύπνο. Μια μελέτη του 2018 προτείνει την υιοθέτηση τεχνικών αργής αναπνοής, μαζί με τεχνικές χαλάρωσης, ως ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της αϋπνίας. Οι τεχνικές προοδευτικής μυϊκής χαλάρωσης, οι βαθιές αναπνοές και οι κατευθυνόμενες εικόνες βελτιώνουν τη χαλάρωση, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021.

Πηγή: medicaldaily.com