ΥΓΕΙΑ

Γιατί δεν πρέπει να γυμνάζεστε με τον/τη σύντροφό σας, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Σινάνη Αικατερίνη

Αν προτίθεστε να πάτε για τρέξιμο, ίσως είναι καλή ιδέα να αφήσετε τον/τη σύζυγό σας στο σπίτι.

Γιατί δεν πρέπει να γυμνάζεστε με τον/τη σύντροφό σας, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Νέα έρευνα δείχνει ότι, για τους ηλικιωμένους τουλάχιστον, η άσκηση μαζί με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας συγκριτικά με το να ασκείστε μόνοι σας.

Επιστήμονες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang στη Σιγκαπούρη μελέτησαν 240 ανθρώπους ηλικίας μεταξύ 54 και 72 ετών.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν συσκευές σωματικής δραστηριότητας που κατέγραφαν πληροφορίες, όπως ο αριθμός των βημάτων που έκαναν, ο καρδιακός παλμός, η απόσταση που διένυσαν, οι θερμίδες που έκαψαν, τα λεπτά δραστηριότητας και τα δεδομένα ύπνου.

Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν παντρεμένοι, ζούσαν με τους/τις συζύγους τους και χωρίστηκαν σε διαφορετικές ομάδες - σε εκείνους που τους είπαν να ασκούνται ως ζευγάρια και σε εκείνους που τους είπαν να ασκούνται μόνοι τους.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι σε διάστημα 12 εβδομάδων, όσοι γυμνάζονταν σε ζευγάρια, είχαν χαμηλότερο μέσο όρο βημάτων από εκείνους που ασκούνταν μόνοι τους.

Οι συμμετέχοντες που γυμνάζονταν με τον/την σύντροφό τους έκαναν κατά μέσο όρο 10.441 βήματα την ημέρα, ενώ όσοι γυμνάζονταν μόνοι τους έκαναν 11.372 βήματα την ημέρα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας απαιτούν αλλαγές στον τρόπο ζωής των ζευγαριών, που συχνά είναι δύσκολο να επιτευχθούν.

Η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Sapphire Lin, δήλωσε: «Ο μέσος όρος των συμμετεχόντων στη μελέτη μας είναι 60 ετών, είναι παντρεμένοι και ζουν με τον ίδιο /ίδια σύντροφο επί 30 χρόνια. Αυτό υποδηλώνει ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη έχουν καθιερώσει μια ρουτίνα που δεν περιλαμβάνει απαραίτητα την άσκηση με τον/την σύζυγό τους. Για αυτά τα ζευγάρια, η αλλαγή των καθημερινών συνηθειών μπορεί να απαιτήσει σημαντικές ανακατατάξεις στην καθημερινότητα που έχει εμπεδωθεί στην οικογενειακή τους ζωή μετά από χρόνια γάμου. Αυτό καθιστά δύσκολη την ενσωμάτωση της άσκησης και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποθαρρυντικό αποτέλεσμα. Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι για τους ηλικιωμένους που επιθυμούν να εισάγουν την άσκηση στον τρόπο ζωής τους, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό να επικεντρωθούν στην αλλαγή των δικών τους ρουτινών αντί να προσπαθούν να ασκηθούν ως ζευγάρι και να επιδιώκουν να επιβάλουν τις αλλαγές στον σύντροφό τους».

Τα ευρήματα αποκάλυψαν επίσης ότι τα ζευγάρια που γυμνάζονταν μαζί περνούσαν περισσότερο χρόνο καθιστικής ζωής ανά ημέρα και έκαναν καθημερινά 7.500, 10.000 και 15.000 βήματα λιγότερο συχνά από ό,τι εκείνα που γυμνάζονταν μεμονωμένα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Human-Computer Interaction.